Лекари за гурбет

Лекари за гурбет | StandartNews.com

Заплатите не са единствената причина за преселението на Запад

Ако сте любители на фантастиката, то сигурно знаете кой е отговорът за Живота, Вселената и Всичко останало. Разбира се 42, казва Дъглас Адамс. Ако смисълът обаче ви се губи, то е защото не сте открили кой е верният въпрос.
Горе-долу същото е положението с изчезващите медици у нас. Всяка година страната ни напускат средно 480 млади лекари и 500 медсестри заради лоши условия на работа. Въпросите "колко" и "защо" отдавна са загубили актуалността и смисъла си. Защо управниците не променят правилата на играта обаче не е ясно.

28 937 са работещите лекари у нас в края на миналата година по данни на НСИ. В регистрите на лекарския съюз пък цифрата е още по-голяма - 31 666, защото фигурират пенсионери и дори емигранти. Въпреки че според световните стандарти бройката изглежда достатъчна за 7 млн. българи, това е само илюзия. Заплахата цели региони в България да останат масово без медици до 5-6 години е съвсем реална. Причината е, че средната възраст на лекарите у нас е 52 години. По данни на лекарския съюз между 46 и 50 години са едва 48.4%, а до 30 години са само 5%.

В предпенсионна възраст - над 60 години, е всеки пети доктор. Тоест в следващите десет години вероятността над една трета от лекарите да не могат да практикуват е огромна. В същото време няма да има кой да ги отмени, защото над 80% от медиците до 40 години искат да напуснат страната ни. Голяма част от тях и го правят - заради ниските заплати, липсата на добри болници, възможности за кариерно развитие и добро обучение.

Липсата на кадри дори у нас и в момента е явна на определени места. В цялата област Видин например в края на миналата година е нямало нито един уролог по данни на НСИ. Да не говорим за патоанатомите, без които не може да се направи нито една нормална операция. Или за джипитата, които са напълно изчезнал вид в редица труднодостъпни села и малки градчета.

Напредването на възрастта сред лекарите и намаляването на броя им не са единствените проблеми. Друг сериозен недостатък е все по-лошата им квалификация и мотивация за работа тук. Той се дължи не само на западащото образование, но и на комерсиализацията на гилдията като цяло.

Професорите не искат да преподават на младите, защото не получават добро заплащане за тази си дейност или се страхуват някой да не ги измести. Понякога някои от тях дори не боравят с интернет, а опитът им е остарял в сравнение с развитието на новите технологии в света. Огромна е и ножицата в заплащането между маститите лекари и обикновените труженици, както и между отделните специалности. Разликата в надниците стига и до 10 пъти. Въпреки това съпротивата на старите лекари да се разреши на младите да работят на трудов договор в болниците, докато специализират, е огромна. Докато това е така, няма кой да остане тук в България. Най-голяма част от младежите емигрират в Германия, където ги чакат със сигурни заплати от 2 хил. евро. Там също изпитват глад за кадри и с годините той ще се задълбочава. Немските лекари заминават за САЩ, където медицината е по-технологична и добре платена.

И ако за липсата на медици у нас говорим все още в бъдеще време, то кадровият дефицит с медицинските сестри отдавна е факт. Според световните стандарти на един лекар трябва да се падат две сестри. У нас и според официалната статистика съотношението е почти 1:1. Общият брой медсетри е 32 455, а средната им възраст е 48 години. Според данните на асоциацията им сред тях има и 3200 пенсионерки. В последните години с 50% е нараснал и броят на сестрите над 45 години. И ако някой има илюзии, че сестрите не са важни - сериозно бърка. Те са "преводачите" в отношенията между лекаря и пациента. Ролята им е не само да разяснят на болните хора какво се случва с тях и да ги успокоят, но и да спазват предписаната от медиците терапия. На практика без тях няма добро лечение. У нас много отделения на болниците и в момента трябва да затворят врати, ако се спазват медицинските стандарти за броя на сестрите в тях. На властите обаче отново им е по-удобно да си затварят очите, вместо да променят правилата на играта. А докога ще е така, никой не знае. Най-вероятно докато ние - избирателите, им го позволяваме, вместо да им задаваме правилните въпроси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай