Лъжите за тока

Лъжите за тока | StandartNews.com

Не вярвайте на политиците, че може да удържат цената

Цената на тока скача. Очаквано. За поне 3 месеца напред. Протестиращи също скачат. Срещу поскъпването. Очаквано. С ентусиазъм.

БСП, "Атака", "Патриотичен фронт" и др. партии се обявиха срещу поскъпването на тока. От ранни зори вчера протестиращи обсаждаха сградата на ДКЕВР с лозунги и скандирания "мафия".
Кой е крив и кой прав - ще реши народът.

В неделя, 5 октомври. По собствено усмотрение. Без да знае условието на задачата.
Какво иска народът?

Евтин ток, евтин хляб, евтино вино, евтини зрелища и постоянна, скъпо платена работа.
Всеки иска това. Въпросът е как да открием неизвестните в уравнението, за да получим този мечтан от всички нас отговор.
Как, след като неизвестните са променливи.
Променливи са цените, разходите, печалбите.
Постоянни само са Лъжата и Истината.

Лъжата, с която всеки ни обещава мед и масло преди избори, и истината, която лъсва след тях.
Лъжата, че токът може вечно да остане евтин, и истината, че всяко задържане на цената му

дълбае все по-голяма финансова дупка

в НЕК. Да се обещава евтин ток на електората днес е все едно да се възкресяват спомените за бензина от 18 стотинки литъра, за хляба от 15 стотинки и безплатното медицинско обслужване.
Все пак сме 1 октомври 2014-а, а не 1979-а.

Чудя се как 25-те години пазарна икономика у нас не породиха поне мъничко пазарно мислене! Как за толкова време мнозина така и не разбраха, че цената е паричен израз на стойността на всяка стока и че токът също е стока, а не част от заплатата или пенсията. Как никой не разбра, че цената се определя както от разходите за производство, така и от фактори като търсене и предлагане, конкуренция, норма на печалба, срок за изплащане на инвестициите, а също и от намесата на държавата чрез регулации.

Как никой не разбра, че от епохата на Тодор Живков ни отделя четвърт век и че с цената на тока вече не може да се провежда социална политика така, както отдавна никой не я провежда и с цените на хляба, млякото, водата, бензина и пр.
Веднъж стомничка за вода, втори път..., на третия се счупила, казва народът.

Така и до днешната катастрофална ситуация в енергетиката се стигна след дългогодишно задържане на цената на тока по политически причини. Провеждано от хора, които с едната ръка вдигаха цената на лигнитните въглища в Мини "Марица-изток", а с другата намаляваха цената на тока, произвеждан при изгарянето на същите тези лигнити. Пазар и чудо!
И кого реално облагодетелства задържането цената на тока? Бедните? Пенсионерите? Не.

Според статистиката средното потребление на електроенергия у нас е около 330 киловатчаса, 2/3 от които - дневна енергия, а 1/3 - нощна. Средностатистическата фактура е около 50 лева.

При скок на тока с 10% - това означава увеличаване на разхода с 5 лв. месечно. Средностатистически за едно семейство. Само че за хората с високи доходи, които цяло лято и цяла зима не спират климатиците и плащат фактури от по 500 лв. и нагоре, разходът за енергия ще скочи с 50 лв. месечно.

И кой фактически е повече ощетен от поскъпването на електроенергията? Който потребява повече. Такава е пазарната логика.

Само че 50 лв. за този, който получава 2000, не са напълно равнопоставени с 5-те лева на пенсионера с пенсия от 200 лева, нали! Процентно съотношението е едно и също, но психологически не е и няма как да бъде!
Затова проблемът на обществото е не задържането на цените, а вдигането на доходите.

И на заплатите, и на пенсиите

Затова, уважаеми, не вярвайте на политиците, които ви обещават ниски цени, защото всичко поскъпва - и у нас, и у съседите, и в ЕС.

Вярвайте на тези, които ви обещават увеличение на заплатите и пенсиите и нови работни места, но не с поглед в небето, а аргументирано, с ясни разчети за приоритети и инвестиции.
А цената на тока ще падне тогава, когато поевтинеят въглищата, ядреното гориво, природният газ, нефтът, когато свалят заплатите на енергетиците и когато аварийните групи на ЕСО и ЕРП-тата тръгнат пак със старите румънски джипове "АРО", а не със скъпите високопроходими "Мицубиши" и "Тойота".
Цените на тока няма да паднат, тъй като няма да бъде предоговорено дългосрочното изкупуване на енергията от двата американски ТЕЦ-а и от соларните централи. Кой ще развали договор, издържан и по нашето, и по международното право?! Чиста утопия!

Проблемът е друг. Крайно време е политиците да спрат да заблуждават народа, че ще предоговорят перфектни договори. По-добре е да заведат дела срещу тези, които са ги сключили в ущърб на обществото. Ако те бъдат осъдени - това ще е "обеца за ухото" на всеки, който помисли да сключва подобни контракти в бъдеще. А ако не - съдът ще издаде поредните индулгенции за невинност.

И накрая - всички, които обещават, че като спечелят изборите ще задържат цените на тока - лъжат! Лъжат, защото от 1 януари енергийният пазар трябва да бъде 100% либерализиран, а никой още не е поискал от Брюксел отлагане на срока. Така че от Нова година нито една партия, нито един премиер или министър, нито един комисар от ДКЕВР ще има някакво пряко отношение към цените на тока. Държавният регулатор ще определя само таксите за достъп и пренос, а цените на тока ще се определят от търсенето и предлагането на електроенергийната борса - когато тя бъде реално създадена.
А защо нея още я няма? Защото същите тези, които днес ви обещават евтин ток, бавят учредяването й с цел да ви манипулират.

Докога ще им вярвате?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай