Кюрдски капан за Ердоган

Кюрдски капан за Ердоган | StandartNews.com

Двата фронта срещу ИДИЛ и ПКК пренасят войната на турска територия

Миналия петък Анкара пряко се набърка в кървавия хаос в Сирия и Ирак. Турски F-16 бомбардираха паралелно позиции на Ислямска държава /ИДИЛ/ в Сирия и бази на Кюрдската работническа партия /ПКК/ в планините в Северен Ирак. Според редица информации в тези райони е започнала подготовка за сухопътни операции с навлизане на танкове и дислоциране на части за бързо реагиране.

От година насам наблюдателите се питаха не дали Турция ще се намеси, а кога. Повод за интервенцията станаха поредицата от кървави покушения - първо атентатът в град Суруч, при който "жива бомба" от ИДИЛ изби 32 кюрдски активисти, готвещи се да помогнат за възстановяването на отвоювания от джихадистите град Кобане. След касапницата бойците на ПКК необяснимо предприеха няколко нападения над турски военни, при които убиха трима офицери.
И без последните атентати ситуацията в Югоизточна Турция бе станала нетърпима - там се намират лагери с над 2 млн. бежанци, съществуват тренировъчни центрове на "умерената сирийска опозиция" /както на запад наричат бойците извън опеката на ИДИЛ и Ал Кайда"/ и

пробита граница, през която шетат

хиляди терористи, контрабандисти, включително и европейци, тръгнали на джихад-туризъм. Настъплението по няколко фронта срещу ИДИЛ се координира от Пентагона.
Освен ИДИЛ турските власти с нарастващо раздразнение наблюдаваха и засилването на кюрдските милиции, близки до ПКК, чиито мобилизационен резерв се изчислява на 100-120 хиляди щика само в Сирия. Отделно пешмергата в Ирак, обучена и въоръжена от инструктори от НАТО, също се подготвяше да даде решителен отпор на муджахидините. От гледна точка на Анкара обаче изглежда сякаш призракът на кюрдския сепаратизъм се надига по-страшен от всякога и въоръжен до зъби.

Затова и Реджеп Ердоган тръгна на сложна сделка със западните си партньори. След дълги колебания и двулична политика Турция обяви за враг ИДИЛ и позволи най-накрая на американците използват авиобазата в Инджирлик за нападения срещу тях. В замяна Ердоган поиска и получи пълна политическа подкрепа от Североатлантическия алианс за битката срещу тероризма, която в неговите представи обхваща и приоритетно изтласкване на кюрдските партизани. Заедно с това Турция вече разполага със зелена светлина за плановете си да отцепи буферна зона на територията на Сирия. Предвижда "зоната за сигурност" да бъде прочистена както от джихадистите, така и от кюрдските отряди за самоотбрана, както и да бъде въведена забрана за полети на бойната авиация на Башар Асад. Показателно, че заедно с турските операции, дълбоко в иракска територия навлязоха и йордански командоси, под прикритието на хеликоптери "Кобра", доставени им при безпрецедентна сделка от Израел.
Отварянето на битки на два фронта изведнъж има и дълбок вътрешнополитически подтекст в Турция. След скорошните парламентарни избори

върхушката е парализирана в опитите си

да състави правителство и нараства вероятността от нов извънреден вот. По всичко личи, че управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ взе курс към отстраняване на прокюрдската левичарска Народно-демократична партия (НДП) на Селяхатин Демирташ. Вчера Ердоган открито обвини НДП, която държи 80 места в парламента, във връзки с терористите и призова съдебните органи да ги разследват. Повдигнати са искания за закриването на прокюрдската партия, което се случваше и на нейните предшественици. Сметките показват, че ако НДП бъде отстранена, то партията на Ердоган със сигурност ще вземе пълно мнозинство на нови избори. Обратът в линията на Анкара слага точка на крехкия мирен процес с кюрдските сепаратисти, започнал преди две години и сложил край на гражданската война, отнела 40 хиляди животи. По всичко личи, че южната ни съседка стремително навлиза в окото на бурята. Спецслужбите вече предупредиха за готвени самоубийствени атентати от ИДИЛ, а също и от ПКК, в големите градове на страната. Нарасналата мощ и натрупаният боен опит и на джихадистите, и на кюрдските партизани подсказват, че избухналата внезапно асиметрична война няма да се води само на територията на Сирия и Ирак, но с лекота може да бъде пренесена на турска територия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай