Куршуми и бюлетини

Куршуми и бюлетини | StandartNews.com

"Битката тук преди 70 години също беше битка по пътя и накрая ни изведе към победата. Тези избори също са битка по пътя, но нека да приемем, че за тези избори куршумите са бюлетини, които ние трябва да пуснем, за да спечелим изборите на 5 октомври!". Ако подобни думи бяха прозвучали преди 20 години, никой нямаше да се учуди. Тогава все още имаше достатъчно много хора, израсли с легендите за славната антифашистка съпротива. И подобна риторика напълно се вписваше в предизборните платформи на столетницата. Сега обаче партизанската патетика дойде от Кристиан Вигенин на традиционния червен събор в Жабокрек.

Все едно бившият министър яхна машината на времето и даде пълен газ назад.
От промените в България обаче вече измина четвърт век. А това ще рече, че израсна цяло едно поколение, което не се интересува от миналото, а от настоящето. И най-вече от бъдещето. И едва ли може да бъде убедено да пусне съответната бюлетина с патетични възпоминания на събития с подобна давност. Още повече, когато са, меко казано, силно преувеличени.

Защото да се говори, че в китната Рилска долина преди 70 години е спечелена едва ли не Втората световна война - или поне е осигурен успехът на 9 септември 1944 г. - е колкото смешно, толкова и нахално. Цялата прословута операция се състои в изземването на известно количество храни и дрехи от намиращите се там складове на фирмата "Гранитоид". Охраняващата ги рота от запасняци изобщо не се съпротивлява и е разоръжена. В хода на цялата акция са ранени двама партизани (от общо 350) и са убити 7 немски войници (а не 25, както упорито се твърдеше в учебниците по история на БКП). И един германски инженер. С една дума, престрелка от местно значение с по-малко жертви отколкото на чирпанска сватба или кръчмарска свада в Дивия запад.

Но очевидно на "Позитано" нищо старо не са забравили и нищо ново не са научили. И преповтарят подобни мухлясали митове, които да послужат като предизборна виагра за все по-застаряващия им електорат.

А може би той наистина се нуждае от такава. Защото цялата хаотична политика на правителството на Орешарски успя да предизвика критика и разочарование и у най-твърдото ядро на БСП. След евровота на 25 май социолозите оправдаха сбърканите си прогнози точно с отказа на много редовни червени гласоподаватели да отидат до урните.

От тази гледна точка ретро риториката на Вигенин може и да е оправдана. Но тя едва ли ще донесе победа на столетницата. Просто куршумите, пардон, бюлетините, няма да са достатъчно за такава.

Миналото, разбира се, трябва да се познава. Но с него не се живее. Човек обаче остава с чувството, че на "Позитано" вече не смеят да предложат нищо конкретно в областта на икономиката, на здравеопазването, на образованието, за да привлекат допълнителен електорат. Просто защото знаят, че няма кой да им повярва след поредния им управленски провал. И наистина не им остава нищо друго, освен да върнат с подобна фразеология в строя поне "старата гвардия". Тя си пада по стрелбите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай