Краят на Шенген ще погребе вътрешния пазар

Краят на Шенген ще погребе вътрешния пазар | StandartNews.com

"Който унищожи Шенген, ще погребе и вътрешния пазар на ЕС", предупреди председателят на Еврокомисията Жан-Клот Юнкер. Специалисти смятат, че връщането на граничния контрол в Европа ще нанесе щети за милиарди.

Близо 400-те милиона граждани на 26-те европейски държави от Шенгенското пространство досега можеха да се придвижват свободно, без да бъдат контролирани по границите. Заради бежанската криза обаче редица страни върнаха обратно граничния контрол. Германия го въведе през ноември, първоначално само до месец май 2016 година. Няма спор по въпроса, че граничният контрол затруднява бизнеса. Задръстванията по границите водят до закъснения в транспортирането на стоките, фирмите са принудени да компенсират този недостатък като трупат запаси в складовете си, а хората, които всеки ден пътуват до работното си място, губят излишно време и т.н.

Колко големи ще са щетите от всичко това? Оценките на експертите се различават значително. Някои ги изчисляват на десетки милиарди, други - дори на стотици. В началото на март 2016 Еврокомисията предупреди, че връщането на граничния контрол може да струва до 18 милиарда евро годишно. Германската индустриално-търговска камара /DIHK/ изчислява щетите от престоя по границите, допълнителната бюрокрация и разходите за нови складове на "десет милиарда евро годишно".
Въвеждането на граничен контрол ще излезе още по-скъпо, твърдят от фондация "Бертелсман". В началото на февруари фондацията публикува проучване, според което германската икономика ще загуби между 77 и 235 милиарда евро през следващите десет години. Тоест, годишните загуби ще възлизат на около 23,5 милиарда евро - и то само от търговията.
Авторите на изследването изчисляват щетите на целия ЕС /без Люксембург, Малта, Кипър и Хърватия/ на 143 милиарда евро годишно. Те предполагат, че цените на импортните стоки ще се увеличат с до три процента. В дългосрочна перспектива търговският обмен между страните в Шенгенското пространство ще се свие с над 10 процента. До сходни изводи достигат и анализатори на френският институт France Strategiе. Те уточняват, че оскъпяването на износа ще намали икономическата дееспособност на ЕС с около 0,8 на сто, което би отговаряло на 110 милиарда евро.

Разбира се, всички тези прогнози трябва да се приемат с известна доза предпазливост, още повече, че те се базират на различни модели за изчисление на евентуалните щети. Дали действителните загуби ще бъдат толкова големи - никой не може да каже с точност. Може би затова изследването на френския институт завършва с общо предупреждение, че граничните контроли са "риск за бъдещето на европейския проект". Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер се изрази още по-ясно. "Който унищожи Шенген, ще погребе и целия вътрешен пазар на ЕС", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай