Кой ще изнесе труповете?

Кой ще изнесе труповете? | StandartNews.com

Държавниците дружно дезертираха при най-тежкото изпитание за финансовата стабилност

"Ако си мечтаел да ставаш джебчия, сега е моментът. Тълпи от шашардисани вложители теглят по 20-100 хиляди лева от касите и ги разнасят в чанти и джобове из града". Този мъдър житейски съвет ми даде приятел, който се занимава с финансови консултации, на един от черните банкови петъци миналия месец. По правило паниката се завихря, когато си подадат ръка разпадът на държавните институции, ескалиращите лъжи на управниците и страхът на хората за техните спестявания. За съжаление досега нито една от трите предпоставки не е премахната от 20 юни, когато БНБ постави под специален надзор Корпоративна търговска.

През това време оценката на управителя на БНБ за случващото се в трезора еволюира от "КТБ е с висока ликвидност и капиталова адекватност и функционира нормално" до "грабеж на века". Финансовият министър Петър Чобанов също замени клетвите за солидността на трезора с прозрението, че скандалът е огромен - от мащаба на аферата "Мадоф" в САЩ.

В американската пирамида на Бърни Мадоф

гръмнала през 2008 г., инвеститорите изгоряха с над 50 млрд. долара., а самият той бързо бе осъден на 150 години затвор за финансови измами.

В нашенския случай главният гуверньор на БНБ (отскоро прекръстен в социалните мрежи на "главен сутеньор") отговори на тревогите на банкери, вложители и инвеститори с поне една лъжа на ден. Последно вчера стана ясно, че КТБ няма да бъде отворена на 21 юли, а вместо това специалният надзор ще стои поне до 21 септември. Едва ли някой обаче очаква, че трезорът ще отвори врати непосредствено преди предсрочните избори на 5 октомври, когато ще бъде най-истеричното време от кампанията. Балонът на многократните уверения на БНБ и на правителството, че абсолютно всички вложители ще си получат обратно парите до стотинка, също се пукна по време на последните консултации при президента.

Конвулсивните гърчове зад кулисите на властта подсказват, че трескаво се търси човек с относително честна физиономия, който да връчи на българския народ чека със сметката за обира.

Показателно е, че никой от политическите ни мъже още не смее да каже колко е истинската стойност на т.нар. дупка в КТБ, нито колко милиарда лева дълг ще трябва да изтегли държавата, за да плати масрафа. Според неофициални експертни оценки гарантираните депозити на фирми и граждани в затворената банка възлизат на 3,6 млрд лв. За покриването им освен наличните 2,1 млрд лв. в гаранционния фонд ще са необходими и 1,5 млрд лв. подкрепа от държавата.

Ако пък се тръгне към компенсация на абсолютно всички вложители, ще бъдат необходими още около 2 млрд. лв., което окончателно би потопило държавния бюджет.
Най-големият проблем е, че в момента

няма кой да поеме отговорност

за каквото и да е решение и да заложи реномето си, доколкото всички големи партии носят тежки грехове за разрастването на колосалния кредитен цирей, пръснал се наскоро.

Премиерът Пламен Орешарски си пише оставката и гледа да не привлича излишно внимание. Очевидно не е той човекът, който ще излезе да обясни как е станал възможен "грабежът на века", да поеме отговорност и да наложи решение. Още повече, че крепящите го БСП и ДПС са люто скарани и заети да замитат следи. Финансовият министър Петър Чобанов също се държи като страничен наблюдател от ООН и строго мъмри всеки, който се опитва да му припише вина за "пирамидата". Правителството формално подкрепя спасителния план, но не казва колко ще струва, нито си прави труда да убеждава когото и да било в неговата полезност.

Мандатоносителят на правителството Сергей Станишев е в Брюксел и очевидно повече се вълнува от раздаването на картите в Еврокомисията, отколкото от вложителските кахъри на туземците. В негово отсъствие БСП не може и не иска да излезе с каквато и да е позиция.

Лютви Местан с половин уста подкрепя варианта с пълното изплащане на блокираните в КТБ депозити, но не смее да повиши тон заради наложения на ДПС образ на "обществен дразнител" номер 1. Основната опозиционна сила ГЕРБ заложи на рефрена "Няма да платим", за да натика в ъгъла гузните си опоненти и отчасти да замаже собствената си роля в угояването на трезора на Цветан Василев в периода 2010-2013 г.

Президентът Росен Плевнелиев, който е домакин на консултациите, се притеснява най-вече от това служебното правителство да не остане с празна хазна, и не разполага нито с инструментите, нито с правомощията да се намеси.
Насред мъглата бившият премиер Иван Костов взе да обикаля медиите и с злокобния тон на старозаветен пророк да обяснява, че скоро атаката ще се разпространи към други банки, а накрая и валутният борд ще падне.

В реална предизборна обстановка е немислимо да се намерят дори смелчаци, които да съобщят крайно печалните за джоба вести на населението. Отсега е ясно, че кампанията ще мине под знака на банкрута на КТБ и взаимни обвинения кой я е източил. И че всеки, който публично настоява държавата да плати на хората и фирмите с изгорелите влогове, ще извърши политическо самоубийство.

В миг на критично за икономическата стабилност изпитание българските държавници дружно се оплетоха в лъжи и дезертираха от полесражението. Липсва дори един Фортинбрас, който да възкликне: "Изнесете труповете".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай