Консултант: Руските акции са добра инвестиция

Консултант: Руските акции са добра инвестиция | StandartNews.com

Владимир Малчев,

управител и инвестиционен консултант
ИП "Бул Тренд Брокеридж" ООД

Инвеститорите изпратиха една позитивна седмица на пазарите като цяло, като затова допринесоха редица фактори с различна сила на влияние. Русия като че ли започна да дава заден ход по отношение на конфликта в региона, притисната от санкциите на САЩ и Европа и най-вече от напускащите я почти ежедневно милиарди капитали. Това бе приветствано от пазарите, които се надяват на постепенно излизане от кризата в Украйна. Путин не може да си позволи твърде продължително надиграване в този сблъсък на интереси, защото огромното изтичане на капитали, рекордно обезценяваща се рубла и високата инфлация съвсем скоро ще започнат да се отразяват на живота на руснаците. И тогава Путин бързо може да изгуби граденото близо 15 години. В този ред на мисли поевтинелите руски акции изглеждат като все по-добра инвестиция, особено ако човек има малко по-дълъг хоризонт и поносимост към риска.

Някои добри финансови отчети на водещи компании зад океана и в Стара Европа, заедно с изненадващо добрите данни за износа на Китай, който напоследък се беше превърнал в една от основните тревоги на инвеститорите, носеща заплаха за глобалното икономическо възстановяване, също дадоха поводи за оптимизъм.
Решаваща роля за пореден път изиграха и централните банкери в САЩ и Европа. Първо дойде решението на Европейската централна банка да не променя основната си лихва, с което еврото продължи възхода си. Последва скучно начало на пресконференцията на президента на ЕЦБ Марио Драги, за да дойде сюблимният момент, когато Драги обяви, че централните банкери на еврозоната имат намерение да предприемат нови мерки за стимулиране на икономиката на следващото си заседание през юни. Това срина еврото по всички основни фронтове и наля още ентусиазъм на купувачите на европейски държавни облигации. Доходността по 10-годишните дългови книжа на Италия падна до 2,912%, което е най-ниското ниво, откакто Bloomberg започва да я следи през 1993 година. В същата ситуация са и книжата на другата болна икономика от Южна Европа - Испания, с историческо дъно на доходността от 2,875%. През тази седмица средната доходност по правителствения дълг на Гърция, Ирландия, Италия, Португалия и Испания, известни като групата PIIGS, се понижи до 2,16% - най-ниското ниво от формирането на европейския валутен съюз. Преди две години и половина, в разгара на европейската дългова криза, бе достигнала непоносимите 9,55%. Това показва, че днес инвеститорите са готови да купуват правителствен дълг срещу все по-ниска лихва, което ще улесни държавните финанси в Европа.

Едно рамо на пазарите не пропусна да даде и шефката на Федералния резерв на САЩ, Джанет Йелън. Пред бюджетната комисия на Сената тя не хвърли някаква нова монетарна бомба, но даде ясно да се разбере, че подопечната й институция продължава да се придържа към политиката си на стимулиране на икономическия растеж и създаването на работни места.

От основните борсови индекси за акции само тези в Европа завършиха седмицата на зелено, докато в Япония и САЩ бяха регистрирани леки загуби. Американските акции обаче са съвсем близо до рекордните си стойности, докато в Япония акциите продължават да са в негативен тренд от началото на годината. А и йената започва да възстановява позиции, което застрашава износа, съответно рефлектира в по-ниски борсови оценки за японските публични компании.

На стоковите пазари остана спокойно със съвсем символични загуби на златото и среброто и скромно поскъпване на петрола.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай