Компромисът измести омразата

Компромисът измести омразата | StandartNews.com

Като министър-председател и политик Бойко Борисов често бива критикуван - за стила на управление или подхода при вземане на решенията. Вероятно той наистина притежава свой, самороден стил, нетипичен за други политически лидери в годините на прехода. Не може да му се отрече обаче верният политически усет - сякаш безпогрешно предвижда настъпващи промени и разместване на политическите пластове, което до този момент му е носело единствено дивиденти. Така успява да реагира адекватно, бързо, навременно.

Вторият екип на Борисов е разнороден, плод на компромиса, създаден в изключително трудни условия, при тежки преговори и налична висока степен на комбинативност при вземането на решенията от негова страна. Мнозинството наистина е крехко, но може би в това е неговата сила. Последните седмици ясно показаха, че диалогът постепенно започва да се налага като нов стил в управлението и въпреки привидните остри сблъсъци с коалиционните партньори политиката на "стискане и скърцане със зъби" от страна на министър-председателя към този момент няма алтернатива.

България се нуждае от стабилност. Управлението е необходимо да залага на краткосрочните приоритети и да не чертае помпозни планове. Месец по месец - проблемите трябва да се решават, за да се върне толерантността и да се създаде нов облик за българската държава в чужбина. Необходимо е да извървим дългия път до съгласието, което не обезличава, а създава дух на градеж. Само ако изпълним тази насъщна необходимост, ще се впишем успешно в динамично променящия се свят и в общата посока, доминираща в Европа - за търсене на съгласие и постепенен, плавен преход от тежка икономическа криза към растеж. А България показа, че има своите чудеса - кампанията на "Стандарт" ги разкри детайлно, те са повод за укрепнало национално самочувствие и гордост. Политиците има какво да научат от подобни мероприятия, белязани с духа на кауза - единството и толерантността могат да изместят омразата в името на общото благо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай