Кого ще изпепели "гръцкият огън"?

Кого ще изпепели "гръцкият огън"? | StandartNews.com

Тактическата жертва на СИРИЗА един ден може да се окаже стратегически полезна

"Гръцкият огън" е страховито оръжие, изпепелило хиляди градове, крепости и кораби в древността. Съставките му и до днес са неизвестни, но военните експерти го сравняват с напалма, който възпламенява всяка повърхност и не може да бъде изгасен с вода. Елините ревностно пазели тайната до XII в., когато рецептата била безвъзвратно загубена. "Гръцкият огън" упражнявал мощно психологическо въздействие върху враговете - цели армии и флотилии се разбягвали от ужас заради адската запалителна смес. След пет месеца мъчителни преговори с Тройката СИРИЗА театрално драсна клечката. По размерите на пожара Брюксел и Вашингтон тепърва ще се ориентират дали "гръцкият огън" е оръжие за масово поразяване или е новогодишен кьорфишек.

Притиснат в ъгъла, премиерът Алексис Ципрас насрочи референдум и призова сънародниците си да отхвърлят налаганото от кредиторите обричане на гръцкия народ на затягане на коланите /остеритет/, орязване на пенсиите на бедните и нарастващата въпреки лишенията планина от дългове за десетилетия напред. Преди това в преговорния маратон СИРИЗА пусна в действие всички възможни блъфове на тайното оръжие - че при провал гръцкият фалит ще помете финансовите пазари и ще унищожи еврото, че ЕС ще разтури, че биха могли да минат под крилото на Русия, че на власт в Атина

ще дойдат неонацистите от "Златната зора".

Изглежда, лидерите на Еврогрупата не се впечатлиха достатъчно от героичните пози на гръцкото правителство. За това време те се постараха да обградят със санитарен кордон гръцката финансова система и създадоха буфери срещу плъзването на заразата из капиталовите пазари.

Ципрас спечели адмирациите на левичарска Европа, но освен необходимата тежест и влияние, на гръцкия премиер фатално не му достигнаха още две неща - пари и време. Докато финминистърът Янис Варуфакис въртеше партньорите на шиш, в страната се разрази банкова паника. От декември до юни гръцките вложители изтеглиха на юруш над 45 млрд евро от трезорите, ЕЦБ спря да налива спешна ликвидна помощ и кабинетът бе принуден да хлопне кепенците на банките. Четирите
основни трезора, които държат 91% от пазара, вече са официално в "ограничен фалит". Банковите шефове публично признаха, че кешът ще се изпари окончателно във вторник сутринта.

След 30 юни последователно Гърция изпадна във банкрут спрямо МВФ и Европейския механизъм за финансова стабилност, комуто дължи 140 млрд евро.

"Банковата ваканция" освен неизбежните кошмарни гледки на сражаващи се и припадащи на опашките пенсионери, донесе и "ефект на доминото" - блокиране на финансовите връзки в страната и с чужбина, верижни фалити на предприятия. Хотелските резервации на чужди летовници се отказват със скорост 50 000 на ден, което заплашва с колапс и основния отрасъл на изпосталялата икономика - туризма, носещ 17.3% от БВП и даващ работа на 9.4% от трудещите се гърци. Финансовите медии разнасят и други тревожни вести - "лошите дългове" /с просрочие над 90 дни/ през май са достигнали 36% и вероятно после рязко са се увеличили, хората масово отказват да изплащат ипотеки, налице е драстичен спад при събираемостта на таксите и данъците.

"Не мога да повярвам, че тези момчета искат да запалят собствената си страна.

Мислят си, че това е игра

Сега, когато в супермаркетите свършат храните, бензиностанциите останат без бензин, болниците - без лекарства, туристите избягат, а заплатите и пенсиите не могат да бъдат платени заради затворените банки, какво ще правят?", пита се изплашен инвеститор пред "Ню Йорк Таймс".

Ципрас невъзмутимо твърди, че банките ще отворят още утре. Той обеща в случай, че народът каже "да", кабинетът да склони на последното предложение от Тройката. А пък ако гърците споделят неговото "охи", да влезне в бързи преговори от силна позиция и да ги доведе до победен край.

Положителният отговор на въпроса ще бъде фактически вот на недоверие срещу курса на СИРИЗА. При този вариант Варуфакис вече заложи оставката си и се очаква цялото правителство да си събере багажа и да бъде назначен временен технически кабинет, който да продължи преговорите с кредиторите. Дори и тогава обаче постигането на споразумение ще отнеме няколко седмици. През това време гръцката финансова система ще бъде на командно дишане, сегашното мнозинство в парламента вероятно ще се разпадне и страната ще се запъти към нови избори с непредвидим резултат.

Гордото "Охи!", разбира се, ще е празник на демокрацията и победа на народния гняв срещу "финансовия тероризъм" на Тройката, обаче почти сигурно ще изхвърли Гърция от еврото. Достатъчно е "кръвопийците" от Еврогрупата да проточат преговорите с няколко дни и СИРИЗА ще бъде принудена да печата купони или драхми, за да раздаде заплатите и пенсиите, което автоматично ще я изхвърли извън борда на общата валута. Основният проблем на гръцките левичари, че отвън отчаяния, а може би самоубийствен бунт, те нямат и най-малка представа накъде водят страната си. В дългосрочен план може да се окаже, че СИРИЗА е осъществила правилна тактическа жертва в стратегическата битка. Това ще стане ако след въвеждането на своя валута и първоначалния хаос и инфлация, икономиката бързо се възроди и Гърция се облекчи чувствително от непосилното дългово бреме. При сбъдване на негативния сценарий "гръцкият огън" просто ще изпепели всичко по пътя си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай