Коалиция а ла Меркел е самоубийство за ГЕРБ

Коалиция а ла Меркел е самоубийство за ГЕРБ | StandartNews.com

Патриотарските партии избуяват заради слабата левица

Готов съм на предизборен съюз с Реформаторския блок (РБ) и разговори по важни теми с новия лидер на БСП, обяви преди ден председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. Възможна ли е спасителна коалиция "по немски" в следващия парламент? Или пък правителство "на малцинството" ще ни управлява наесен? "Стандарт" попита социолозите Мира Радева от Института за социални изследвания и Живко Георгиев от "Галъп".

Мира Радева, социолог

Да се коментират потенциалните коалиции в 43-ото Народно събрание (НС) е още рано. Както и да се прогнозира дали въобще ще има такива. ГЕРБ ще гони абсолютната победа и ако успее, тогава коалиционни партньори няма да са й нужни. Но ако това не се случи, най-естествен неин съюзник би бил Реформаторският блок (РБ). Все пак, да не забравяме, че по времето на този парламент Бойко Борисов недвусмислено заяви, че би работил с десницата,

ако Иван Костов се махне

от ръководството на ДСБ. А това вече се случи. Както и фактът, че един от лидерите в дясната коалиция - Меглена Кунева, членуваше заедно с Бойко Борисов в НДСВ. И трето - и ГЕРБ, и част от партии в РБ, са част от семейството на ЕНП.

Да, в момента ГЕРБ и Бойко Борисов са силно атакувани заради някои общи позиции около бюджета, които имат с ДПС. Но това е просто въпрос на общи възгледи по отделни конкретни теми и не бива да се тълкува като анонс за коалиции.

Проблемът на обществото ни е друг. В политологията се говори за принципа на махалото - "ляво-дясно". Очевидно за България това не важи, защото хората у нас вече определено гласуват по посока "дясно"-"център". И нашето "махало" си стои закотвено някъде там. След 2005 г. ГЕРБ печели всички избори, което означава, че българската левица

просто е ужасно демодирана

Хората на средна възраст и особено младото поколение не могат да се припознаят в нея по никакъв начин и в никаква форма. Затова на нейно място избуяват националистически формации. И хората, които споделят някакви носталгично-патриотарски или просто консервативни ценности, се ориентират именно към тях. И това също се забелязва от 2005 г. насам. Дори, когато такава класическа ценност като православието беше яхната от БСП, това не бе възприето. И тези хора тогава се ориентираха към "Атака".

Що се отнася до непрекъснато лансираната идея за голяма коалиция БСП-ГЕРБ, това е изключено. Първо, защото ГЕРБ просто няма да има нужда от такава и второ, защото Бойко Борисов, когото мнозина

продължават да подценяват като политик

никога няма да направи такъв самоубийствен ход. Друг е въпросът, че с новия лидер на БСП той ще контактува по-нормално, доколкото между него и Сергей Станишев очевидно имаше и някакъв чисто личностен момент на неприязън.

Борисов ще играе сам

Живко Георгиев, социолог

За разлика от повечето наблюдатели, аз не мисля, че ГЕРБ ще се коалира с когото и да е. Става въпрос донякъде и заради личното его на Бойко Борисов. Разбира се, всичко зависи от изборните резултати на 5 октомври. Ако депутатските мандати на ГЕРБ са далеч от "санитарния минимум", той ще остане в опозиция, както всъщност вече заяви и самият Бойко Борисов. Но ако са близко до 120, ще се опита да направи правителство на малцинството с някаква неофициална подкрепа, както беше и в предишния парламент. И както нямаше истинско мнозинство и във все още действащото НС. Разбира се, всичко зависи и от това кой и с колко ще влезе в 43-ото Народно събрание. И никак не е изключено да станем свидетели на повторение на настоящата ситуация. Но класическа коалиция ГЕРБ няма да прави с никого - нито с БСП, нито с ДПС, нито с ББЦ или с евентуално прескочилите 4-те процента "Атака" или току-що създания националистически съюз. Може наистина да има минимален шанс това да стане с РБ, но и това ми се струва малко вероятно.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай