Китайски Сезам на Уолстрийт

Китайски Сезам на Уолстрийт | StandartNews.com

Владимир Малчев, управител и инвестиционен консултант, ИП "Бул Тренд Брокеридж" ООД

Седмицата на финансовите пазари премина под въздействието на най-голямото първично публично предлагане на акции в историята - това на китайския гигант в онлайн търговията "Alibaba", който стана част от фондовата борса в Ню Йорк. Компанията набра рекордните 25 млрд. долара от продажба на свои акции, като интересът към тях дори надхвърли и без това високите очаквания. Въпреки че в последния момент ценовият рейндж на предлагането беше увеличен и в крайна сметка акциите бяха продадени на максималната цена от 68 долара. Още в първия борсов ден акциите затвориха на цена от 93,89 долара, носейки доходност от 38%, като за кратко приближиха и психологическата граница от 100 долара.

През следващите няколко дни цената се стабилизира и потърси равновесие около 90 долара, но резкият спад на цените на американските акции в четвъртък не подмина и най-новото китайско попълнение в широкия инвестиционен спектър. Като цяло технологичният сектор беше силно засегнат, воден от акциите на "Apple", които се потопиха с 3.8% за ден.

Регистрираният бърз скок в цената на акциите на "Ailbaba" спрямо продажната цена от 68 долара вече акумулира и интерес към т.нар. "къси продажби", при които спекулативно настроени инвеститори вземат назаем акции от техните собственици и ги продават с намерението да спечелят от спада на цената, след което да ги купят обратно и да ги върнат на тези, от които са ги заели. По данни на финансово информационния доставчик "Markit", цитирани от агенция "Bloomberg", 2.4% от акциите на "Alibaba" вече са използвани за къси продажби, но към момента заемът на такива акции струва доста скъпо - лихва от 8% в сравнение със средно под 0.5% за акциите, включени в широкия американски индекс Standard & PoorТs 500.

"Скъсяването" на акции на "Alibaba" не изглежда без основание по редица причини. На първо място, акцията достигна на практика още със стартирането на търговията справедливата си цена, която множество анализатори определяха около 90 долара за брой. На второ място, инвеститорите пазят спомени от последните такива първични публични предлагания на нашумели технологични компании. Акциите на "Facebook" например, изгубиха половината от цената си само за четири месеца след излизането си на борсата, макар че след това поскъпнаха значително и донесоха отлична доходност на по-търпеливите инвеститори. Акциите на Twitter пък се разделиха с 30% от стойността си за шест месеца след дебюта си. Компанията за игри в социалните мрежи "Zynga" продаде акции на цена от 10 долара при своето първично публично предлагане, които близо 3 години по-късно струват едва 3 долара.

Разбира се, има и много инвеститори и анализатори, които са убедени в бляскавото бъдеще на "Alibaba". Компанията контролира около 80% от пазара на електронна търговия в Китай, но този пазар се очаква тепърва да расте (с по 32% през тази и следващата година) поради ниското проникване на тези услуги в сравнение с други пазари. От 1.35 млрд. население на Китай, 618 млн. ползват интернет, но само 302 млн. ползват глобалната мрежа за пазаруване. Освен това от китайската компания предвиждат в бъдеще да стъпят и на пазарите в САЩ и Европа, прилагайки успешния си бизнес модел и адаптирайки го към местните условия.

Извън приковаващото вниманието борсово явление "Alibaba", продължава да се наблюдава доларовата доминация на пазарите - ново най-ниско дъно за еврото от близо две години насам. Единната европейска валута изглежда свръхпродадена и въпреки че пътят надолу изглежда далеч от края си, вероятно пазарът ще се нуждае от време и е възможно в близките дни да видим признаци на живот от еврото. Скъпият долар започва да се отчита от пазарите като все по-възможен негативен фактор пред ръста на икономиката на САЩ, което пък може и да отложи затягането на монетарната политика от страна на Федералния резерв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай