Китай върви към общество на средните доходи

Опитът на страната за борба с бедността е вдъхновение за целия свят

Китай върви към общество на средните доходи | StandartNews.com

44-годишният селянин Лун Тянбао от Гуейджоу - една от най-бедните провинции в Китай - не би могъл да очаква, че три килограма ориз ще променят съдбата на цялото му семейство.

Родното му село Байван в окръг Жунцзян е разположено в планински район. Когато правителството организира преселване на жители от това село на 25 км в центъра на района, Лун Тянбао, който е от националността мяо, не е знаел какво го очаква.

"Как ще си намеря работа, като нямам образование? Всичко, с което разполагам, е физическата ми сила. Как ще свързвам двата края в град, където разходите са високи?". Такива мисли спохождали Лун по това време. След дълги размисли Лун и съпругата му решили да вземат със себе си на новото място три килограма ориз.
"Ако успеем да намерим работа, докато не сме изяли целия ориз, ще останем. Иначе ще се върнем обратно в планината и повече никъде няма да отидем", решило семейството.

Но още на следващия ден двамата съпрузи намерили работа в завода за производство на тухли.
Сега Лун живее в квартира само на 3 км от работата си и получава над 6000 юана на месец /900 американски долара/. В миналото семейството му можело да спечили тези пари за година. Двете им деца се готвят да станат учител и лекар.
Лун, който не умеел да кара дори велосипед, се научил да управлява камион и мотоциклет, получил също и удостоверение за електрозаварчик.

Китай се доближава до реализирането на своята амбициозна цел за всестранно създаване на общество със средни доходи и удвояване до 2020 г. на БВП на човек от населението в сравнение с показателите за 2010 г.

Основната задача е пълно ликвидиране на бедността в страната. За тази цел е необходимо да се подобри благосъстоянието на още 43,35 милиона граждани, живееще на границата на бедността, която в Китай е установена на ниво 2300 юана доходи годишно. Ако тази задача се изпълни навреме, това ще означава, че Китай е достигнал повсеместно ликвидиране на нищетата във всичките й форми с 10 години по-рано от определения срок - 2030 г. Преди повече 30 години, откакто Китай започна да реализира политиката на реформи и откритост, от бедността бяха извадени над 700 милиона души, което е 70 процента от глобалната цел за ликвидиране на нищетата. Заради тези впечатляващи цифри списание "Икономист" нарече Китай "Герой на света в борбата с бедността".

Тъй като в нищета продължават да живеят 700 милиона души по света, половината от които в страните на юг от Сахара и още една трета - в Южна Азия, все повече страни се вдъхновяват от примера на Китай.

Последният скок

През последните десетилетия Китай построи автомагистрали, железопътни линии, пристанища, електропроводи, водопроводи и друга инфраструктура във всички краища на страната. Това помогна от бедността да бъдат спасени огромен брой хора.
Но за скритите в планините села като Байван, със суха земя, крехка екологочна среда и чести стихийни бедствия, традиционните средства за борба с бедността не работят. Ефективна мярка за тях се оказа преселването, условия за което създаде осигуряването на всяко семейство с жилище от 50 кв. м, достъп до курсове за обучение и трудоустройство на минимум един член от семейството.

Така бедното население в село Байван намаля от 68,9 на 4,8 процента. За да се засили процесът на ликвидиране на нищетата, в провинция Гуейджоу били определени 7654 села, чието население решило до 2020 г. да се пресели в по-благоприятни за живот райони.
Критериите на подбора били следните: в селото трябвало да живеят не повече от 50 семейства, а частта на бедното население да не надвишава 50 процента.
Бившата директорка в Китай по въпросите на политиката и партньорството на Програмата на ООН за развитие /ПРООН/ - Хана Райдър, предупреди за значителните разходи, които ще понесе Китай, встъпвайки в най-трудния етап на борбата с бедността.

"Борбата с бедността, както и много други важни начинания, се подчиняват на закона за намаляването на възвращаемостта", казва Райдър.
Хората, които първи имали полза от процеса за намаляване на бедността, с голяма вероятност се явяват тези, които са били най-подготвени за това благодарение на своя опит или географското положение на селото им.

За да се справи с тази задача, Китай се опитва да модернизира и разнообрази методите за борба с бедността. Китайското ръководство подчерта необходимостта да се осигури точното насочване на помощта в процеса на последния скок за ликвидирането на бедността. Това означава, че борбата с нищетата сега трябва да се фокусира върху отделни хора и да се използват правилните инструменти с цел ресурсите да се отправят там, където от тях се нуждаят в най-голяма степен и това да става по най-ефективния начин.

Преди Китай изполваше изборно обследване, за да се установи кои села и райони могат с пълно основание да се смятат за бедни и с отчитане на тези данни - да се насочат усилията. Във времената, когато бедността бе широко разпространена, а разликата в доходите не беше голяма, този подход позволяваше да се вършат чудеса.
Но през 2014 г. правителството ангажира 800 000 души, които бяха длъжни да посочат всеки нуждаещ се от помощ гражданин. Отчиташе се особеността на всеки случай - от какво точно се нуждае всеки бедняк.

От август 2015 г. до юни 2016 г. в провеждането на обследването с цел да се установят и внесат в базата данни действително нуждаещите се граждани, бяха заангажирани около 2 милиона души. Тези данни постъпваха в Канцеларията на Ръководната група в Държавния съвет на КНР за оказване на помощ в развитието на бедните райони. В резултат китайското правителство, покрай дългосрочния график за намаляване на бедността в страната, разработи диференцирана политика, отчитаща особеностите на различните региони. Борбата с бедността в Китай се води чрез предоставяне на възможности за развитието на бизнеса, преселването, изплащането на компенсации на жителите на селските райони с уязвима екология, разширяване на възможностите за получаване на образование, подобряване на социалното осигуряване и т.н.

Борба с "кратки дъски"

През юли Китай обяви, че 25 местни чиновници, включително заместник-председателят на правителството на провинция Гансу, ще бъдат наказани за нарушения в областта на екологията в държавния резерват Циляншан. На 26 юни в Китай бе одобрена нова реформа, предвиждаща на чиновниците да се възложи отговорността за негативното въздействие на околната среда. Сега китайските чиновници по-често ще се изправят пред съответните проверки. Допуснатите в сферата на околната среда слабости и пропуски ще оказват влияние на повишенията в службата, дори след като чиновникът е напуснал своя пост.

Това е доказателство за усилията на китайските власти за преход към модела на зеленото развитие, включително за сметка на съкращаване на дейностите, осигуряващи икономически растеж във вреда на околната среда, което се явява една от главните "кратки дъски" или "тесни места в Китай". Теорията на "дървеното ведро", според която количеството вода, която може да удържи ведрото, се определя от неговата "кратка дъска", лежи в основата на усилията на китайските власти по пътя към построяването на общество на средната класа, заявява проф. Сю Яотун от Китайската академия за управление. За всестранното построяване на обществото на средната класа е необходимо да бъдат решени проблемите на тези "кратки и слаби дъски", заяви в края на миналата година председателят на КНР Си Дзинпин.

На състоялия се в края на юли семинар с участието но високопоставени чиновници Си Дзинпин посочи три битки, които трябва да бъдат спечелени, за да се постигне поставената цел в срок: предотвратяване и отстраняване на сериозните рискове, точно адресирана помощ в борбата с бедността и предотвратяване и контрол над замърсяването на околната среда. Едновременно с поддържането на средновисоки темпове на икономически ръст, Компартията на Китай се стреми също да подобри качеството на живота на населението, което предполага увеличение на дните с чист въздух, по-чисти реки, достъпни жилища и по-добро социално осигуряване, отбеляза проф. Син Мин от Партийната школа при ЦК на ККП.
Създаването на общество на хора със средни доходи в Китай - страната с най-голямо население - ще бъде хубава новина не само за Китай, но и за целия свят, посочи Син Мин.

Темповете на растеж на икономиката на Китай вече не са толкова стремителни, както преди, но системните усилия по структурната реформа и отстраняването на потенциалните заплахи за устойчивото развитие, позволяват на Китай да остане мощен двигател на глобалния икономически ръст.
Китай плати висока цена за околната среда, с който проблем добре е запознат Западът, заяви администраторът на ПРООН Хелън Кларк. "Но сега виждаме как Китай поема водеща роля в борбата с климатичните промени. Това, което е особено важно, е, че това, което прави Китай, има световно значение, като се имат предвид икономиката на страната и нейното население, коментира Хелън Кларк.

Китайската рецепта

През април тази година старшият политически съветник Марк ван ден Бугард и председателят на политическата партия в Уругвай "Широк фронт" Хавиер Миранда посетиха планински райони в провинция Юнан, за да се запознаят с опита на Китай в така наречената адресирана помощ за бедното население. Марк ван ден Бугард бе силно впечатлен от всеобемащото ръководство на ККП и съвместните усилия на обществото за ликвидиране на бедността. "Това, което видяхме в северната част на Юнан, ни дава основание уверено да кажем, че под ръководството на ККП китайските власти се движат в правилната посока", коменитира Бугард. Мнозина са уверени, че способността на Китай да координира усилията за борба с бедността в мащабите на цялата страна се дължи на социализма с китайска спицифика и на това, че тази система е институционално преимущество на страната.

От 2013 до 2017 г. Китай отделя от централния бюджет за борбата с бедността 282,2 милиарда юана, а от местните бюджети за тази цел се насочват 270 милиарда юана. Освен това в бедните села са изпратени 195 000 ръководители на партийни организации и 775 000 партийни кадри.
Постиженията на Китай през последните години означават, че социализмът с китайска специфика прокарва и път за развиващите се страни, предлагайки им китайска мъдрост и китайски решения на проблемите, стоящи пред човечеството, заяви Си Дзинпин.

Според ръководителя на бразилския Институт за изучаване на Китай и Азиатско-Тихоокеанския регион - Северино Кабрала, постиженията на Китай в социалния напредък и повишаване на стандарта на живот на населението не може да не предизвикат възхищение в целия свят.

Китай, който е огромна развиваща се държава с население над 1,3 милиарда, последователно и успешно се движи по пътя на намаляване на бедността чрез развитие с характерни за страната особености. "Китайският модел на растеж и стилът на държавното управление вдъхновиха и други страни, а предложеното от Китай съвместно развитие среща все по-голям отзвук по целия свят пред лицето на нестабилната ситуация в световната икономика и сигурността на света", коментира Кабрал.
Това, което се случва в Китай, не трябва да остава само в Китай.

Успешният опит на Китай в ликвидирането на нищетата привлече вниманието на целия свят. През октомви миналата година чиновници от 15 развиващи се държави, включително Малави, Гана и Кения, пристигнаха в Китай на семинар по обществените услуги и борбата с бедността в развиващите се страни.

"Китай е страна с огромно население, слаба икономическа база, небалансирано развитие. Практически всеки негов проблем, свързан с живота на неговото население, е сериозен проблем от глобален характер", смята началникът на департамента за информация на Китайския център за международен икономически обмен Ван Цзюн.
"Пътят към общество на хора със средни доходи е непрекъснат процес на изучаване и решаване на такива въпроси, който може да предложи китайската рецепта за най-слабо развитите страни, изправени пред сложни проблеми. Това може да измени тяхната съдба", смята Ван.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай