КЕВР заблуждава за реалното увеличение

КЕВР заблуждава за реалното увеличение | StandartNews.com

Мариана Кукушева,
Председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите

Тази регулация на цените от пазара, която премиерът цитира, очакваме да се случи на енергийния пазар за изкупуване на енергията на възобновяеми източници от оборски тор. Ако това се случи, всъщност се обезсмисля предметът на недоволство на бизнеса. Що се отнася до цените националната статистика отчете в рамките на последния месец, че има покачване на основните суровини и храни, което бе продиктувано от ситуацията преди един месец, когато стана ясно, че ще има такова увеличение. Изчакването с един месец и излизането на наредбата всъщност не промени нищо от първоначалните намерение на КЕВР. Дори, напротив, комисията некоректно коментира покачването на цените с някакви си 17-18 %, а ние говорим за увеличение в пъти. Покачването на таксата задължение към обществото за високо напрежение е 120 %, а за средно напрежение е 115 %, което не е някакви си десетки процента, а говорим за скок в пъти.

Такова увеличение няма как да бъде преглътнато от българския бизнес, който и без това крета, задушаван от сива икономика, бюрокрация, безхаберие и високи цени на транспорт, административно покачване на минимална работна заплата, покачване на независещи от него условия на банките. За съжаление каквото и да се случва на бизнеса в крайна сметка го плаща потребителят. Но някак си пропускаме нишката, че потребителят е пряко зависим от бизнеса, защото той плаща заплати и пенсии чрез своите данъци към националния бюджет. Масова практика в момента е задълженията да не се издължават. Голяма част от бизнеса минава в сивия сектор. Самият премиер съобщи новината за недостиг на средства в бюджета и ниската събираемост само преди 2-3 седмици. Нашето предложение за диференцирана ДДС ставка на хляба в рамките на 5 % е най-актуалното и възможно решение за това цената на насъщния да не се покачва. Ако се диференцира ДДС ставката на хляба с 15 %, това означава 15 на сто по-ниска цена за крайния потребител. 

А това със сигурност означава, първо, че цената на хляба няма да скочи, второ, няма да се увеличи сивият сектор, а обратно - ще намалее, трето, в населението ще останат много повече средства за потребяване на други стоки и услуги и четвърто, ще се подобри бизнес средата и няма да има смисъл от съществуващи фирми фантоми или действащи само седмица. Това е единственото възможно и логично решение. Този път то е належащо, а не е право на избор. Дефицитът в бюджета за 2015 г. се оформя и никак не е малък. А все още сме в разгара на лятото, когато сме се хванали яко за зеленото. А какво ще правим наесен и през дълбоката зима? Бизнесът и платежоспособността му определят нивото на стандарта в България, като във всяка друга страна. Ако той е стабилен и сигурен и пазарът се развива, ще има пари за социални услуги, образование, здравеопазване. Не сме виновни за натрупания дефицит на НЕК, защото досега бизнесът винаги си е плащал цената на енергията. Ценообразуването при хляба се прави по формула 1:2:4.


В момента на борсата бизнес климатът е замръзнал и няма сделки. Житото е вече прибрано, но след санитарния период на естествено сушене, то започва да се суши с енергия - иначе мухлясва и има плесен. Все още нямаме цена на новата реколта и доработваме запасите от 2014 г. Второ, след като има такава разлика в тълкуванието с колко ще скочи такса задължение към обществото, трябва да видим какво реално ще бъде фактурирано. Затова не е ясно колко ще поскъпне хлябът, но енергията започва да се отразява още при зърното, което после минава и през мелниците. При нас пък енергията се използва не само за месене и изпичане, но и за охлаждане на хляба. Освен това енергия ползват и производителите на опаковки. Защото хлябът на бялата икономика е пакетиран. Някои браншове обявиха, че при тях няма да се усети увеличение, което според мен е демагогия. За да не се усети разлика в продажната цена, трябва да има разлика в грамажа. Ще се намали грамажът и така ще се запази цената. Но при хлебопроизводството не е лесна задача намаляването на грамажа, а и може да се тълкува като заблуда на потребителя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай