Като динозаврите ли ще изчезнем

Като динозаврите ли ще изчезнем | StandartNews.com

Проф. Ноам Чомски,
философ и преподавател в Масачузетския технологичен институт
сп. "Jacobin"

Светът, който създаваме за нашите внуци, е изключително мрачен. Главният проблем е този, за който се говореше на шествието, провело се на 21 септември в Ню Йорк. 200 000 души преминаха по улиците на "Голямата ябълка", настоявайки за сериозни действия срещу глобалното затопляне.

Това не е шега. За пръв път в своята история човечеството трябва да вземе решения, които ще определят дали ще оставим на нашите внуци шансове за нормален начин на живот. Подобно нещо никога не е било на дневен ред. Вече сме взели редица решения, заради които някои видове на Земята измират с феноменални темпове. Наблюдаваното днес изчезване на видовете по своите мащаби е сравнимо с това, което се е случило преди 65 милиона години, когато върху Земята е паднал огромен астероид. Неговото падане е предизвикало ужасни екологични последици. Епохата на динозаврите е приключила - те са измрели. Това е дало възможност на бозайниците да се развият, в резултат на това сме се появили и ние с вас. Същото се случва и днес, но с една разлика, астероидът - това сме ние. Това, което правим с околната среда, вече създава условия, съществували преди 65 милиона години назад. Човешката цивилизация върви по ръба на пропастта. И това не е най-привлекателната гледка.

Така че шествието на 21 септември се превърна в едно много положително събитие. То свидетелства, че ние сме в състояние да направим нещо, че не сме обречени на самоунищожение. На този същия ден една от най-големите агенции за мониторинг разпространи данни за отделените вредни емисии в атмосферата през 2013 г. Те са достигнали рекордно равнище: увеличението им спрямо предходната година е с почти 2%. В САЩ то е още по-голямо - с почти 3%. Изданието Journal of the American Medical Association публикува на свой ред данните от проучване, в което е направена прогноза за най-горещите дни в Ню Йорк през следващите две десетилетия. Учените определят за свръхгорещи дни, когато температурата им надхвърля 33 градуса по Целзий. В Ню Йорк броят на тези дни ще се утрои, а по-на юг нещата ще бъдат още по-зле. Всичко това ще се придружава от покачване на морското равнище, в резултат на което значителна част от Бостън ще остане под водата. И тук въобще не говорим за крайбрежните равнини на Бангладеш, където живеят стотици милиони души и които ще бъдат напълно потопени.

Всичко това е необратимо. И днес логиката на управляващите само подтиква това движение към края на пропастта. "Ексон Мобил", която е на първо място в света по добив на енергийни ресурси, обяви /тя не трябва да бъде критикувана за това, защото такава е природата и логиката на системата на държавния капитализъм/, че ще насочи всичките си усилия към увеличаването на добива на изкопаеми горива, защото това е изгодно. Като се замислим компанията трябва да се стреми именно към това - да увеличи своята печалба. А това, че нашите внуци няма да имат възможността да живеят достойно, това вече не е неин проблем. Друга голяма енергийна корпорация "Шеврон" имаше малка програма за устойчиво развитие. Като цяло те правеха това в името на пиара, но програмата работеше доста добре и дори носеше печалба.

Но те я закриха, защото изкопаемите горива носят далеч по-големи печалби. Днес в САЩ навсякъде се сондира. Но има места, където подобна дейност мъничко се забавяше: това са федералните земи.

Официалните статистически данни на американската администрация показват, че ситуацията днес се е променила. При Барак Обама обемът на сондирани на територията на федералните земи устойчиво се увеличава. А проучванията с цел добив на петрол в морските акватории намалява. Но това е реакция на аварията, сполетяла British Petroleum в Мексиканския залив. Веднага след катастрофата възникна естествена реакция: да се направи крачка назад. От дълбоководното сондиране започнаха да се отказват дори големите петролни компании. И тутакси се задействаха лобистите. Ако погледнем цифрите, ще установим, че проучванията за петрол на сушата растат. И няма никакви спирачки пред тях. Това е много опасна тенденция и още днес можем да предскажем какво бъдеще е подготвено за нашите деца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай