07:50 ч.

08.08.17

3 мин.

0

3

0

Калиакра и Кресна като баница за еколозите

от Иван Петров |

Калиакра и Кресна като баница за еколозите

Степите на Калиакра със сигурност от догодина ще са в брошурите на находничиви туроператори. Три дни цяла България гледа с изумление поредния рунд в битката между еколози и инвеститори, в която от години заложник е държавата, а най-потърпевши са малкото останали в района рибари и земеделци. Сагата започна с протести на местни хора, които уплашени за нивите и мрежите си, поискаха да имат хляб и занапред. Оказа се, че екоминистърът подписал заповед за забрана, защото Европа осъдила България, че по тези места не можело да се прави бизнес, който уврежда природата. Докато се разбере кой бизнес има предвид Брюксел и коя точно природа се уврежда, премиерът поиска отменяне на заповедта и публично обсъждане на проблема днес. Докато се чака развръзка, говорилнята е в ход.


Най-гръмогласни, естествено са еколозите. Този път на предна лииня не е дружеството "За да остане природа в България". Те вече малко се поизтощиха. С хитри маньоври успяха да минират и втория лифт на Банско, и ски зоната под Алеко. Заедно с дузина техни приятели преди месец внесоха жалбата в Европа срещу строежа на магистрала Струма през Креснеското дефиле. Сега острието на атаката е един от ековетераните у нас – Дружеството за защита на птиците.


Един от големите природни обекти в България – Клаиакра, досега беше известен предимно с делфините и кормораните си. Сега става ясно, че е защитена територия най-вече заради червеногушата гъска, дебелоклюновата чучулига и вечерната ветрушка. Заради тях бдителни и природозащитни българи притеснено са сезирали Евопейския съюз още в първата година на членството ни там, че някой иска да им влезе в територията.


Като става въпрос за пари, всеки си има своята желязна логика. За природозащитниците, ветрогенераторите и голф игрището развалят рахатлъка на животинките, които са бизнеса им с евросредства за защитени видове. За инвеститорите, това са техните пари и проекти, които са били одобрени - те си знаят как - или от общините или от държавата. За всички е ясна картината в смутните ни години на прехода. И сега, след десет години замеряне с доноси в Брюксел, най-накрия някой трябва да плати сметката на наказателната процедура.


Кабинетът е отново в патова ситуация. Ако се поддаде на натиска на еколозите, ще трябва да срути и перки, и голф игрище. Със сигурност това ще бъде шок както за стари, така и за бъдещи инвеститори. Ако си замълчи, ще трябва да брои по 20 000 евро глоба на Европа ден. Което нито бюджета, нито синдикатите могат да го понесат. А за милите, еколози, направо ще е дюшеш. И бързо ще си припомнят добрите времена, когато диктуваха положението от сбирките им на Орлов мост.


Сигурно обезщетяването на собствениците ще понамали напрежението. Но едва ли ще охлади страстите екологични. Защото те в момента залагат нова бомба – и тя е с Кресненското дефиле. Ще хвърлят всички усилия да намерят поредните животинчета или защитени скали, заради които не трябва да получим еврофинансирането. Така, докато кабинетът ще обяснява защо парите от бюджета за пенсии отиват за магистрали, няколкото човека ще продължат да си разпределят европейските екомилиони. И за Калиакра, и за Кресна.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 09:35 · 16.08.2017
Преди Ноември 1989г.някой да е знаел и питал за еколози,и рибари,и риба имаше,и полятата бяха засяти до последното място.Еколози ли,скубачи на евросредства!
Потребител · 16:11 · 08.08.2017
Зелени
Потребител · 08:14 · 08.08.2017
Аман от зелени боклуци !
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент