Как да се освободим от зависимостта на смартфоните

Как да се освободим от зависимостта на смартфоните | StandartNews.com

Тони Фадел, който някога ръководеше проекта iPod в Apple, е силно обезпокоен от влиянието на своя бивш работодател върху различните сфери от ежедневния живот. Това пише самият инженер в своя Twitter, коментирайки изискване на инвеститорите да се разширят възможностите на режима за родителски контрол в iOS.

По думите на Фадел, много по-страшен е фактът, че възрастните, които трябва да бъдат пример за по-младите, са зависими от смартфоните дори повече, отколкото децата им.

Зависимостта на зрелите хора от смартфоните не е никак по-малка, отколкото тази на децата, пише Фадел. Например възрастните британци средно прекарват по 8 часа дневно, гледайки в екрана на смартфона си или компютъра си. Ние не виждаме границата, която минава между използване на устройствата по предназначение и зависимост, категоричен е експертът. Тази опасност се състои в това, че няма на кого да кажем „достатъчно", когато нещата стигнат твърде далеч, допълва той.

Смарт часовници, смартфони, социални мрежи – всички те стигнаха далеч в своето влияние над нас. Поради това техните създатели носят голяма отговорност за човешката зависимост и са просто задължени да помогнат за справяне с проблема, убеден е Фадел.

Би било добре, ако приложението „Здраве" от Apple проследяваше не само физическата активност, но и цифровата, напомняйки в критични моменти за това, че е време да се спре. В края на краищата, казва Фадел, самите създатели на мобилни платформи следва сами да ни ограничат в използването на техниката.

„В операционните системи задължително трябва да се появат режими за еднозначно използване", разсъждава той.
По думите му, ако четем книга на своя таблет или слушаме музика, не бива до нас да стигат уведомления за получени съобщения във Facebook, пощата и т.н. Преди 10 години нито един от нас не бе свързан с интернет 24 часа в денонощието. От пускането на iPhone през 2007 г. светът преживява скоростна промяна – такава, в която е нормално да бъдем постоянно с устройствата си.

Ето няколко цифри, с които ще разберем идеята по-ясно: 81% от хората са с телефоните си по цял ден, близо 2/3 от нас проверят смартфоните си до 5 минути след ставане; средностатистическият американец проверява телефона си 46 пъти дневно.

Всичко това се трансформира и в работното място: 98% от мениджърите използват телефоните си нощем и по време на уикендите; 57% от хората преглеждат служебната поща по време на семейни сбирки и в компанията на децата си. Трябва да знаете, че когато се проектират устройства, технологичните компании и тези в сферата на социалните медии използват най-последните изследвания върху поведението на човека, убеждаването, биохимията, усвояването на навици и др.

Едно изследване е категорично: постоянното взаимодействие с интернет вреди на здравето. То показва, че проверяването на работни имейли извън работно време води до емоционална преумора, прегаряне, стрес и психологически и сърдечни проблеми.

Съществува просто лекарство. Прекарвайте повече време далеч от екраните. Проучване на университета Харвард сочи, че хората, които не използват телефоните си вечерно време и през уикенда, се характеризират с по-ниско ниво на стреса, повече удовлетворение от работата. Те не понижават своята продуктивност.

Четири начина да ограничите употребата на устройства:

1. Осъзнайте как стоят нещата.

Свалете приложението Rescue Time за компютъра си или Moment за телефона си, за да осъзнаете колко време прекарвате с него в ръка.

2. 30 минути преди 7:30 часа сутринта

Махнете телефона от спалнята. Когато се събудите, не тръгвайте първо към него. Вместо това вземете тефтер или лист хартия. Планирайте приоритетите за деня. Щом изминат 30 минути, които сте отделили на съществени неща, като планиране например, можете да погледнете телефона си.

3. Прогрес, не продуктивност

Отговарянето на имейли ви кара да се чувствате продуктивни, но това може въобще да не ви придвижва към желаните постижения. Работата върху приоритетите – това е най-важното нещо сутрин. Не поглеждайте телефона, докато не отметнете тях.

4. Телефонът трябва да стои далеч от масата

Когато около вас има други хора, откажете се от телефона. Ако нечий телефон звъни, учтиво помолете да се оттегли встрани. Забранете телефоните на семейните сбирки. Изследване сочи, че тези устройствата на масата разсейват хората – независимо дали става дума за вашия телефон или за нечий друг.

* * * * * *

Босът на "Епъл": Децата нямат
място в социалните мрежи

Генералният директор на корпорацията Apple Тим Кук заяви, че бъдещето не е само технологии, а децата нямат място в социалните мрежи. Той оглавява една от най-технологичните корпорации в света и въпреки това смята, че има по-важни неща от прогреса.

Аз не вярвам, че повсеместното приложение на технологиите ще донесе полза. Не смятам, че всички наши постижения може да се оправдаят само с това, казва Кук. Неговото мнение е, че технологиите не бива да доминират, дори когато става дума за образование и изучаване на курсове, непосредствено свързани с компютър, например графичен дизайн. В нашия свят до този момент съществуват неща, които хората искат да обсъждат и да разбират. Например в курс по литуратура често ли се използват съвременните технологии? Мисля, че не, разсъждава Кук. През януари 2018 г. Apple реагира на послание на инвеститорите и обеща да засили родителския контрол в iOS. Тим Кук разсъждава така по въпроса: Аз нямам деца, но имам племенник. И съм твърд по отношение на спазването на определени правила, има неща, които не бих допуснал. Не искам моят племенник и неговите връстници да бъдат в социалните мрежи, казва той.

На феновете на Apple им е добре известно отношението на Кук към подобни услуги. По-рано шефът на корпорацията изрази своето недоволство от социалната мрежа Snapchat. Той каза, че е твърде стар и не я разбира. Много потребители са убедени, че Тим Кук лично е блокирал приложението в App Store. Всъщност обаче проблемът е напълно технологичен, а работоспособността на програмата бе възстановена в рамките на няколко часа.

Подобни обвинения обаче може да не са безпочвени. Между Тим Кук и генералния директор на Snapchat Еван Шпигел съществуват известни разногласия. Например през 2015 г., преди конфефернцията за разработчици WWDC, те са имали спор на тема ролята на разнообразието в името на успеха на компанията. Оттук насетне между лидерите на двете корпорации има сериозни стълкновения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай