Кабинет по неволя

Кабинет  по неволя | StandartNews.com

Борисов ще държи на коалиционно управление, изборът е между два варианта

Първан Симеонов

Изненада в решенията на ръководството на ГЕРБ от понеделник няма. Очакванията бяха две - или Бойко Борисов да реши да състави кабинет, или наистина отиваме на нови избори.

Второто не се случи, защото Борисов ще се стреми по-скоро да има правителство, отколкото да рискува с нов вот, на който може да получи още по малко мандати, а различни радикални формации да увеличат броя на своите. Така че се очертава все пак някакво коалиционно правителство около ГЕРБ. Още повече, че това са и внушенията, които се отправят от Брюксел. Сега започва нов тур на разговори. Нещата вървят с някаква стъпка, макар и бавна, а преговорите ще продължат в една вече по-конфиденциална атмосфера.

Разбира се, трудно е да се прогнозира как точно ще изглежда този бъдещ кабинет. На пръв поглед проблеми не би трябвало да има, след като самият Борисов заяви, че например с Реформаторския блок програмите им съвпадат до 90 процента. Но това още нищо не значи. Радващ е самият факт, че преговорите ще продължат.

Явно сме свидетели на някакво приземяване на политическия елит, защото резултатите от изборите бяха в известен смисъл наказателни за стария политически елит и показаха, че той не е особено желан.

Сега се говори, че преговорите през миналата седмица свидетелстват за някакво повишаване на политическата култура у нас. Аз не съм чак такъв оптимист. По-скоро

става дума за някакъв инстинкт за самосъхранение

у по-малките партии. Но дори и това само да ги тласка една към друга и да ги заставя да разговарят, пак е добре.
Затова се надявам, че в крайна сметка ще се търси някакъв вариант на коалиция, който е ясно разписан.

Бойко Борисов няма да рискува евентуално да поеме правителство на малцинството без такъв документ. Но и едва ли би се съгласил дори и на този вариант. Защото ще иска споделена отговорност в изпълнителната власт от тези, които го подкрепят.
Вярно е, че при сегашната криза никой не се натиска да управлява. Защото изобщо не се очертава особено приятен мандат. И участващите във властта по-скоро ще губят рейтинг, защото предстоят непопулярни мерки. Но отговорността трябва да се споделя.

Като цяло има вариант за едно коалиционно правителство. Единият е песимистичен, другият -оптимистичен. Първият е, че то ще бъде нов вариант на кабинета "Орешарски". Оптимистичният е, че все пак ще се стигне до съюз от политици, които са решили, че нещо трябва да се прави. Кабинетът

може да не започне с голям рейтинг, но да свърши работа

Проблемът за съставяне на коалиция през миналата седмица изглеждаше Реформаторският блок. Но реформаторите водят правилна политика от чисто партийна гледна точка, доколкото наистина възгледите им са най-близки до тези на ГЕРБ. И поради това в известен смисъл са и конкуренти в дясното пространство.

Техните претенции и капризи са всъщност израз именно на това - да запазят своята идентичност. Това важи особено за ДСБ. Друга част от РБ като "България на гражданите" на Кунева обаче иска по-бързо да капитализира постигнатите изборни резултати. Именно тези противоречия наистина правят Реформаторския блок донякъде рисков партньор, за разлика от БСП и от Патриотичния фронт, където нещата са далеч по-ясни. Защото не е все едно дали да се договаряш с един, както е с БСП, с двама, както е с ПФ, или с 5 или 7 формации, както е с Реформаторския блок.

В този смисъл наистина БСП си остава желан партньор за една голяма коалиция. И Бойко Борисов не се е отказал от тази идея. Но проблемът да се стигне до такава коалиция е в самото БСП, защото за червения електорат това наистина ще бъде шокиращо.

Но пък от друга страна би било неочакван успех - нещо като гол в 4-ата минута на второто продължение. Макар че БСП ще се включи в една "черноработническа" коалиция с всички негативи от това. В крайна сметка всичко се свежда до два варианта: "ГЕРБ-РБ и други" или "ГЕРБ-БСП и други".

Като другите са патриотите и/ли АБВ. Доколкото ДПС, ББЦ и "Атака" са изолирани от играта. Поне засега.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай