Извършваме операции, които никъде другаде не правят

В "Софиямед" има уникални специалисти в тазовата хирургия и онкоортопедията, казва проф. Андрей Йотов

Извършваме операции, които никъде другаде не правят | StandartNews.com

Проф. Андрей Йотов завършва медицина в София през 1983 г. Придобива специалност по ортопедия и травматология през 1991 г. Работи като: участъков лекар в Здравна служба - Обзор (1983 - 1986); научен сътрудник в Секцията по спешна травматология на МБАЛСМ "Н. И. Пирогов" (1986); завеждащ Клинично отделение в III-та клиника по спешна травматология на МБАЛСМ "Н. И. Пирогов" (1992 - 1991); началник на II-ра клиника по ортопедична травматология на МБАЛСМ "Н. И. Пирогов" (1999-2006). От 2006 г. е началник на Катедра по ортопедия, травматология и реконструктивна хирургия във ВМА. Началник Клиника по ортопедия и травматология в УМБАЛ "Софиямед" е от юни 2016 г. В периода 2013 – 2016 г. е президент на Българското научно дружество по ортопедия и травматология. От 2016 година е национален консултант по ортопедия и травматология.

- Проф. Йотов, ръководите Клиниката по ортопедия и травматология от 2 години. Как се разшири дейността ви през този период?
- Дейностите, които извършваме в клиниката, покриват един доста широк профил пациенти с ортопедични и травматологични заболявания. На практика мога да кажа, че почти изцяло работим с планови и ортопедични операции, много широко е застъпено ендопротезирането – тазобедрено, колянно, раменно. Такива операции се правят на много места у нас, но един от центровете с висока активност е „Софиямед". В клиниката покриваме целия спектър от травматизъм, фрактурна хирургия, съчетани травми, които изискват сериозна реанимация. Доста напреднала структура в рамките на Клиниката е Отделението по хирургия на ръка. В момента е едно от най-добрите в България. Екипът, начело с доц. Маргарита Кътева, извършва операции, които никъде другаде не се правят. Това, което може да ни постави на специално място, е тазовата хирургия. Става въпрос за фрактури на тазовия пръстен, на тазовата ямка - тежка, сложна хирургия, работи се на много малко места в България, едното е при нас, в „Софиямед". Целта на тези операции е да се предотврати или ограничи инвалидизирането. Преди да навлезе оперативното лечение едно тежко тазово счупване беше почти 100% присъда за инвалидизация. Моите лични интереси са там и много хора ме търсят персонално при такива фрактури.

- Вие сте национален консултант по ортопедия и травматология с широк поглед върху тази част от медицината. Какви са новостите и тенденциите?
- Ортопедията и травматологията е една от дисциплините, които най-бързо се развиват технологично, а и концептуално. Откакто аз работя тази специалност, вече 30 години, доста драстично се смениха концепциите, както в ортопедията и в частност в ендопротезирането, така и в травматологията. Имам предвид промяна във философията на лечение на някои нозологии. Освен това с много бързи темпове се развиват, разработват и въвеждат чисто технологични иновации. Те касаят имплантите, техния дизайн и качество, но и начините на имплантиране. Въвеждат се нови оперативни техники. Тенденцията като цяло е към намаляване на травматичността на операциите и преминаване към миниинвазивни операции, използване на високотехнологични материали. С много бързо темпо се развива артроскопията, както и онкоортопедията. Разширява се обхвата на възможностите, така че да не бъде жертван крайникът с ампутация или дезартикулация. Това най-често става с нови, специални модели протези. В „Софиямед" се стремим да следваме всички тези тенденции, а нашата клиника е една от малкото, където се извършват онкоортопедични операции. Тези операции са редки по принцип. Това е тежка и сложна хирургия. Изисква опит и сериозно оборудване и инструментариум.

- Скоро извършвал ли сте такава операция?
- Да, преди месец имах пациент със злокачествен костен тумор в горната част на бедрото, обхващащ почти половината бедрена кост. Той беше опериран по най-модерния начин, отстранихме поразената кост и туморното образувание. Взе се решение за запазване на крайника, тъй като обстоятелствата го позволяваха, пациентът нямаше метастази и беше в добро общо състояние. Поставихме му т.нар мегапротеза – специалнна туморна протеза, която замести половината от бедрената кост.

- Ако пациентът не беше осъществил тази операция какъв би бил изходът за него?
- Стига се до патологични фрактури на засегнатото място, до по-нататъшно разрастване на тумора, прорастването му в околните тъкани. От един момент нататък вече единственият възможен изход е ампутация или дезартикулация през ставата, както и премахване на съответната тазова половина заедно с целия крайник или метастазиране на тумора и смърт.

- Има ли хора, които са предразположени към проблеми с опорно-двигателната система ?
- Има най-различни причини за появата на ортопедични заболявания. Най-често те се появяват при хора с вродени ортопедични аномалии на опорно-двигателния апарарат, аномалии на развитието, които се проявяват с израстването. Възрастовите фактори са свързани с начина на живот, затлъстяването, слабата двигателна активност. Всичко това определя развитието на голяма част от ортопедичните заболявания.

- Мъжете или жените по-често страдат от ортопедични заболявания?
- Остеопорозата, в резултат на която възникват други състояния, които налагат наша намеса, определено е по-честа при жените. В същото време артрозните изменения на ставите, като че ли са по-чести при мъжете.

- А какви са тендениите при ендопротезирането?
- Като цяло в България преобладава тазобедреното протезиране. На второ място е колянното, значително по-малък обем са раменното, лакътното, съвсем инцидентно глезенното или на други малки стави протезиране. Това е свързано с редица фактори. По принцип хората с патология на тазобедрената и колянната става, които изискват ендопротезиране, са много повече. Освен това познанията и уменията в тази сфера са добри, прави се отдавна, а и има много колеги специалисти и медицински центрове, в които тази дейност се изпълнява на високо ниво. Докато раменното и останалите видове протезиране по-слабо се познават. Но не е за пренебрегване фактът, че раменното, колянното и тазобедреното протезиране, макар и недостатъчно, се заплаща от НЗОК, докато за останалите видове ендопротезиране това не се прави и много хора се отказват от операция.

- Често се пренебрегват и симптомите за износване на ставите. Кои са сигналите, които не трябва да се пренебрегват?
- Основният сигнал са различните видове болка. Те карат хората най-често да търсят консултация и лечение. Оттам насетне са ограничаване на движението или различен тип деформации.

- Възможно ли е с медикаменти да се снижи риска от оперативна намеса при износване на ставите, например?
- Може да подпомогне забавянето, но да го предотврати изцяло или да излекува една образувана вече артроза, все още не. Ако бъде започнато навреме медикаментозно лечение, хранителен режим и различни видове добавки, различви видове по-модерни процедури, вътреставни апликации, е възможно за известно време да забавят развитието на процеса. Не знам да има медикамент, който гарантирано да спира развититето на една артроза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай