Измислената паника за вируса Зика

Измислената паника за вируса Зика | StandartNews.com

Хората, които следят новините за разпространението на вируса Зика, може би остават с впечатлението, че той попада едва ли не в списъка с най-опасните вируси от рода на Ебола или дори СПИН. Причината за това се крие в липсата на информация.
За първи път вирусът Зика е открит през 1947 година в Уганда. През 1952 г. е установен и в Танзания. Досега обаче той почти не е бил проучван. Няма ваксина, която да предпазва от Зика, а актуалното му разпространение започна през 2015 година в Бразилия. През 2013 и 2014 обаче на територията на Френска Полинезия също е имало вълна от зарази със Зика. Вирусът се предава от същия вид комари, които пренасят причинителите и на други заболявания като Жълта треска и Денга. Някои експерти предполагат, че Зика е пренесен в Бразилия от туристи по време на Световното първенство по футбол през 2014.
Експертите предупреждават да не изпадаме в паника. "Не може да става дума за абсолютно никакво сравнение между Зика и СПИН или Ебола", казва вирусологът Йонас Шмид-Ханазит от института за тропическа медицина "Бернард Нохт".

Здравите възрастни хора не бива да се страхуват от Зика. Вирусът е опасен само за бременните жени. Най-честите симптоми на болестта са повишена температура, обрив, болки в мускулите и ставите, отпадналост и главоболие. "Болестта преминава сравнително меко. Тежките случаи на зараза със Зика, които изискват болнично лечение, са рядкост. А до смъртни случаи се стига още по-рядко", пише на сайта си американският Център за контрол и профилактика на заболяванията. Сравнен с Ебола, който неотдавна отне живота на над 11 000 души в Западна Африка, Зика изглежда безобиден.

Според последните медийни публикации, туристи са пренесли вируса и в Европа. Въпреки това Зика не се разпространява в големи мащаби. Според информация на агенция ДПА, в Германия са регистрирани десет случая на вируса от 2013 г. насам. В Италия има четири случая, във Великобритания са три, а в Испания - два.

Тъй като обаче все още няма международни стандарти за регистриране на вируса, е възможно и броят на заразените европейци със Зика да е по-голям, без самите те да знаят за това. Американският Център за контрол и профилактика на заболяванията пише, че само при един от всеки пети заразен с вируса се развива и заболяване. Това разбира се не означава, че вирусът е напълно безобиден. Зика може да се предава от бременната жена на бебето в нейната утроба и може да предизвика вродени дефекти като микроцефалия. Това е заболяване, при което детето се ражда с много малки размери на черепа и главния мозък. В Бразилия, където се предполага, че броят на заразените с вируса е около един милион, вече са се родили 4 000 бебета с микроцефалия. "Взаимовръзката между вируса Зика и микроцефалията не е доказана стопроцентово, но е много вероятна", казва Йонас Шмид-Ханазит. Все още не е известно как точно се предава вирусът от майката на плода. Предполага се, че новороденото може да се зарази чрез кърмата. Поради актуалната ситуация здравните власти в някои страни от Южна Америка препоръчват на жените да не забременяват до 2018 година. А трябва ли да се притесняват европейките, които са били преди няколко месеца в Бразилия и сега установят, че са бременни? "Те няма от какво да се опасяват. Вирусът не живее дълго в човешкото тяло", твърди вирусологът Йонас Шмид-Ханазит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай