История за един трилион долара

История за един трилион долара | StandartNews.com

Дали Apple не е онзи знак, че прекомерният оптимизъм на пазара се случва точно на върха му

 

Apple стана първата компания, която прескочи магическата граница от един трилион долара пазарна стойност. Тази новина намери своето място във финансовите новини като нещо нормално и очаквано след две години на постоянно покачване на цената на компанията. Всъщност, за този период Apple удвои стойността си, което означава, че печалбите от нея са били за 500 милиарда долара само за този период. С подобни мащаби растяха и другите технологични гиганти за изминалите две години. Amazon, например, също се оказа много близо до границата от един трилион долара, но изненадващото увеличение на печалбата на компанията през второто тримесечие не успя да качи цената й достатъчно. Amazon изостава от Apple с цели сто милиарда долара – разлика, която може да бъде наваксана за няколко седмици.
Сравнението между двете компании, както и с всяка друга технологична акция с бърз растеж през последното десетилетие, не е от значение за пазара днес. Важното е, че оптимизмът на инвеститорите увлича все повече капитали към големите компании. Достигането на този трилион долара постави на заден план рисковете пред фондовите пазари. Всеки път, когато щатската търговия започва с притесненията за ефектите от търговската война на Тръмп върху глобалната икономика, се появяват купувачи. И в рамките на няколко часа или най-късно на другия ден, вече има ръст на индексите, който компенсира изцяло предишните загуби. Дали инвеститорите са прави, като не обръщат внимание на рисковете? Донякъде е така, защото финансовите резултати на компаниите са отлични и печалбите растат с най-бързите темпове от първата година след кризата насам. Но това е и най-голямата опасност пред пазара – да се насочи вниманието само в миналите резултати, а не в предстоящите събития. Сезонът на корпоративните печалби скоро ще свърши и ще отстъпи място на летните отпуски на Уолстрийт, когато също не бива да се очаква някаква разлика с настоящото плавно поскъпване на акциите. След август, обаче, идват двата най-лоши месеца в историята на Уолстрийт. През септември и октомври са най-големите спадове на индексите и ако тази година същото се случи, вината ще понесе прекомерният оптимизъм и преследването на такива цели, като трилион долара пазарна капитализация.
Икономическите новини са по-скоро добри, когато фокусът е насочен към най-важните от тях. Като например ниската инфлация и намалението на безработицата. Но тези данни, също като отчетените печалби за миналото тримесечие, показват каква е била икономиката преди. Бизнес климатът в САЩ показва охлаждане и все повече компании отбелязват трудности пред дейността си. Трудно е да се каже дали това е само ефект от повишаването на лихвите или към него трябва да се прибавят очакванията за загуби от митата върху стоманата и алуминия в САЩ и съответните контрамерки от САЩ и Азия. Китай заслужава специално внимание с обезценката на валутата си, която следва същия модел като кризата през 2015 г., когато икономиката и пазарът на страната бяха под сериозен натиск. Централната банка най-накрая се намеси решително, за да спре поевтиняването на юана и да сложи край на спекулативните сделки. Целта е да се ограничи изтичането на капитали, докато това не е застрашило стабилността на финансовата система. Китайската икономика е изключително задлъжняла и повишаването на лихвените проценти в САЩ, заедно с ръста на долара, са голямата опасност пред страната. Поевтиняването на валутата вече свърши голяма част от задължението си да ограничи загубите от митата на Тръмп и вече не е необходимо. Но ефектите от това върху финансовата система ще се пренесат и върху реалната икономика. Което, от своя страна, ще се усети върху глобалния растеж през есента. И повдига въпроса дали Apple на цена от един трилион долара не е онзи знак, че прекомерният оптимизъм на пазара се случва точно на върха му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай