Ислямска държава не може да се победи само с оръжие

Ислямска държава не може да се победи само с оръжие | StandartNews.com

На 21 и 22 май 2015 година в София ще се проведе международна конференция "Укрепване на сътрудничеството между Европа, Близкия изток и Северна Африка в борбата с растящото заплаха от радикализъм, тероризъм и чуждестранните бойци". В нея ще вземат участие представители на правителства на различни държави и международни организации, експерти от изследователски институти, специалисти по въпросите на сигурността. Повече информация за конференцията има на www.sofiaforum.bg. "Стандарт" попита в аванс председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов кои горещи теми ще се обсъждат след седмица в София.

Съвременните рискове за сигурността са многобройни и комплексни. Ние постоянно говорим за рисковете, свързани с тероризма, големите миграционни потоци, нестабилността в различни части на света, епидемиите и много други. Идна важна характеристика ги прави още по трудни за справяне и противодействие, а именно тяхната непредвидимост. По време на Студената война светът бе разделен на сфери на влияние и до голяма степен двата противостоящи блока успяваха да контролират процесите в различни части на света.

Съвременната система на международни отношения и сигурност се характеризира с голяма степен на децентрализация, където противоборстват различни центрове на сила и се появяват многочислени играчи със своите собствени правила, ценности и интереси. Свидетели сме на фактори извън държавен контрол, но които могат да се противопоставят на отделни държави и държавни организации. И най-простият пример в това отношение е възможността даже отделен човек с необходимата подготовка и средства да извърши кибернетична атака срещу държавни организации и инфраструктура.

Ясно е, че при такава комплексна ситуация на рискове и заплахи отделни държави самостоятелно не могат да се справят. Необходимо е много по-широко и задълбочено сътрудничество. България в този смисъл е в отличната позиция да бъде член на НАТО и на ЕС, които са точно тази платформа за колективно действие.

За да се справим с рисковете и заплахите за сигурността, е необходимо не само сътрудничество, но трябва усилията да бъдат насочени към основите, които създават рисковете и заплахите. За съжаление, много често дейността е насочена към симптомите, а не към причините, които ги пораждат. Трудно можем да се справим с миграционните потоци, ако се опитваме да ограничим преминаването на емигрантите към Европа, без да се погледне по-задълбочено на факторите, които карат хората да търсят по-добър живот. Ние виждаме в много страни нарастващо напрежение, разпадане на държавността и появата на многочислени групировки, които тероризират населението. Тежкото социално-икономическо положение, болестите, несигурността за живота са сред основните фактори на миграцията и трябва да се положат повече усилия за решаване именно на тези проблеми. По същия начин трябва да се подходи и към проблема с Ислямска държава в Ирак. Нейната поява и бързо завладяване на територии е свързано с дълбоки социални промени в иракското общество, изключване на цели социални слоеве от социално-политическия живот на страната и слабата държавност. Без да се реагира на тези проблеми, трудно ще се постигне победа над тази организация и ще сме свидетели на още европейци, искащи да се присъединят. Впрочем, явлението "чуждестранни бойци" показа, че интеграционният модел в Европа явно не дава очакваните резултати, а много хора тръгват за Сирия и Ирак да се сражават по причини, които се свързват с криза в модела на социалното включване особено на младите хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай