Ирански генерал е руският коз в Сирия

Ирански генерал е  руският коз в Сирия | StandartNews.com

На среща с Москва през юли висш ирански генерал разгърна карта на Сирия, за да обясни на руските си домакини как поредица от поражения за президента Башар ал Асад може да бъдат обърнати в победа - с помощта на Русия.

Визитата на генерал-майор Касем Солеймани в Москва беше първата стъпка в планирането на руска военна намеса, която преоформи войната в Сирия и изкова нов иранско-руски съюз в подкрепа на Асад.

Докато руски бойни самолети бомбардират бунтовниците, пристигането на ирански спецчасти за сухопътни операции говори за неколкомесечно планиране на действията между двамата най-важни съюзници на Асад, обхванати от паника след бързите победи на бунтовниците.

Солеймани командва силите "Ал Кудс", елитните части за операции в чужбина на иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция. Той вече е ръководел сухопътни операции срещу бунтовниците в Сирия и сега е в центъра на планирането на новата офанзива, подкрепяна от Русия и Иран. Срещата му в Москва подчерта влошаващата се ситуация в Сирия, където настъплението на бунтовниците към брега създава заплаха за провинцията с преобладаващо алауитско религиозно малцинство, към което принадлежи Асад, и в която Русия разполага с единствената си военноморска база в Средиземно море, в град Тартус.

Трима високопоставени официални представители в региона казват, че юлската визита на Солеймани била предшествана от руско-ирански контакти на високо равнище, довели до политическо споразумение за нуждата от нова подкрепа за Асад, който понасяше загуби с ускорено темпо.

Според източниците планирането на намесата започнало няколко месеца по-рано. Това означава, че Техеран и Москва са обсъждали начините за укрепване на Асад чрез сила дори тогава, когато западни официални представители бяха започнали да съзират нова гъвкавост в позицията на Москва за неговото бъдеще.

Преди последните действия Иран беше оказал военна подкрепа на Асад, като изпрати шиитски милиции да воюват редом до сирийската армия, а офицери от Корпуса на гвардейците на ислямската революция - като съветници. Част от тях бяха убити.
Решението за съвместни иранско-руски военни действия в Сирия беше взето на среща между руския външен министър и Хаменей преди няколко месеца, каза високопоставен официален представител на страна в региона, работещ в сферата на сигурността.

"Солеймани, упълномощен от Хаменей да ръководи иранската част от операцията, замина за Москва да обсъди подробностите. Оттогава той пътува и до Сирия няколко пъти", посочи източникът.

Руското правителство казва, че се е намесила в Сирия по официална молба от Асад, който през юли изложи с мрачни краски проблемите пред сирийската армия, която по думите му е изправена пред недостиг на личен състав.

Хаменей изпрати също високопоставен пратеник в Москва да се срещне с президента Владимир Путин, заяви друг високопоставен представител от региона. "Путин му каза "Окей, ние ще се намесим. Пратете Касем Солеймани". И той отиде, за да обясни на картата театъра на бойните действия". Източници заявиха пред Ройтерс миналата седмица, че стотици ирански войници са пристигнали от края на септември за участие в голяма сухопътна офанзива, планирана в Западна и Северозападна Сирия. Близо 3000 бойци от подкрепяната от Иран групировка Хизбула също бяха мобилизирани за битката.
Военната интервенция в Сирия е изложена в споразумение между Москва и Техеран, в което се казва, че руските въздушни удари ще поддържат сухопътни операции на иранските и сирийски сили, и бойците на Хизбула, заяви един от източниците.
Споразумението включва също доставки на модерни руски оръжия за сирийската армия, както и създаването на центрове за съвместни операции на тези съюзници заедно с правителството на Ирак, което е съюзник едновременно на Иран и на САЩ. Един от тези центрове е в Дамаск, а друг - в Багдад. Сирийският външен министър заяви в началото на тази седмица, че руските въздушни удари са били планирани от месеци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай