Имате ли скенер? Свърших аспирина

Имате ли скенер? Свърших аспирина | StandartNews.com

Отминаха времената, когато, за да си купиш лекарства, ти беше необходима проста рецепта. Преди ден здравният министър Петър Москов изненада с идея заплащаните от здравната каса лекарства да се отпускат само срещу пръстов отпечатък, срещу същия да приемат и в болница. Не бих се учудила, ако след някоя и друга година стигнем до сканиране на ретината, даване на ДНК проба, имплантиране на чип под кожата или нещо още по-иновативно, което да ни идентифицира пред здравните власти.

Особено когато се окаже, че похарчените за скенери на пръстовите отпечатъци средства са неефективно изразходвани, както явно се е случило с четците на личните карти. Оказало се, че не правят разлика между истинска лична карта или копие на такава. Та в името на това целокупното медицинско войнство да не краде от касата, българският народ ще дава отпечатъци всеки път, когато си свърши хапчетата.

Допускам, че за да се роди такава идея, най-напред са се свършили хапчетата на някой експерт в здравното министерство. Впрочем тя е истинска манна небесна за параноиците и любителите на теориите на конспирацията, които и сега смятат, че властта ги следи по всички възможни начини. Не знам как ще накарат такъв психично болен да даде отпечатък, за да получи правото да си изпие жизнено необходимите лекарства. Нито пък какво се случва, ако скенерите в болницата се повредят - отмяна на приема и спешните операции ли? Ами ако това се случи в единствената аптека на три села околовръст, която работи със здравната каса? А ако пациентът е лежащо болен и няма възможност да стигне до аптеката и лично да си закупи медикамента? Щели да вземат отпечатъци и на семейството му. Ами ако реши да помоли комшията?

А ако, да не дава Господ, е без ръце?

И прочие, и прочие въпроси в ХХI век, които така и не решават изначалния проблем защо, за да спре да краде някой здрав, трябва да гарантират болните.

И без това онези от тях, които са хронично болни и инвалиди, са достатъчно унижени, когато им се налага с часове да чакат пред ТЕЛК, а след това да го отнасят заради факта, че някой друг си позволява да злоупотребява с документите за инвалидност. Не знам дали авторите на идеята са попадали в единствената аптека в малък град, която работи с хронично болни пациенти, купуващи лекарства от здравната каса. Която, между другото, понякога дава толкова обидно намаление, че човекът предпочита да си ги плати по свободни цени. Аз съм надничала. Опашка от чакащи, стиснали рецептурни книжка в ръка, много от тях с бастуни и патерици. Висят понякога и по половин час, докато аптекарят обработи документите им. Единият от аптекарите е натоварен да се занимава само с това, превърнал се по подобие на много джипита в нещатен администратор на документи, а не във фармацевт. От време на време нахоква чакащите заради някой пропуск на личния им лекар, пък и за да си поразнообрази деня. Представям си как всички тези хора в бъдеще се редят, за да оставят отпечатъка си, с което процедурата по придобиването на безплатното лекарство се удължава още. Представям си как аптекарят ги връща да дойдат в друг ден, защото техниката е забила и той не знае как да я оправи. И всичко това се заплаща с допълнително похабените нерви на хората, които не носят никаква вина, че

държавата не може да озапти собствените си крадци

и да запуши пробойните по начин, който не унижава никого. Не е ясно и защо във времена, когато говорим за електронно правителство и за облекчаване на услугите за граждани, всички мерки, които въпросната държава взема срещу корупцията, имат в основата си създаване на допълнителни усложнения за същите тези граждани.

Впрочем, вчера в медиите се прокраднаха и предположения, че всъщност се има предвид понятието fingerprint, което означава "пръстов отпечатък", но в действителност е просто наименование на определен вид код. Нищо чудно и да е така. Но нищо чудно и скоро, преди да влезеш в болница, да те посреща и настанява мило усмихнат агент на ДАНС, след като първо ти огледа кътните зъби. Или здравните власти да поканят експерти на ЦРУ, за да внедрят най-новите технологии в сканирането на биометрични данни с цел оразличаване на жив от мъртъв пациент. А бизнесът с рязане на пръстчета да се превърне в патент на само на лихвари и мутри. Впрочем, новите мерки щели да важат само за здравно осигурените. Чак да му се прииска на човек да спре да си плаща осигуровките!

P. S. Всъщност, не е лошо и образователният министър Тодор Танев да вземе пример от здравното ведомство в опитите си да ограничи злоупотребите с фиктивно записаните ученици. Може например класният ръководител всяка сутрин да събира отпечатъците на реално присъстващите и да ги праща директно на финансистите в МОН. Що милиони ще се икономисат! А парите за скенерите можем да вземем по новата оперативна програма за наука и да водим всичко това като социален експеримент. На какъвто напоследък без съмнение сме жертви.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай