Хубавото на лошото

Хубавото на лошото | StandartNews.com

Само ниският жп трафик ни пази от повече ужасни катастрофи

Човешка грешка, човешка грешка, човешка грешка. Този рефрен ме залива от радиа и телевизии, от вестници и сайтове цели два дни, в които се опитвах да изкопча повече информация за причините за тежката катастрофа на Калояновец.

Човешка грешка, но чия? На помощник-машиниста ли, или на машиниста, който му е предоставил да управлява локомотива точно в този участък? Дали не е на ръководителя на движението на гара Калояновец, насочил влака в това отклонение? Нямат ли някаква вина шефовете на "Холдинг БДЖ" и НК "Железопътна инфраструктура"?
Каква е причината за дерайлирането на влака, питам инж. Бисер Минчев, главен ревизор по безопасността на НКЖИ. Човешка грешка, казва Минчев - влакът е трябвало да влезе в отклонението с 40 км/час, както е по правилник, а той е влязъл с 98 км/час. Виждал ли си скоростомерната лента, питам го аз. Не, гледали са я други, но е иззета от следствието и нямам достъп до нея, отговаря Минчев. Значи не можем да търсим причини в ръководителя на движението на гара Калояновец, настоявам. Не, нито в него, нито в пътя, нито в гаровата инсталация, твърди Минчев. А сигурен ли си, че локомотивът не е бил управляван от машиниста? Не мога да бъда сигурен, знам само, че трупът му е бил изваден от лявата страна на машината, където по принцип трябва да бъде помощникът, обяснява Минчев.
Виждал съм скоростомерната лента с очите си, категоричен беше изпълнителният директор на "Холдинг БДЖ" Християн Кръстев. На нея е записано всичко до момента на дерайлирането. Скоростта е била 110 км/час, когато е направен опит за намаляването й със спирачката, тя пада на 98 км/час и тогава влакът дерайлира, тъй като няма как композиция с тегло 340 тона да издържи натоварването на центробежните сили при влизането й в крива с радиус само 300 метра.

Значи - грешка на помощник-машиниста, питам Кръстев. Да, отговаря с глух глас шефът на БДЖ.
А човешки грешки ли са довели до приемането на влак срещу влак на един и същи коловоз на гарите Мездра, Айтос, Карнобат, София и Троян само през последната седмица, питам Кръстев. Знам, че тази топка е в полето на НКЖИ, но влаковете все пак са на БДЖ, казвам аз.

Оххх, знам, тежко въздиша Кръстев. Затова и направихме извънреден инструктаж в понеделник, на 7 юни, и "Тревожен бюлетин" пуснахме до всички, за да им изострим вниманието, тъй като по традиция лятно време се наблюдава отпускане поради топлото време, за да бъдат бдителни, ама... Значи са верни тези случаи? - настоявам аз. Няма как да не са верни, тъй като гаровите инсталации на гарите, които цитирахте, са в ремонт, с т.нар. развързани стрелки и сигнализация, поради което пак стигаме до зависимостта от човешкия фактор, който е дежурният ръководител движение, казва Кръстев.

Значи нещата ще се оправят, като се върви към свеждането на човешкия фактор до нула, питам го. Да, така е, но за това се необходими огромни инвестиции, казва Кръстев и допълва: Но пак мога да дам за пример жестоката катастрофа в Испания точно преди година, където човешкият фактор е сведен до нула и въпреки това загинаха десетки.

Значи единствено ни остава да се благодарим на факта, че от години насам интензивността на железопътния трафик у нас е паднала над 3 пъти за пътническите и над 5 пъти - за товарните влакове. Ами ако железницата возеше обемите от края на 80-те години на миналия век, при днешните амортизирани линии и апатичен персонал - влаковите катастрофи щяха да са ежедневие!

Хубавото се оказва и друго! Че поради лошата услуга във влаковете вече се возят само хора, ползващи някакви намаления - пенсионери и учащи се. Това е и причината, поради което от 480 места във влака, пътуващ за Варна и Бургас, са пътували една 160 души. Ами ако беше пълен!
Единственото наистина хубаво в цялата трагедия от Калояновец е фактът, че жп участъкът наистина е нов. Нови са и парапетите на моста и не са поддали на удара, иначе вагоните щяха да са паднали в реката. Тогава вече трагедията от Бяла щеше да ни се струва като детска шега

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай