Хиляда самодейци се надпяват в Брезница

Местните настаниха по домовете си певците от Македония

Хиляда самодейци се надпяват в Брезница | StandartNews.com

Хубавата народна музика носи винаги наслада на душата и сетивата. Независимо къде я слушаш. Истински фолклорен маратон огласи най-голямото гоцеделчевско село Брезница в дъждовния съботен ден. Изсипалият се порой не позволи събитието да се проведе на обновения и ремонтиран площад. Стотици местни хора и гости обаче препълниха салона на читалището „Петко Р. Славейков – 1938", за да видят и чуят магията на фолклора в изпълнение на български и македонски таланти.

„Посрещнахме близо 1000 самодейци от над 40 състава от цялата страна и от западната ни съседка. Македонските изпълнители са над 50 души. Гостоприемните ми съселяни отвориха домовете си, за да ги настанят в тях. Македонците ще нощуват безплатно, за да не харчат пари за хотели", каза кметът на Брезница – Иса Сакали.

„Ще ни върви по дъжд с новия площад. Пък и това време не позволява да се работи, затова имаме шанс да слушаме цял ден чудесните фолклорни изпълнения. Те ще продължат чак до 22 часа, 12 часа музикален маратон ще има и в неделя", споделиха възрастни жени, които бяха на първите редове в салона. Имаше и много деца и младежи, които също бяха завладяни от магията на народното музикално творчество.

Двудневното музикално събити няма конкурсен характер. Най-важно е да се покаже богатството на песни, танци, носии и обичаи в районите, в които живеят участниците. Целта на проявата е популяризиране и запазване на българския танцов фолклор. Право на участие имаха всички любителски клубове, школи и групи, които изучават фолклор. „За нас тези два дни са истински празник на музиката, на веселието и на доброто. Тук намираме нови приятели. Затова няма конкурс и награди, но ще си тръгнем с хубави спомени от този празник и добротата и гостоприемството на местните хора", категорични са македонските самодейци.

Надеждата на всички е в неделя да няма валежи, за да продължи музикалното шоу на новия площад, който събира над 5000 души. Международният фолклорен фестивал е част от проект, през юли такава проява се състоя и в македонската община Пехчево, която е партньор на Гоце Делчев. По проекта бе обновен и площадът на Брезница, който бе официално открит късно снощи. „Човек, който е идвал в селото ни преди, няма да може да познае, че това е същият площад. Няма нищо общо визията му преди и след ремонта. Направени бяха фонтан, нова сцена, укрепващи стени, монтирана бе нова чешма.

Парковото осветление е икономично, с LED-лампи, озеленяването на площада, който е на площ от 2 декара, е уникално, има нови пейки и беседки", похвали се кметът Иса Сакали. Пълната промяна на селския площад е факт благодарение на проект по Трансгранично сътрудничество България-Македония. Партньори са община Гоце Делчев и македонската община Пехчево. За ремонта бяха осигурени 202 000 лева. Кметът на община Гоце Делчев – Владимир Москов, подчерта, че местната власт има традиционно добри връзки с македонските и гръцките общини.

Когато не празнуват жителите на Брезница масово гледат ягоди и малини, които смениха тютюна като поминък. Садят се и много картофи. „Тютюнджиите тази година са едва шест души, ще предадат не повече от 5 тона тютюн. През 2013 г. се предадоха 110 тона, но после този поминък се загърби. Ниските изкупни цени и несигурността накараха хората да се ориентират към други земеделски култури", обясни кметът
Сакали. Той се оплака, че недостига работна ръка. Всеки ден на площада се провежда импровизирана трудова борса. На нея земеделските производители търсят да наемат работници. Брезница е известно и със своите 22 шивашки цеха. „Има работа за всеки, който не го мързи", доволен е Сакали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай