Голямата австрийска сватба и Путин

Господарят на Кремъл гради нов имидж в Европа за ужас на противниците му

Голямата австрийска  сватба и Путин | StandartNews.com

Коя картина подари руският президент на австрийския дипломат №1 Карин Кнайсъл на сватбата й? Този въпрос си задава целият свят от събота, когато празничното тържество на министърката на външните работи на Австрия с ВИП госта Владимир Путин превърна неочаквано провинция Щирия в световна топ сватбена дестинация.

Със сигурност стоте австрийски високопоставени гости на бракосъчетанието занапред ще бъдат сред най-канените на светски събития, за да разказват любопитни подробности от руското съботно шоу в ресторанта Gasthaus Tschepee в една от най-известните винарни "Чепе" край Грац. Дни преди сватбата на 53-годишната министърка Карин Кнайсъл с по-големия с 12 години предприемач Волфганг Майлингер стана ясно, че Путин ще уважи събитието на път за срещата си с германския канцлер Ангела Меркел . Информацията изтече първо от готвача в ресторанта, който бе принуден да обяснява защо десетки униформени и цивилни полицаи обикалят от седмици в околността и дори пускат дронове.
Той не издаде сватбеното меню, но заяви, че искрено се надява гозбите да се харесат на руския президент

и в замяна да си направи селфи с него

Дали това е станало още не се знае, но всяка стъпка от 100-минутния престой на Путин на сватбата бе запечатан с телефоните на всички гости.
Повечето от тях пристигнаха още в 11 часа сутринта, както бе посочено в поканите. Официалният старт за 14 часа обаче беше отложен, защото ВИП гостът се забави. За да намали закъснението, Путин отказа хеликоптер от летището в Грац, а предпочете лимузината. Пътуването му с кола из австрийската провинция затвори пътищата и изкара всички полицаи на кръстовищата. В официалната справка се твърди, че в охраната са били включени 300 австрийски полицаи и около 50 антитерористи от спецзвеното "Кобра". Толкова са били и журналистите на събитието.
Веднага щом излезе от колата, Путин връчи жълти полски цветя на булката, облечена в традиционна австрийска носия. Букетът бе гарниран с три целувки и три подаръка - по един от всеки руски гост. Заедно с президента Путин, на семейното тържество дойдоха двама от най-близките му хора - прессекратарят Дмитрий Песков и съветникът Юрий Ушаков. Направи впечатление отсъствието на външния министър Сергей Лавров, който би трябвало най-добре да познава австрийската си колежка.

Но липсата му има своето политическо обяснение

Путин всячески се опитва да създаде впечатление, че това е частна, а не политическа визита. В последните дни представител на австрийското министерство нажежи страстите с изявление, че сватбеното посещение на Путин е работна визита. Наложи се Кремъл да прави ответно съобщение, че присъствието на президента на тържеството е с личен характер и няма да доведе до промяна на външнополитическия курс на Австрия. Присъствието на Лавров щеше да разбие на пух и прах версията на Москва, защото четиримата руснаци от най-висшия политически кръг бяха точно преговарящият екип в Хелзинки с американския президент Доналд Тръмп.
Появяването на сватбата на десетима от прочутия хор на донските казаци бе счетено първоначално като големия подарък на Путин за младоженците. Това накара противниците му да обиколят хотелите в провинцията, да изчислят командировъчните на певците и да заключат, че руският данъкоплатец е олекнал с 24 000 евро, заради прищявката на президента да подари няколко руски песни на домакините и гостите на сватбеното тържество. По-късно обаче се оказа, че това е било просто музикален подарък, а истинските руски дарове са други. И ако тулският самовар е явен знак за очаквано бъдещо гостоприемство, то старовремската преса за масло сигурно е с препратка към историята на световно известното алпийско масло.

Подарената картина обаче продължава да е загадка

Десетки са предположенията, които вървят в социалните мрежи. Едни от тях са, че Путин е дал копие от една от най-известните картини на Питер Брьогел- Стария. Един от най-известните фламандски художници през 16 век е прочут с пейзажите и битовите сцени. Една от най-известните му картини, която се пази в галерията във Виена, е "Селска сватба". Правени са и правени десетки копия, някои от които са дело на синовете на Брьогел. Подобни картини са една от страстите на младоженеца Волфганг Майлингер, който освен с голямата си банкова сметка, почитта към виното и лозовите масиви, както и интереса към джудото, засега остава загадка за широката общественост.
За разлика от него, биографията на булката Карин Кнайсъл е добре известна. Тя е родена във Виена, но още на 7-годишна възраст заминава с родителите си за Аман, столицата на Йордания. Баща й е личен пилот на самолета на йорданския крал Хусейн I, а майка й - стюрдеса. Разнасяйки напитките на знатните гости на краля, сигурно майката на Карин си е мечтаела за кралска сватба на дъщеря си. Но едва ли е представяла, че в най-радостния си ден, дъщеря й ще е външен министър на Австрия, а личен неин гост ще е един от господарите на света. След завършването на университетите в Йордания и Израел, Кнайсъл прави забележителна кариера и от декември миналата година сяда в креслото на дипломат номер едно от квотата на коалиционния партньор на управляващата Австрийска народна партия - Партията на свободата. Именно тази формация подписа договор за сътрудничество с руската Единна Русия и

се смята за най-приближената до Кремъл партия в Австрия

Когато Владимир Путин избира Виена за първа външнополитическа визита след рекордната си победа на изборите през май, Карла е сред министрите, които първи стискат ръката му на официалните срещи. И в края на разговорите, любезно го кани на сватбеното си тържество. Руският президент не закъснява с отговора. За някои той е напълно изненадващ, за други - повече от закономерен.
Без съмнение новият мандат на Путин върви с нов имидж. Образът на затворения между дебелите стени на Кремъл диктатор на Изтока вече е описание само на американските демократи- конгресмени и на върлите почитатели на Сорос.
Днес Путин е приветлив домакин, който накара милиони фенове да изживеят прекрасни емоции на световното първенство по футбол. Стоя под дъжда без чадър, както всички френски и хърватски играчи, докато лично ги закичваше с медали.
Днес той обещава на Русия не само сигурност, но и икономически просперитет. Сменя олигарси, арестува губернатори и говори за нов икономически ред, който е основан на принципите на справедливостта и антиглобализма.
Независимо от протестите в Америка и обвиненията за намеса в изборите, той не се притеснява да хвали Доналд Тръмп и да пледира за намаляване на общественото напрежение и разговори на основата на взаимната изгода. Направи го в и Хелзинки, където вместо да демонстрира сила и да пристигне с новата си космическа подводница, кацна на летището и остана невъзмутим дори и след поредицата от протести, заради които едвам се придвижи до двореца. Направи го и в Южна Африка, където събра лидерите на БРИКС и с усмивка обяви как новият световен ред чука на вратата ни.
Новият Путин изненада и гостите на сватбата на Карла и Волфганг. Танцува безупречно с булката, която накрая на танца дори му се поклони до земята. После

държа реч на брилянтен немски, прекъсвана от чести аплодисменти

На тръгване дори написа пожелание на младоженците на капака на колата и за всеобщо учудване го загради с розово сърчице. И зарадва репортерите, като се обърна към тях и извика "Горчиво!".
Без съмнение, новият му образ зарадва Изтока и притесни Запада. Защото Путин не крие, че се чувства добре в Европа. Докато Брюксел готви нови санкции заради предполагаемото отравяне на двойния шпионин Скрипал, руският президент се наслаждава на вниманието, което привлича и в Австрия, и в Германия. Едва ли до смях обаче му е на австрийския канцлер Себстиан Курц, който пое председателството на Съвета на Европа.
31-годишният амбициозен лидер трудно ще защити думите си, че Австрия е независима и иска да е мост между Европа и Русия. Защото съмненията, че е Троянски кон на Москва стават осезаеми, особено след голямата австрийска сватба и Путин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай