ГЛЕДНА ТОЧКА: Тука има, тука нема гаранция за Гинка

ГЛЕДНА ТОЧКА: Тука има, тука нема гаранция за Гинка | StandartNews.com

Преди години на Женския пазар в София цигани с ловки ръце разиграваха играта "тука има, тука нема"- поставяха едно зарче под една от три пазни купички, бързо ги разместваха купичките и предлагаха на зяпащите да залагат и познаят къде е зарчето. След което прибираха десетачките на наивниците.

Нещо подобно се разиграва в момента относно въпроса коя банка ще финансира Гинка от Пазарджик за да купи ЧЕЗ за над 320 млн. евро.

И изобщо има ли такава банка. Защото ако това се окаже блъф, сделката, която се превърна в горещ картоф, ще пропадне по най-безболезнения начин. И няма да се налага спешно да се пренаписват закони или да се стига до отнемане на лиценза от КЕВР.

Гинка обаче упорства от първия ден, че има такава банка. И уверява, че това била уважавана банкова институция, но в момента не можела да каже коя е тя. Оставяйки на критиците на сделката да гадаят под коя купичка е скрито зарчето. Защото в пространството упорито блуждае и версията, че кредиторите накрая ще се окажат реалните собственици на българските активи на ЧЕЗ.

"Нямам право да говоря. Имам подписани договори за конфиденциалност с големи неустойки. Такива договори са подписани и с банковите институции, с които говорим", каза в едно от своите интервюта собственичката на "Инерком".

Значи Гинка е преговаряла и подписала договори с "банкови институции", а не само с една банка!
Направо да се шашнеш. Как да сложиш десет лева и да познаеш под коя купичка е скрито зарчето? На времето, на Женския пазар, на която и купичка да заложиш, все изгаряш.

Чешките медии наляха масло в огъня като натъртиха, че дяволът в тази сделка се крие в схемата за финансиране. И изредиха освен три банки и офшорки на съмнителен грузинец с руски бизнес като основен източник на парите, с които ще бъде разплатена сделката.

Възмутен от обвиненията на опозицията, че правителството, а може би и лично той, има участие в Гинкината завера с ЧЕЗ, Бойко Борисов лично се зае да разчисти мистерията кой е обещал кредити на Гинка. И поиска информация директно от чешкия премиер Бабиш. Който пък вече показа, че не е във възторг от избора на надзора на ЧЕЗ за купувач на българския бизнес на компанията, но няма как да тропне по масата и отмени договора.

В крайна смета Борисов разкри, че от документите, които са дошли от Прага, е видял "руско- грузински офшорки, руски банки, български и то от тези, които по някаква причина са имали проблеми".

По-съществено беше заключението, че уверенията за банкова подкрепа за Гинкиния "Интерком" обаче всъщност били "писма за комфорт, писма за намерения, хвърчащи листа, които не означават нищо във финансово- правния мир". В смисъл гаранция, ама друг път.

И все пак любопитната публика все още не знае, къде е скрито зарчето, а и дали изобщо има такова. Според ЧЕЗ- да, има "зарче", т.е. гарантирано банково финансиране, но пък от друга страна, ако става дума за някакви неангажиращи писма, значи под купичките няма скрито "зарче" (банки).

Гинка се направи, че не и чувала за някакъв грузински бизнесмен, който да участва със своя офшорка във финансирането на сделката. И отново запя песента, че има мощна банка зад гърба си.

Ние обаче предпочитаме да вярваме на премиера, което означава, че бизнес дамата от Пазарджик май послъгва. Но което все още не означава, че тя няма да придобие активите на ЧЕЗ в България. Иначе как да си обясним изявлението на бившия оперативен директор на компанията у нас Петър Баран, че "няма институция в България, която може да спре сделката". Освен, ако не се наложи да бъде спирана, защото сделка няма да има.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай