Гледай Орлов мост, мисли за „Тракия"

Гледай Орлов мост, мисли за „Тракия" | StandartNews.com

Странни хора сме ние, софиянците. Искаме хем да сме столица горда, европейска, хем да си останем с душа дълбока, балканска. Няма друго обяснение защо транспортните неволи заради ремонта на Орлов мост за часове нажежиха до червено столичните страсти. Уж пустата, тези дни София, изведнъж се задръсти от километрични опашки. Разярени таксиметрови шофьори бият юмруци по капаците на колите си, защото клиентите закъснявали за работа.

Пенсионерите окапвали по спирките - градският транспорт закъснявал заради задръстванията. Слава богу, че откак почна ремонтът поне жегите изчезнаха. Но пък се появиха бдителни граждани, които размахаха пръст на столичния кмет Йорданка Фандъкова, защото им омръзнало да заобикалят улици и булеварди.

Няма пълно щастие! Вярно, че София от години е като строителна площадка. И ако не знаеш обходните маршрути, трудно ще се измъкваш от лабиринта. А дори да го направиш, нервите и ругатните ще те следват през целия ден. Странното е друго: че като дойде хубавото, даже не можем да му се зарадваме. И по нашенския принцип -всяко чудо за три дни, приемаме промяната за даденост и веднага започваме страданието за следващата тапа. Без да си даваме сметка, че столицата вече наистина се е преобразила.

Въпросът защо сега се ремонтира Орлов мост, е несъстоятелен. Че е наложително, се убеждавахме всеки ден, докато танцуваме по коловозите на кръстовището. Те вече са с големината на гумите. Защо са такива, да попитаме? Защото асфалтът е бил некачествен. Или защото товарът е бил извънгабаритен. И ако се окаже, че е второто, то това ще ни наведе и на други размисли. Коловозите само на Орлов мост ли са такива или с тази танцова стъпка си пътуваме чак до морето? Особено по уикендите, спорно е къде са по-големи задръстванията – в София или по магистрала Тракия. Където курортисти и гастербайтери се надбягват всяка секунда. Което е опасно, но не е забранено. По-притеснителното е, че в надпреварата са и тежкотоварните камиони. Затова обърнатите тирове са всекидневна гледка до мантинелата.

Едва ли се знае всеки от тях колко тона е - при меренето на товарите им отново опираме до човешкия фактор. Но са видими следите, които остават, особено в жегите. Вярно е, че най-лесно е да се винят строителите. Те винаги трябва да се контролират! Но добре е държавата да затегне контрола и върху камионите. Особено върху тежестта им. Докато не е станало късно.

Ако кахърите с Орлов мост ще свършат с отварянето му идната седмица, точно тогава идва краят на отпуските. А с него и още по-препълнените магистрали. И още по-пълните камиони.

И докато кабинетът се опитва да премахва капаните, заложени пак от тях, за създаването на ТОЛ системата, може да се окаже, че най-главните пътища са тотално разбити. И тогава ремонтът не само ще излезе златен. А и няма кой да иска да плаща такса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай