Гетата като бурета с барут

Гетата като бурета с барут | StandartNews.com

Пазарджишката прокуратура повдигна обвинение срещу още 8 души за участие в група, която проповядва"религиозно-екстремистка идеология и изграждане на халифат, както и за пропаганда за война". В Сливен пък сигнал заради насаждане на етническа омраза е внесен в Районната прокуратура от представителя на Гражданско сдружение "Свети Георги Победоносец " Момчил Пантелеев. Причината - излъчен тв материал, в който роми от сливенския квартал "Надежда" крещят: "Българите - на кайма", "Българите - на сапун". Панталеев предупреди, че подобно арогантно поведение от години е оставяно без санкции и към днешна дата е достигнало до състояние, в което животът и здравето на българското население са поставени в сериозна опасност. А също и че бездействието на институциите може до доведе до ескалация на обществено недоволство и до открита конфронтация.

Въпросният местен деятел не казва нищо ново. Дълго време се биехме по гърдите пред Европа и света, че България е едва ли не еталон за етнорелигиозна толерантност, от който всички трябва да взимат пример. На фона на драмите в Босна и Косово може би изгледаше така. Но се оказа, че просто у нас са се трупали проблеми, които днес избиват на повърхността. И са на път да взривят не просто етническия и религиозен мир, а и държавата като цяло.

Корените на проблема са не само твърде дълбоки, но и вече твърде стари. В продължение на вече четвърт век политиците ни си крият главата като щрауси от истината за етническата ситуация. За социалните причини, довели до днешното положение, е писано и говорено не веднъж. Пазарната икономика изведнъж постави цели етнически групи в неравностойно положение.

Най-вече ромите, но също и българите мюсюлмани. На първите тоталитарният режим осигуряваше някаква работа, възможност за образование и безплатна медицинска помощ, размахвайки същевременно тоягата на репресивния си апарат. През 1989 г. всичко това рухна. И ромите, останали без препитание, първо започнаха да крадат, просят и проституират, да изсичат цели масиви с овошки, да разграбват отдалечени вили и къщи по селата, изоставени фабрики и казарми и дори да нападат влакове.

За все по-честите безпричинни убийства и изнасилвания няма смисъл да говорим. А препитанието на българите мюсюлмани пък стана изцяло зависимо от изкупните цени на тютюна.

Това е едната причина, за да се стигне до днешното положение. Втората е, че политиците си затваряха очите пред ескалиращото ромско насилие, защото все повече започнаха да разчитат на купения вот. Както и пред шетнята на ислямски емисари фундаменталисти, които намериха благодатна ниша именно сред ромите и българите мюсюлмани.

А третата причина за създалата се взривоопасна обстановка е, че съответните институции пасуваха и пред все по-набиращите популярност всевъзможни "ултраси". Чийто лозунг "Циганите на сапун" нямаше начин да не се харесва на редовно ограбваните и пребивани хора по селата. Така в крайна сметка се стигна и до "огледалния" призив от страна на ромите. Каквото повикало, такова се и обадило.

С което ножът май вече наистина опря до кокала. Има вече само една крачка от преминаването от думи към дела. Защото законът еднакво не беше неспазван и за двете страни. Ясно е едно - възхваляваният български етнически модел вече е банкрутирал.
А опитите горещият картоф да се хвърли в скута на родната Темида едва ли ще доведе до
развръзка, която да успокои духовете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай