ГЕРБ и ДПС са в най-добра форма за местния вот

ГЕРБ и ДПС са в най-добра форма за местния вот | StandartNews.com

Изненади може да има само в малките общини под 30 000 души

Живко Георгиев, социолог

Някои от нещата, които ще се случат на местните избори през есента, са сравнително ясни. Почти със сигурност ГЕРБ ще постигне добър резултат, и може би по-добър от завареното положение. Не се съмнявам също така, че ДПС ще възпроизведе своите позиции. Трудни ще бъдат изборите за БСП. На мен лично не ми е ясно как до есента левицата ще успее да извърши необходимите преобразувания в партията, за да възвърне загубеното доверие. Все още има абстрактната възможност, но няма да е никак лесно.

Що се отнася до Реформаторския блок, Патриотичния фронт и други интересни политически образувания, вкореняването им в местната власт ще е много трудно. Най-вероятно Реформаторите ще играят във всички ключови места разделени. В какъв смисъл? ДСБ ще си има своите кандидатури, ДБГ - също, а защо не и по-малките формации от РБ?

В рамките на възможното АБВ ще регистрират определени локални ефекти, но не можем да очакваме чудо. Едва ли и самата формация се цели в успехи навсякъде. Задачата на АБВ ще бъде да има достойно присъствие в общинските съвети и тук-таме някой кмет в средните и по-малки общини.

Най-много шансове за изненади има в общини с под 30 хиляди избиратели. Логиката на местните избори през последните десетина години показва, че в големите общини кметските избори са по пропорционална логика. Там се борят партии. Често се появяват и значими местни играчи, зад които стои някоя бизнес формация. Това дава добри възможности за независимите кандидати. В малките общини пък се борят репутации, родове и кланове, докато партиите играят относително малка роля.
Не очаквам големи изненади. Описаното дотук по-скоро показва възможността за възпроизводство на политическото влияние, което партиите имат на националната политическа сцена.

(Пред БГНЕС)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай