"Газпром" рискува с "Турски поток"

"Газпром" рискува с "Турски поток" | StandartNews.com

Прокарването на морската част на газопровода "Турски поток" ще започне още през юни, обяви миналата седмица "Газпром". Концернът обаче рискува много, според експерти, тъй като строителството започва без междуправителствено споразумение, руският газ в Турция ще се конкурира с азербайджанския, а освен това съоръжението изобщо не се харесва на Европа. Основният проблем е, че няма подписано междуправителствено споразумение. Русия и Турция "все още не са достигнали етапа на започване на проекта", потвърди за Интерфакс посланикът на Турция в Москва Юмит Ярдъм. По думите му в момента не бива да се спекулира дори за сроковете за началото на проекта. Няма да бъде правилно като дати за пускане в експлоатация на газопровода да се посочват конкретно 2016 година или 2017 година, каза дипломатът.

"Газпром" обаче не се съмнява, че проектът ще бъде изпълнен. Засега "Газпром" просто пренасочва техниката, вече мобилизирана за "Южен поток", към подводния участък за новия газопровод, отбелязва старшият анализатор на "Уралсиб" Алексей Кокин. В случая с "Турски поток" в началото "Газпром" най-вероятно ще се ограничи с минимална конфигурация, полагайки само една линия за около 16 милиарда кубични метра, прогнозира Кокин.
Ограниченият газов пазар на Турция означава, че "Газпром" трябва да търси и други купувачи. Очевидни кандидати са балканските страни и държавите от Южна и Централна Европа. Свързването на европейската газопреносна система с турската обаче ще бъде невъзможно без съгласуване с ЕК и това може да се окаже непреодолимо препятствие. "Газпром" може да се опита да постави ЕС в безизходно положение. През април ръководителят на концерна Алексей Милер заяви, че договорът за транзит на газ през украинска територия няма да бъде продължен след 2019 г. Според него прекратяването на доставките през Украйна няма да остави на европейските компании друг избор, освен да се включат към "Турски поток".
"Турски поток" обаче ще бъде принуден да се конкурира с други мащабни газови проекти дори за турския пазар. Анкара планира да обедини Трансадриатическия газопровод (TAP) с Трансанадолския газопровод (TANAP). Източник на газ и за двата тръбопровода е Азербайджан. Строителството на TAP трябва да започне през 2016 г., а началото на изграждането на TANAP вече бе поставено през март тази година. Засега турските чиновници подчертават, че и двата проекта не застрашават "Турски поток".

"Газпром" започва работа по "Турски поток" едностранно, дори без юридически обвързващ договор с Анкара и без турски екологични разрешителни. Засега Турция не показва еднозначен стремеж възможно най-скоро да бъде взето окончателно решение за строителството на "Турски поток" и да бъде подписано съответното споразумение. Анкара обаче и по-рано заемаше сдържано положителна позиция - твърде много е заложено на тази карта. Става дума не само за отношенията с Русия, но и с ЕС и САЩ. Освен от негативното отношение на Брюксел и Вашингтон положението се усложнява и от неотдавнашната твърда реторика на президентите на Русия и Турция по негазови въпроси. В края на април руският президент Владимир Путин използва думата "геноцид" в реч при отбелязване на стогодишнината от масовите убийства на арменци в Османската империя през 1915 година. Това предизвика остра реакция от Анкара. Турският лидер Реджеп Тайип Ердоган посъветва Русия да обясни действията си в Украйна и Крим.

Според политолози победителят в скритата интрига около строителството на "Турски поток" е Анкара. Без да разполага с ресурси, но благодарение на умелото използване на географското си положение и икономическа ситуация, Турция успя да стане евразийски лидер в транзита.

(По БТА)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай