Газовият блъф на Европа

Газовият блъф на Европа | StandartNews.com

Предложените алтернативи на "Южен поток" трудно ще се реализират

Лента.ру

В средата на следващата седмица, на 18-19 декември, в Брюксел ще се проведе поредната среща на страните от ЕС. Основните теми ще са няколко и доста разнообразни, но събитията от последните седмици диктуват необходимостта преди всичко да се обсъдят енергийните перспективи на ЕС. Отказът на Русия от "Южен поток" не само може да доведе до неприятната за европейците зависимост от Туркмения, но и превръща по този начин Турция в сериозен играч от глобална величина. Не минаха и десет дни от гръмогласното заявление на Путин, че се отказва от изграждането на "Южен поток", като Европейският съюз смело обяви, че има алтернативи на руския газ.

Като т.нар. Южен газов коридор - мрежа от местни тръбопроводи от Каспийския регион към Южна Европа, а вторият и третият вариант са свързани с изграждането на допълнителни терминали за кондензиран газ и шелфове в Черно и Средиземно море. Около хипотетичните алтернативи на "Южен поток" се вдигна много шум. Междувременно доста влиятелен европейски чиновник се "подписал с двете ръце" под пълното безсилие пред възникналия пред ЕС проблем. Еврокомисар: Има резон европейските министри да са нервни, защото от трите предоставени варианта, минимум два не са много ясни, а един може да бъде реализиран в някаква далечна перспектива, и то не напълно.

Ако се концентрираме върху разработката на шелфовете в Черно и Средиземно море, на пръв поглед звучи реално, тъй като Европа е на една ръка разстояние и тръбите не би трябвало да са оскъпени. Но възникват редица проблеми, които не трябва да се пренебрегват. Например една от трудностите е в това, че находището е в ливанско-израелския сектор на Средиземно море и все още не е ясно чий е този газ. Възникват и куп други въпроси, които ще са нанизани един за друг като синджир, с трудно откриваеми начало и край. В крайна сметка от трите предложения само един проект изглежда реален, а не като "паднал от небето" - и това е именно "Южният газов поток", който трябва да мине през териториите на Казахстан, Туркмения, Азербайджан, Грузия и Турция. Но и той води до редица въпроси, ако се анализира детайлно. Един от най-объркващите моменти тук е - логистиката, а и не само. Накъдето и да се обърнем, ролята на Турция присъства във всички газови сценарии. Какъв е изводът от всичко казано дотук, че най-оптимален от всички беше проектът "Южен поток" от гледна точка на правилната и реална логистика към ЕС.

(Със съкращения)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай