Газ наш насущний

Газ наш насущний | StandartNews.com

България няма да увисне без синьо гориво, но се раздели с мечтите да е енергиен център

"Нека да е ясно, че на гръцка територия никакъв "Турски поток" няма да има, а ще бъде гръцка тръба. Не можем да приемем името, но смятаме, че проектът ще подобри отношенията ни с Турция". Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас на срещата с руския си колега Владимир Путин в Москва в сряда. Същия ден в Будапеща пет страни - Унгария, Гърция, Сърбия, Македония и Турция, удостовериха с подписи общото си желание да участват в "Турски поток". София не получи нишан за газовата сбирка. "Демонстративната липса на покана към българските власти за участие на конференцията в Будапеща е акт на арогантно пренебрежение към България", смята политологът Огнян Минчев. Усещането, че

София е "прелъстена и изоставена"

е общо сред поддръжниците и противниците на руските енергийни проекти. Преди година кабинетът "Орешарски" послушно сложи на трупчета "Южен поток" след грубия натиск на Еврокомисията и спешния десант на американския сенатор Джон Маккейн у нас. През декември 2014 г. Путин обяви кончината на проекта, но въпреки това все още българската страна официално не е известена за разтрогването на отношенията. През януари Кремъл извади от ръкава "Турски поток", който дублира част от трасето на предишния проект, но се планира излазът на тръбата да бъде на турска територия и тя да свършва край гръцкия град Ипсила. Предвижда се капацитетът й да е 47 млрд. куб. м газ годишно и да влезе в експлоатация в началото на 2017-а.

На пръв поглед изглежда, че България всуе е жертвала икономическите си интереси и шанса да стане енергиен център, като се е запънала за "Южен поток". За разлика от нас Атина няма подобни скрупули и дори

се самоназначи за брокер в отношенията Европа - Русия

Същевременно "Турският поток", ако реши да прерасне в "Гръцки поток", неминуемо на гръцка територия ще се сблъска със същите мъчнотии - изискването за съвместимост с Третия енергиен пакет и обструкции от Вашингтон и Брюксел. Преди месец старейшините на ЕС обявиха създаването на общ Енергиен съюз, сред чиито неприкрити цели са намаляването зависимостта от руския газ и обуздаването на монополиста "Газпром".

Без съмнение гърците печелят най-много от последното раздаване на газовите карти благодарение на географското си положение. Освен "Турския поток" в ход е строителството на т.нар Южен газов коридор /ТАП-ТАНАП/, който ще носи синьо гориво от Каспийския басейн. Миналата седмица Турция и Иран започнаха преговори по привличането на иранците към тръбата, която първоначално бе предвидена само за азерски газ. След очакваното падане на санкциите Техеран, който има вторите по величина запаси от природен газ, ще може да се включи към трасето към Европа.

Миналата седмица и израелският енергиен министър Силван Шалом предложи да се построи тръба от техните находища в Средиземно море "Тамар" и "Левиатан" до Кипър, Гърция и Италия. В тях запасите се изчисляват съответно на 8,5 и 18 трлн. куб. м. Отделно от това Атина смята да инвестира в няколко допълнителни терминала за втечнен газ /LNG/.
На този фон България може би ще се раздели с амбициите за енергиен център и

красивите рисунки на премиера Борисов с тръбите

и хъбчетата ще останат да радват посетителите на кабинета на Юнкер.

Правителството все пак се ориентира правилно в контекста на заплахата "Газпром" да спре преноса през Украйна след 2018 г. Първата стъпка е заявеното желание за участие в плаващия LNG терминал край Кавала. Втората е договореният строеж на интерконектора Стара Загора - Комотини с европейски пари. При това положение дори и да не се осъществят проектите за откриване на залежи в Черно море, страната ни ще е застрахована срещу пропадане на руските доставки. Според грандиозните планове от Комотини българската страна ще може да разчита на газ от няколко източника - руския от "Турски поток", азерски и ирански от TANAP, израелски от "Тамар", а също и втечнен - от терминала край Кавала. Не бива обаче да се забравя, че не бива да слага тигана на газовия котлон, преди да са положени тръбите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай