15:25 ч.

08.05.18

3 мин.

0

25

0

ГАЛЪП: България е проевропейска, а не русофилска страна

от редактор |

ГАЛЪП: България е проевропейска, а не русофилска страна

Българите са подчертано проевропейски настроени и доверието в Европейския съюз се възстанови в обичайните си нива, след като през 2016 г. изглеждаше застрашено. Благосклонно настроените към тоталитарни идеологии у нас са решително малцинство, но дяловете им все пак не са за подценяване и могат да са основание и за тревога. Особено този на толерантно настроените към елементи от комунизма.


Това са изводите от националнопредставително изследване на „Галъп интернешънъл" по повод 9 май – дата, в която се чества ЕС. Днес, 8 май (за Русия – обикновено 9 май), в повечето европейски страни се отбелязва и годишнина от края на Втората световна война, която бе свързана с национален, но и с идеологически сблъсък.


Изводите са от последното издание на ежемесечното националнопредставително проучване на „Галъп интернешънъл", проведено между 13 и 22 април сред 817 души по метода „лице в лице". Основната част от ежемесечните изследвания са познати като „Политически и икономически индекс на „Галъп интернешънъл". Независими са от външно финансиране.


Доверието в ЕС се върна трайно на обичайно високите си нива


В последната година и половина доверието в обобщения образ на Европейския съюз възстанови позиции, след като през 2016 г. трайно беше достигнало по-ниски стойности. Така в първите месеци на 2018 г. около и над 60% от българите споделят доверие в ЕС, докато недоверието се движи около около 30%. Конкретните числа сега са 58% доверието, а 31% недоверието.


Така българите остават подчертано проевропейски настроени. Други наши изследвания, които може да видите ТУК и ТУК, в годините ясно показват, че българите са едно от най-проевропейски настроените общества в ЕС.


През 2016 г. подействаха няколко причини за загуба на доверие, свързани с продължаващите ефекти на т.нар бежанска вълна, както и някои свързани кризи в устоите на ЕС. Такава например беше референдумът, с който Великобритания реши да напусне ЕС.


Влияние вероятно оказва и по-общото противоборство между Запада и Русия. Въпреки всичко обаче и през 2016 г. ЕС остана със силно положителен рейтинг, макар и не в познатата степен. А през 2017 г. доверието в ЕС укрепна – вероятно и във връзка с победата у нас на политически сили, считани за ориентирани в по-голяма степен към Запада.


През 2017 г. пък в няколко ключови за Европа избори надделяха опциите „за" Европа и това подобри картината на общественото мнение. Допълнително влияние оказва и европейското председателство, което допълнително насочва вниманието ни към европейските дела.


Тоталитарните идеологии и практики – отречени, но колко?


„Галъп интернешънъл" зададе два провокативни въпроса, за да провери степента, до която тоталитарните идеологии и практики са възприемани. Въпросите са най-общи и целят единствено да покажат генералните нагласи.


Мнозинство от 72% изцяло отхвърля идеологии и практики, като нацизъм, фашизъм и подобни. 12% обаче се съгласяват с опцията, че някои неща са приемливи, а 3% ги намират за изцяло приемливи.


Най-възрастните у нас, респ. последователи на БСП, изглеждат и най-дистанцирани от подобни идеологии и практики. Привържениците на националистически формации също декларират нетърпимост, но при тях се усеща и малко по-висок дял на съгласни, че има и приемливи елементи.


По-различно стоят нещата, когато се пита за комунизъм, сталинизъм, болшевизъм и подобни. Една трета от българите смятат, че някои неща от тези идеологии и практики са приемливи, а други не. Все пак повече са тези, които изцяло ги отхвърлят – 44%. 6% пък изцяло ги приемат.


Като цяло следва да се отбележи, че комунистическите елементи са в по-голяма степен възприемани в сравнение с нацистките. Например, мнозинство от над половината от привържениците на БСП, респ. по-възрастните хора у нас, приемат частично левите тоталитарни идеологии и практики.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 08:19 · 13.05.2018
Г-н премиер, ти преди време публикува такива фантасмагории, в отговор на които колегите ти от Западните Балкани се изгавриха с теб, предвиждайки воден канал, който да свързва Дунав от Унгария с Егейско море, заобикаляйки България, защото тук теренът бил планински. Медиите първо не се усетиха и един ден възмутено тръбяха , че БГ е встрани. Сетне разбраха подигравката и мигом "каналът" изчезна
Потребител · 21:38 · 13.05.2018
@Потребител Тая па глупост откъде я измисли?
Потребител · 08:19 · 13.05.2018
Ти самият си послушна маша, която всички бутат напред, та да вкарат Западните Балкани в НАТО , а сетне за ЕС я стане, я не. Да прочетем отново простотията на Боце: „В инфраструктурно отношение имаме пълния картбланш да строим магистрали, жп линии, пристанища, пълен картбланш на всички колеги", тръби Биби. А пари откъде? Ти вярваш ли, че някой ще ви даде пари - става въпрос за 40 -50 млрд. евро, да строите магистрали , пристанища и скоростни жп линии?
Потребител · 08:17 · 13.05.2018
"Всички знаем, че сега държавите от Западните Балкани не може да ги приемат така, както ни се иска, но в инфраструктурно отношение имаме пълния картбланш да строим магистрали, жп линии, пристанища, пълен картбланш на всички колеги , споделя банкянският пожарникар. Кои всички бе, г н премиер? Ти, Цуци, Цвета от елховско, Главчо, Биков, онзи от Филибето с одите и такива учили- недоучили като вас. А електоратът ви е 400 хил. души държавна администрация, още толкова цигани и 50 60 хил. смешковци.
Потребител · 09:58 · 09.05.2018
ЗАЩО СЕ БУДАЛКАМЕ ? половината от старите (500 000) са били облагодетелствани 30-40 години - власт, пари, аванти, крадене и презрение на непартийните. Никаква идеология не ги тресе - те не знаят дълбочината! И ... минават за тъпото "РУСОФИЛИ" !
Потребител · 10:01 · 09.05.2018
@Потребител какви комунистически практики - знаем ги тези практики - авантата от всякъде за едни (партийците) смазваше тези с по 100 150 лева на месец!
aviator · 21:35 · 08.05.2018
ако тези графики и проценти са верни, то същите проценти трябва да са и на изказващите се тук; тази статия е толкова тенденциозно скалъпена, че може спокойно да се даде за пример как СМИ се използват за манипулация
Shopeto · 23:03 · 08.05.2018
@aviator Не, тук се мотаят предимно отрепки като теб, нормалнте хора си имат семейства и задължения. И ако се чустваш манипулиран, да знаеш че е вярно, запитай се сам кой те води за носа като мечка на панаир.
aviator · 09:25 · 09.05.2018
@Shopeto така е; по-добре да си гледам работата; тук не е толкоз интересно място за общуване; нещата които стават така или иначе не зависят от мен и теб
Shopeto · 14:09 · 09.05.2018
@aviator Това е най-мъдрото изказване за последните месеци в този форум. Респект!
Потребител · 20:02 · 08.05.2018
Всеки индивид или организация, дори и да е профилирана в дадена област при изява преследва поставена цел. Всеки - физическо или юридическо лице - има право на внушение на околните на мнението си. Това по никакъв начн не означава, че е меродавно, а още повече, че не звучи тенденциозно или смешно или глупаво. И аз имам мнение, а то не съвпада и 5% с изложеното по-горе!
Потребител · 16:42 · 08.05.2018
питахте ли мастията халваджян като правите изводи за българите
Владо · 16:06 · 08.05.2018
Защо проеврпейското да не предполага симпатии към руснаците и РФ. Статията и проучването се опитват да ни кажат че "русофилите " не били про европейци или обратнот което е спорно
Shopeto · 16:46 · 08.05.2018
@Владо чак толкова спорно не е като се има в предвид, колко кал се хвърля оттам по "запада". Малко е трудно да си приятел на някой, който непрекъснато те замеря с камъни.
Владо · 17:12 · 08.05.2018
@Shopeto За мен е недоупустимо внушението че или си европеец или си с "руснаците", тоест избор "с нас " или против нас, като предпоставката за такава дилема не съществува
Shopeto · 22:52 · 08.05.2018
@Владо Такава дилема не би трябвало да има, но за съжаление не е внушение, а горчива реалност. Опитай да си про-европеец в Русия.
Потребител · 17:51 · 08.05.2018
@Shopeto соросписката ковра пак е срала. сри ковро. сри
Shopeto · 22:55 · 08.05.2018
@Потребител Божичко колко си евтин! Един папагал има по-богат речник от теб, а и повече фантазия.
Потребител · 18:24 · 09.05.2018
@Shopeto Е колко богат речник трябва да имаш за да опишеш обикновенно сране. Ти сереш ковро. Лайна. Срещу заплащане твойта мамица гнусна. Как поетично да се изразя. Аз съм искрен. И те смятам за най- обикновенна проста ковра
Потребител · 19:54 · 09.05.2018
@Потребител Не е лошо някой път да ми обясниш и какво е "ковра", че да мога и да се обидя. А това с лайната е човешко, ти да не би да дъръдункаш минзухарчета? И за твоя лична информация: за разлика от други тук, мога да си позволя да "сера", както ти се изразяваш, и без заплащане.
Потребител · 08:09 · 10.05.2018
@Потребител КОЛКО СИ ПРОСТА КОВРО ГНУСНА. НЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА ЛАЙНА В ИСТИНСКИЯТ СМИсЪЛ А В ПРЕНОСЕН. ПОСТОВЕТЕ КОИТО ПИШЕШ СА ДЕЛО НА ДРУГИ КРАТУНИ. ТИ ОБСЛУЖВАШ ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ И СИ СЕ ПРОДАЛА ЗА ПАРИ.
Потребител · 08:09 · 10.05.2018
@Потребител П.С. ЗАТОВА ТЕ НАРИЧАМ КУРВА. ДА СЕ СЕТИШ. ЩОТО СЕРЕШ ЗА ПАРИ.
Потребител · 10:11 · 10.05.2018
@Потребител Аааа... ти използваш думата "лайно" в преносен смисъл.... Най-после те разбрах :)
Разреши ми тогава и аз да употребя думата "помияр", в преносен смисъл разбира се, за да опиша твоят характер: лаеш с пяна на устата, но само от безопасно разстояние - анонимно по форумите. В реалният живот си подвил опашка и не смееш гък да кажеш.
Ще се въздържа да коментирам кой колко е интелигентен, за да не те обидя.
Потребител · 15:14 · 10.05.2018
@Потребител Ето . Курва гнуспа си. Аз ти казох. Долна гнусна курва си ти .Заради такива като тебе България изчезва. Разпродадохте вси„чко в България. Но и вашият ден идва. Белене ще заработи отвоно
Потребител · 19:34 · 13.05.2018
@Потребител Неграмотна червена копейка, вземи научи малко български, че си много жалък. И да си взимашш редовно хапчетата, че ша са караме.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент