Футболът се върна у дома, уважаеми англичани

Вместо да мразим французите, нека се радваме, че и България има принос за титлата

Футболът се върна у дома, уважаеми англичани | StandartNews.com

Футболът се върна у дома, да извиняват англичаните, които го чакат от 1966-а! Те може да са измислили организирания футбол, но Франция – новият световен шампион - също има безценен принос в историята. Не друг, а французин е инициатор и първи организатор на световните първенства. Френски журналист е инициатор на Купата на европейските шампиони, френски администратор дава идеята за европейските първенства... Отнасяйки световната купа в Париж, играчите на Дидие Дешан я върнаха там, където вече си е заслужила да бъде, „бащата" на мондиалите Жюл Риме е овъзмезден за усилията си, а Франция изживя два национални празника в два поредни дни.

Разбира се в България, която по балканска линия симпатизираше предимно на хърватите, ще има много несъгласни, макар и по субективни причини. Тук сегашната неприязън към французите е трудно изкоренима, защото е от години - от неотсъдената дузпа на Жоел Киню на полуфинала с Италия през 1994-а и от призивите на френския посланик през 1998 г. да сме се радвали на първата им титла. Но е факт, че към историческите заслуги на финала натежа и разликата в натрупания опит. Титлата заслужено отлетя за Париж и вместо да обиждаме и иронизираме французите, по-добре да отчетем собствения си принос за футболните им успехи. Именно след паметната ни победа с 2:1 на „Парк де пренс" Френската футболна федерация си запретна ръкавите и създаде ефективна структура. Двете титли на „петлите" от последните 20 години са най-големият успех от работата, свършена още в средата на 90-те.

Красивото на световното първенство в Русия е в това, че освен „петлите" имаше и други „победители". Не слушайте феновете на Аржентина или Германия – слабостите, които мъчеха и тях, и останалите „велики сили", разрушиха прогнозите и направиха турнира още по-интересен. Именно след отпадането на тези 2 отбора и на Бразилия титлата стана достъпна за други два, които не са я печелили никога – Хърватия и Белгия. Върхът на изненадите в така освежения турнир щеше да е евентуалната титла на хърватите. Но дори и след загубата на финала "шахматистите" се наредиха сред победителите в турнира. За пръв път Балканите играха финал на световно, а представянето на хърватите подобри футболните успехи на бивша Югославия и даде надежда на балканските и други малки държави, че има смисъл да играят за победа срещу „великите сили". За пръв път от дълги години победеният във финалния мач е „щастливият губещ", защото счупи собствените си рекорди и си дописа историята.

Безспорен победител е и Русия, защото добрата организация на турнира засенчи неочаквано доброто представяне на националния отбор. За един месец нямаше нито един сериозен гаф, а „Пуси Райът" и правозащитниците да си гледат работата! Това го признаха и американски медии! Турнирът започна с поредните обвинения за допинг, но завърши с поздравите на президента на ФИФА към Владимир Путин за свършената работа. И те не бяха празни комплименти.
Хубаво е и че вълнуващите полуфинали на мондиала засенчиха новината за трансфера на иконата Кристиано Роналдо! Докато емоциите на по-малките нации изместват темата с парите и рекламите, значи футболът е жив.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай