Форумът "Един пояс, един път" успешно постигна целите си

Държавните глави и правителствените ръководители на 29 страни смятат, че инициативата е взаимно изгодна, казва Ян Дзиечъ

Форумът "Един пояс, един път" успешно постигна целите си | StandartNews.com

Членът на Държавния съвет на КНР Ян Дзиечъ даде интервю за Форума на високо равнище за международно сътрудничество по инициативата „Един пояс, един път". Г-н Ян Дзиечъ представи постигнатите резултати на Форума за международно сътрудничество „Един пояс, един път".

- В периода 14-15 май в Пекин бе проведен успешно Форумът на високо равнище за международно сътрудничество „Един пояс, един път", международната общност го оцени високо. Как Вие виждате важността на този Форум? На интервюто по повод 100-дневното отброяване до самия Форум, бяхте помолен да представите Форума и целите му. Вие мислите ли, че този Форум е постигнал желаните цели?
- Форумът за международно сътрудничество „Един пояс, един път" завърши, страните го приеха много ентусиазирано. Този Форум е международна дейност от най-високо ниво в рамките на „Един пояс, един път", и е най-високопоставено и най-мащабно многостранно дипломатическо събитие, инициирано и организирано от Китай в историята на Нов Китай, и е кулминацията на дипломатическия дневен ред на Китай за тази година. Този Форум се провежда в контекста на ключов момент за развитието на международната икономика, развитието на самия Китай и изграждането на „Един пояс, един път", и е позитивен сигнал за промотиране на международното сътрудничество и за съвместно изграждане на Общност на споделено бъдеще за човечеството.

Форумът има важно значение, както за света, така и за Китай

През есента на 2013 г. президент Си Дзинпин придвижи напред важната инициатива „Един пояс, един път". През последните 4 години тя премина от план в практика, от визия в действие, напредъкът и резултатите надхвърлиха очакванията, приятелският кръг стана по-широк, партнорите също така станаха все повече, изискванията от различни страни станаха все по-разнообразни и затова се нуждае от платформа за комуникация, и като подкрепа за по-нататъшното сътрудничество.
В този контекст, може да се каже, че Форумът организиран от Китай, бе точно навреме. Една от най –важните черти на този Форум е широкото участие и представителственост. Държавни глави и правителствени ръководители от 29 държави, повече от 1500 делегати от над 130 държави и 70 международни организации от 5-те континента присъстваха на Форума.
През последните няколко дни, аз и моите колеги, придружаващи президента Си, присъствахме на Церемонията по откриването на Форума на високо равнище, на Кръглата маса, на двустранни срещи и други дейности, бяхме свидели на много важни исторически моменти. Дълбоко усещаме, че международната общност има все по-високо признание, подкрепа и ентусиазъм за участие в инициативата и че има постигнати по-широки консенсуси. И още повече лидерите и представителите участващи във Форума вярват, че инициативата „Един пояс, един път" има перспектива и желаят да намерят решението за отправените предизвикателства, да кохезират динамиката на съвместното развитие, както и

реално да стимулират сътрудничеството помежду си

използвайки възможностите на инициативата и платформата на Форума.
Целта на Форума е кохезия на консенсус, скрепване на стратегиите за развитие, укрепване на партньорство, стимулиране на международното сътрудничество и реализиране на взаимоизгода. Бих казал, че успешно реализирахме очакваните цели. Според реакцията на различните страни, всичките присъстващи имат чувство за успех, безвъзмездно присъствие и смятат, че инициативата е взаимно изгодно дело.
Успехът на този Форум се дължи на ръководството на Централния комитет на ККП, начело с генерален секретар Си Дзинпин, както и съвместните усилия от различните ведомства и местните власти, които дадоха важни приноси за подготовката на Форума. Също така, успехът е неделим от огромната подкрепа и сътрудничество от страна на всички представители-участници. Успехът на Форума е успехът на всички.
- Пикът на Форума са постигнатите плодотворни резултати, можете ли да ни обобщите в кои областти са те? Като страна инициатор на „Един пояс, един път" и страна домакин, кои са основните мерки, които Китай ще възприеме занапред?
- Форумът може да бъде наречен плодотворен и има много акценти, които може да се обобщят в следните области: Първо, изясняване на бъдещата посока за сътрудничество по инициативата „Един пояс, един път". Президентът Си Дзинпин изнесе важна реч на Форума, като посочи, че координирането на политиките, скрепване на удобствата, безпрепятствеността на търговията, финансовата интеграция, свързаността между хората, трябва да бъдат общи цели, твърдо придържайки се към принципите за съвместни консултации, съвместно изграждане и споделяне на резултатите. И заедно да изградим инициативата „Един пояс, един път" в пътя

на мир, просперитет, отвореност, иновации и цивилизация

Лидерите отговориха положително на речта на президент Си, в съвместното комюнике на Кръглата маса има включени съответните идеи, което демонстрира широк международен консенсус. Второ, планиране на конкретната пътна карта за изграждане на „Един пояс, един път". По време на Форума на високо равнище Китай проведе всестранен докинг на политика с другите участващи страни и международни организации, подписа няколко десетки документи за сътрудничество, определи важните области и пътища за бъдещето. Великият чертеж на „Един пояс, един път"се превръща в ясно видима пътна карта. Както каза президент Си Дзинпин на Кръглата маса, че с докинг и координиране на стратегиите на развитието между Китай и другите страни и регионални организации ще получим ефекта "1+1>2".
На трето място, определяне на ключови проекти, които ще се осъществят. Използвайки платформата на Форума всичките страни създадоха лист на резултатите в общо 5 сектора, 76 категории, повече от 270 елемента, в това число е включен дълъг списък с конкретни проекти за сътрудничество. Това доказва, че областите на сътрудничество стават все по-широки и все по-дълбоки.
Същевременно в качеството си на инициатор на „Един пояс, един път" и домакин на Форума, Китай лансира много нови мерки в сферата на координиране на политиките и скрепване на стратегиите за развитие, насърчаване на изграждането на икономически коридори, засилване на сътрудничеството по важни проекти, увеличаване на финансовата подкрепа и други, които отразяват решителността и отговорността на Китай за съвместно изграждане на „Един пояс, един път". Президент Си обяви това, че Китай ще осигури Фонд на Пътя на коприната с още 100 млрд.юана,. за насърчаване на дейностите в чужбина, а тоталната сума на този Фонд ще достигне 300млрд. юана. Използвани от предприятията като субекти и придържайки се към принципа на пазарната икономика, средствата ще бъдат огромна финансова подкрепа за изграждането на „Един пояс, един път".

- По време на този Форум всички участници дадоха много висока оценка на принципите за съвместни консултации, съвместно изграждане и споделеността на резултатите. По ваше мнение по какъв начин този Форум демонстрира тези принципи и характеристики на международни публични продукти на инициативата? В бъдеще какви са основите приоритети на инициативата?
- Съвместни консултации, съвместно изграждане и споделеността на резултатите, като консенсус постигнат от всички страни, е основната концепция за международно сътрудничество на „Един пояс, един път", които също са вписани в резолюцията на ООН, Декларацията на APEC и редица други важни документи. И на съвместното комюнике на Кръглата маса се потвърдиха тези принципи.
Придържайки се към принципите на съвместни консултации, съвместно изграждане и споделеността на резултатите, изоставяйки егоистични интереси, поведението ни в процеса на подготовката на Форума отрази решителността и искреността на принципите.
Въз основата на отвореност, ексклузивност, демократичност и прозрачност изработихме графика на Форума. Комбинирайки международната практика, становищата и желанията на всички страни, със самостоятелност и собствена специфика и характеристика, определихме Церемония по откриване, Кръгла маса и Пленарното заседание на високо ниво като формат на Форума, с които гарантирахме възможностите за пълноценното участие на всичките страни.
Позовавайки се на очакванията на мозъчните тръстове, медиите, обществото, както и предложенията и съветите на всичките страни, ние изработихме темите на Форума, които са тясно свързани с общите предизвикателства на световната икономика.Бих казал, че темите обхванаха въпросите с общ интерес и предизвикаха резонанс във всички участници.
Канейки всичките страни участници на Кръглата маса в процеса на подготовката на съвместното комюнике и с няколко рунда консултации, изработихме съвместното комюнике, което максимално отразява консенсусите на всичките страни. Листът обхвана първоначалните постижения на практичното сътрудничество, всеки вписан проект е резултат на съвместни консултации и съвместно изграждане и ще бъде споделен от народите на всички страни. Всеки вписан проект също е символ на потенциала и переспективата на инициативата.
Президент Си всестранно обясни посоките на сътрудничеството на „Един пояс, един път", т. е. изграждане на „Един пояс, един път" в пътя на мир, просперитет, отвореност, иновация и цивилизация. Ние ще изградим нов тип международни отношения с акцент на взаимоизгодно сътрудничество, диалог вместо конфронтация, партьорство вместо алианс. Фокусирайки се върху развитието като основен въпрос, солидно стимулираме изграждане на икономически коридори, задълбочаваме свързаност и индустриално сътрудничество, усъвършенстваме финасова осигурителна система. Създаваме платформа за отвореност и сътрудничество, изграждаваме икономическа глобализация, чиято акцент лежи на отвореност, инклузивност, взаимна изгода, баланс и полза за всички. Придържаме се към развитие движено от иновации и зелено развитие. Изграждаме механизъм на човешко сътрудничество и повече проекти свързани с повишаване на жизнения стандарт за инклузивно социално развитие.
Вярвям, че ако се върви в тази посока, чрез съвместни усилия от всяка една страна, красивото бъдеще на „Един пояс, един път" ще бъде реализирана.
- Това беше Първият Форум на най-високо равнище в рамките на „Един пояс, един път", много от делегатите смятат, че Форумът е идеална платформа за международно сътрудничество и предлагат Форумът да бъде нормализиран и да бъде провеждан редовно. Какво е мнението на китайската страна по този въпрос?
- След успешното провеждане на Форума много държавни ръководители и участници се надяват Форумът да се провежда редовно. Всъщност, след предлагането на инициативата през 2013г. от президент Си, международната общност непрекъснато предлага такива идеи. Някои държавни лидери и високопоставени длъжностни лица многократно са предлагали на китайската страна, че е необходимо да се създаде една платформа за сътрудничество с цел координиране на политиките, скрепване на стратегиите за развитие, също така бизнесът, финасовите институции, мозъчните тръстове споделят това желание с цел по-ефективно осъществяване на докинг на политиката, кохезия на политиката и съвместни усилия.
Президент Си Дзинпин много пъти е казвал, че инициативата е общо дело на всички страни, не само на Китай. Дали ще се провежда Форумът редовно, това трябва да се изслушат мненията на всичките страни въз основа на принципите на съвместни консултации, съвместно изграждане и споделеност на резултатите. По време на Форума много от държавните лидери и делегати предложиха, китайската страна да продължи да организира Форума, за да го механизира, с цел създаване на платформа и предоставяне на шанса за участие на повече страни в изграждането на „Един пояс, един път". Заради това президентът Си Дзинпин на закриването на Кръглата маса обяви, че Китай ще бъде домакин на Втория Форум на високо равнище за международно сътрудничество по инициативата „Един пояс, един път" през 2019г. Ние ще си сътрудничим с всичките съответни страни и заедно ще подготвим един още по- добър Форум.
- След лансирането на инициативата „Един пояс, един път", китайските ведомства, местни власти, както и различните обществени слоеве реагират положително. По време на Форума, съответните китайски ведомства, финансови институции и предприятия активно участваха в него и подписаха редица споразумения за сътрудничество по много проекти с другите страни. Какъв е Вашият коментар за значението и ролята на Форума за стимулирането на развитието, реформата и отварянето на Китай?
- Откакто е лансирана инициативата „Един пояс, един път", китайските ведомства и местни власти активно практикуват концепцията на иновационно, координирано, зелено, отворено и споделено развитие, вдигат нивото на отвореността към света и възприемат редица реални политики и мерки. Бизнесът, финансовите институции активно си сътрудничат със страните по пътя на инициативата и промотират голям брой ключови проекти, в интерес на благодентствието на всичките страни. Мозъчните тръстове и медиите също активно споделят ценна мъдрост и съвети за инициативата „Един пояс, един път". Благодарение на сътрудничеството и взаимодействието на всичките сфери, се прелива огромна динамика, както за изграждането на „Един пояс, един път" така и за развитието, реформата и отварянето на Китай.
По-важното е, че изграждането на „Един пояс, един път" е скрепено с изграждането на икономическия пояс по река Янгцзъ, хармонизирано развитие на Пекин-Тиендзин-Хъбей и други стратегии за регионално развитие. Също така инициативата е във взаимодействие с отваряне на крайморски регион, възстановяване на Североизточен Китай, възход на централния регион на Китай, както и развитието на крайграничните региони, благодарение на това, ситуацията на всестранно отваряне и координирано развитие между Изток-Център-Запад е създадена.
По време на Форума, китайските ведомства, местни власти, финансови институции, предприятия, експерти и учени, и представители от други сектори, активно участваха в него и активно скрепваха политики, проекти, дейности, организираха много мероприятия, подписаха редица споразумения с другите страни и станаха приятели помежду си.
Убеден съм, че влизайки в нов етап на всестранно и прагматично сътрудничество и с широко и задълбочено участие на всички китайски слоеве, инициативата „Един пояс, един път" ще допринесе за развитието, както на Китай така и на света.
- След 18-тия Партиен конгрес на Китайската Комунистическа Партия, Китай беше домакин на много важни дипломатически събития особено икономическата дипломация. През 2014 год. Китай бе домакин на неофициална среща на върха на APEC, през 2016 год. бе домакин на срещата на Г-20 в гр.Ханджоу,  бе домакин на Форума на високо равнище за международно сътрудничество по инициативата „Един пояс, един път", това означава ли, че дипломацията на Китай ще бъде по-активна и агресивна, означава ли, че Китай ще играе по-голяма роля в областта на глобалното икономическо управление?
-Провеждането на дипломатически дейности и събития на нашата територия е важна точка за китайската дипломация след 18-тия Партиен конгрес на ККП. Ние бяхме домакин на срещата на APEC и Г-20, тази година на Форума на високо равнище за международно сътрудничество по инициативата „Един пояс, един път", наистина може да се каже, че всичките дейности организирани от нас са успешни.
Ако ме питате за причините за промяната в китайската дипломация, вярвам, че лежат на позитивните промени на взаимодействието между Китай и света, ние винаги инсистираме, че държавите без разлика дали са големи или малки са равноправни, същевременно като една голяма държава трябва да играем по-голяма роля и да допринесем повече за защита на мира и общо развитие. Това е искрено желание и реални дейности на Китай.
При слабия световен икономически растеж, Китай винаги активно търси изход за световната икономика. Усилено практикувайки концепцията на взаимо печелившо сътрудничество, изграждайки глобалната мрежа на пратньорство, стимулирайки отворена, иновационна и свързана световна икономика, ние искаме да създадем по- благоприятна среда за развитието на Китай, да допринесем повече за развитието на света и с общи усилия да изградим общност със споделено бъдеще за човечеството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай