Фондът за енергийна ефективност е финансирал 200 проекта за 80 млн.

Ние нямаме допълнителни такси и комисионни, за разлика от търговските банки, казва Димитър Дуков

Фондът за енергийна ефективност е финансирал 200 проекта за 80 млн. | StandartNews.com

Димитър Дуков е изпълнителен директор на Фонд „Енергийна ефективност и възобновяеми източници" от 2008 г., ФЕЕВИ е създаден като съвместен проект на Глобалния екологичен фонд, Световната банка и българското правителство.

От 1998 г. той работи като старши координатор на проекти и финансов анализатор в Центъра по енергийна ефективност ЕнЕфект, създаден с финансовата подкрепа на ААМР и Battelle/Pacific Northwest National Laboratory, USA.
Дуков има значителен опит в областта на чуждестранните инвестиции. От 1996 г. работи като началник отдел "Инвестиционна политика" в Агенцията за чуждестранни инвестиции. Завършил е УНСС, специалност "Икономика, организация и управление на промишлеността", както и редица допълнителни квалификационни курсове като: Икономика на околната среда US EPA, 1992, Макроикономика на страните от Източна Европа, JICA, Tokyo 1996 и обучението организирано от Energy Saving International, Норвегия през 1999 г. за работа с програмния продукт ENSI Ключови стойности. Владее английски, френски и руски език.

- Каква е ролята на Българския фонд за енергийна ефективност?
- ФЕЕВИ вече 13 години успешно осъществява своята дейност в съответствие с проекта на Световната банка, с който е създаден и в законовата му рамка, определена от закона за енергийна ефективност и закона за енергията от възобновяеми източници. С първоначален капитал от около 20 млн. лв. към този момент фондът е финансирал около 200 проекта на стойност над 80 млн. лв., или е мултиплицирал ресурса 4 пъти, при незначителен процент на нередовните кредити. Фондът е създаден като публично частно-партньорство през 2005 г. В неговото управление участват както представители на държавните институции, така и представители на частния сектор. Важна роля играе министерство на енергетиката, като един от основните донори на фонда. Екипът на фонда се състои от изпълнителен директор, зам.-изпълнителен директор, технически и финансови експерти и административен персонал.Ролята на ФЕЕВИ е да стимулира пазара за енергийна ефективност чрез нисколихвени финансови инструменти.
- Какви услуги предоставя фондът?
- Фондът представлява една устойчива и високоефективна схема на финансов инженеринг, която във все по-голяма степен ще се прилага и в оперативните програми. Фондът предоставя финансиране под формата на нисколихвени заеми. При нас лихвеният процент е фиксиран за целия период от кредита, което предоставя една много добра възможност за лесно бюджетиране от страна на клиента. Също така ние нямаме допълнителни такси и комисионни, за разлика от търговските банки. Стремим се да съдействаме на нашите клиенти, за да постигнем максимален ефект при прилагане на мерките. По отношение на партньорствата, ФЕЕВИ си партнира успешно както с търговски банки, на които предлага финансов продукт „частична кредитна гаранция, покриваща до 80% от непогасената част на главницата", така и с другите фондове и програми за енергийна ефективност, при които предлага допълващо и мостово кредитиране. Освен финансов ресурс, Фондът предоставя и техническа експертиза при структурирането и изпълнението на проекти.
- Какви са избираемите проекти, които ФЕЕВИ може да финансира? На какви критерии трябва да отговарят?
- Фондът финансира мерки за енергийна ефективност, които прилагат познати и доказани в световната практика технологии. По този начин се стремим да подпомогнем трансфера на чуждия опит при минимален риск за успеха на проекта.Някои от мерките, които сме финансирали, включват топлоизолация и саниране на сгради, реконструкция на системите за отопление, вентилация, климатизация, осветление, битово горещо водоснабдяване и прилагане на слънчеви колектори за топла вода, модернизация на системи за улично осветление, повишаване на енергийната ефективност в индустриални процеси и внедряване на ВЕИ за собствено потребление на енергията.Основни клиенти на Фонда са общини и корпоративни клиенти. Ние финансираме мерки за енергийна ефективност в общински сгради, болници, университети, училища, детски градини, улично осветление, офис сгради, цехове, хладилни складове, хотели, промишлени системи и други.
- Разкажете за последните проекти, финансирани от ФЕЕВИ?
- През настоящата година ФЕЕВИ осигури финансирането на Зимния дворец на спорта в столицата. Проектът е структуриран като и публично-частно партньорство, по финансовата схема на успешната реконструкция на зала „Фестивална", извършена през 2017 г. През 2017 г. ФЕЕВИ подкрепи и реконструкцията на плувния басейн на спортен комплекс „Академика"
в София. През изминалата година фондът осигури финансирането и на други социално-значими проекти за въвеждане на мерки за енергийна ефективност, като: Административна сграда и СУ „Св. Кл. Охридски" в община Стамболово и I ОУ „Васил Левски" в Костинброд. ФЕЕВИ финансира и проект за енергийно ефективна реконструкция на "ДКЦ XII - София". Резултатите от мониторинга на проекта в центъра показаха икономии на енергия от около 62-68% в най-студените месеци. Очакваме този успешен проект да бъде повторен и в други сгради на ДКЦ в София строени по подобен проект. И в перспектива ФЕЕВИ ще продължи да финансира предимно проекти в общините. Промишлените предприятия и други проекти осъществявани от частни инвеститори също ще бъдат финансирани. Ще подкрепяме и реконструкцията на болниците и здравните заведения, въпреки значителните трудности с тяхната издръжка. От началото на тази година сме одобрили финансиране за ДКЦ I в Габрово и финансиране за две клиники на „Пирогов. Здравните заведения имат значителни разходи на енергия, което позволява кредитът за енергийна ефективност да се изплаща почти изцяло от постигнатите икономии на енергия. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай