13:45 ч.

16.02.17

4 мин.

0

15

0

Фашисти ли са кметовете, които не искат бежанци

от Антон Гицов |

Фашисти ли са кметовете, които не искат бежанци

В Унгария обявиха местния управник Тороцкай за герой, у нас обругаха градоначалника на Елин Пелин Ивайло Симеонов


В две малки градчета в две източноевропейски страни местните кметове взеха решения по отношение на възможността да бъдат заселвани мигранти. В България кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов отказа да даде документи за адресна регистрация на Фахим и Фатима Джабер, сирийско семейство, получило хуманитарен статут. Жителите на околните села също са взели решения да не допуснат чужденци, защото се притесняват, че след сирийците ще дойдат млади и здрави мъже от Афганистан и други далечни страни. Кметът и гражданите на Елин Пелин вероятно имат основание да се притесняват- на 13 януари излезе информация, че полицията е задържала в района и околностите на града 30 мигранти от сирийски произход. В Унгария, в малкия град Асоталом, на границата със Сърбия се развива друга ситуация. След като градчето започнало да се наводнява с мигранти кметът Ласло Тороцкай обяви политика на нула толерантност към тях. Мигрантите, които успяват да прорежат телената ограда на границата са задържани от местни охранителни отряди и директно връщани обратно в Сърбия, като някои се оплакват, че са били и бити. "Ние сме свидетели как големи мюсюлмански общности не се интегрират в Европа, и ние не искаме това да се случи тук", казва Тороцкай. Каква е реакцията към действията на двата кмета в техните страни? В Унгария обществеността е на страната на кмета Тороцкай, а той има и моралната подкрепа на премиера Виктор Орбан, който неколкократно заявява, че нашествието на мигрантите заплашва да има експлозивни последствия за Европа. Правителството планира също всички мигранти проникнали в страната, да бъдат въдворявани в охранявани центрове, докато бъде взето решение по исканията им за убежище. Унгарците не си падат и по раздаването на бежански и хуманитарни статути. За миналата година от 180 000 молби такива са предоставени само на 16 души. За сведение, в България, при многократно по-малко кандидати, м. г. са представени 657 бежански и 470 хуманитарни статути. Реакцията у нас спрямо действията на кмета на Елин Пелин е коренно различна от тази в Унгария. На темата са посветени журналистически коментари и предавания по телевизии. От формация "Да България", Българския хелзинкски комитет и д-р Акрам Наюф от асоциацията "Свободна Сирия" обвиниха кмета, че е погазил закона. Най- краен беше правозащитникът адвокат Николай Хаджигенов, който нарече в ефир действията на кмета "откровен фашизъм".
Нека обаче да погледнем към скандала в Елин Пелин извън емоциите. С отказа си да регистрира и издаде лични документи на сирийкото семейство, кметът Симеонов не е извършил нарушение, защото няма такъв закон, който да го задължава да стори това. По въпроса за интеграцията на чужденците има едно пожелателно, прието в угода на Брюксел, но почти неизпълнимо постановление №208 на МС от 12 август 2016 г. съдържащо наредба за условията и реда за сключване на споразумение за интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила. В глава втора, чл. 2. (1) се указва, че кметът на община подава заявление до Държавната агенция за бежанците за броя чужденци с предоставено убежище или международна закрила, с които може да сключи споразумение за интеграция, след което със съдействието на Агенцията общината изготвя индивидуален интеграционен план. Ако той не е подал такова заявление, и при липса на договорен индувидуален интеграционен план, никой не може да го задължи да регистрира, издаде лични документи и настани чужденци, на които е предоставен хуманитарен статут. Общините обаче нямат охота да предоставят такива заявления не само поради протестите на местните жители, но и защото съгласно наредбата на заселените чужденци следва да се осигури жилищно настаняване, предоставяне на материална или финансова помощ,здравно осигуряване, професионално ориентиране и включване в обучение на възрастни, настаняване на деца в детска градина и и ред други. Съвършенно очевидно е, че българските общини трудно могат да приемат подобни изисквания.
Трезво погледнато, Фахим Джабер и съпругата му Фатима са кротки възрастни хора и едва ли представляват заплаха за националната сигурност. Но защо се пресекли незаконно границата, при това без документи, и не са пожелали да се запътят я за Германия, я за Швеция, а искат да останат точно в България и да се заселят точно в Елин Пелин ? Истината се оказва прозаична: в Елин Пелин живее от години техният син Мохамед, който работи в София и те искат да се присъединят към него, а може би след това към тях да се присъединят и други членове на фамилията. Човешки стремеж, но очевидно това трудно е можело да стане по официален път, затова и са платили на трафиканти да ги прекарат незаконно през българската граница и да поискат хуманитарен статут. В крайна сметка кметът Тороцкай е аплодиран от унгарската общественост, макар че неговите мерки наистина са крайни. Неговият колега Ивайло Симеонов пък е подложен на яростна атака в България, несправедливо е обвинен е, че нарушава законите, че извършва престъпление, и че действията му са проява на фашизъм. Но дали ни харесва или не, той се подчинява на волята на жителите на Елин Пелин и селата в околността, а това е една от основните норми на демокрацията. И ако той не нарушава законите на държавата, той може да бъде хвален или критикуван, но не и най-безотговорно да бъде обявяван за престъпник и фашист.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 11:28 · 20.02.2017
Не може да има знак за равенство между фашиста и патриота.Фашисти са тези,които обвиняват патриотите във фашизъм - т.е.скапания и предателски,незаконен т.нар.Хелзински комитет,с платените хюмнета и пачаври вътре.Той отдавна трябваше да бъде забранен у нас/както е и в другите страни/,но явно някои имат полза от него.
Потребител · 09:01 · 17.02.2017
Кметът на елин пелин е достоен българин и патриот. ако да обичаш и защитаваш родината си с действия е фашизъм, в такъв случай с удоволствие бих се нарекъл фашист!
Потребител · 04:32 · 17.02.2017
всeки случаи трябва да сe разглeжда поотдeлно....ако сeмeиство иска да отидe при дeтeто си можe да ги приютитe . Както винаги хубава работа ама българска
Потребител · 09:02 · 17.02.2017
@Потребител "Детето" е могло да остане в турция където щяха да са сред хора със същата религия култура и бит.
Потребител · 07:53 · 19.02.2017
@Потребител да можeло e да останe кадe си иска ама e дошло в българия работи И сигурно плаща повeчe данъци от всички измeкяри в eлин пeлин взeти заeдно
Потребител · 09:50 · 21.02.2017
@Потребител И турчолята са заляли половин Базел, плащат някви данъци, но не ми е приятно да съм единствения бял в квартала и да се чувствам като в Ориента егати! Браво на швейцарците, че забраниха чрез референдум строежа на джамии!
Потребител · 23:53 · 16.02.2017
Има хуманизъм има и расизъм, в България хуманизма е изчезнал и е сотанал само расизъм, дискриминация и матретиране. От хора които имат нечовешко отношение към собствените си пенсионери и уязвини хора , не можеш да чакаш човешко отношение спрямо 2 проверени и с даден статут бежанци, разбира се че ще искат да са при сина си в България а не в Германия където плащат най много помощи.
Потребител · 09:00 · 17.02.2017
@Потребител Като си такъв хуманист вземи ги вкъщи регистрирай ги на твоя адрес и после чакай цялата им рода да се изсипе у вас. Работа няма да почнат. Те не са тук за да работят. Като си вземат българските лични документи нищо чудно да се изнесат и към Германия или Швеция.
Потребител · 02:02 · 21.02.2017
@Потребител Само че не се е изнесъл за Германия, и родителите му не искт в Германия а при сина си, което ти казва че той не е тръгнал да търси кой да му дава най големи помощи,, а в турция заплатите са по високи от България.
pbdan · 23:30 · 25.02.2017
@Потребител До края на годината в Сирия ще има мир. Тези двамата са от Алепо,един свободен вече град. Да си отиват там да си оправят къщата и държавата. За какво се жертват руснаци, иранци, кюрди, палестинци - нали да ги освободят. Ама по-лесно в ЕС на помощи.
Потребител · 22:53 · 16.02.2017
Ако фашист е равно на патриот,да,фашисти са.При това положение и аз и хиляди други сме фашисти.Важното е да не сме близачи на арабски задници като нашите и европейските политици,с малки изключения.
Потребител · 22:09 · 16.02.2017
Кмeта да станe НЕЗАБАВНО прeмиeр вмeсто палячото Гeрджиков!!!!!
Потребител · 14:42 · 16.02.2017
Много атентати с много убити се случиха в Европа и хората основателно се страхуват и гледат с недоверие на нелегалните мигранти. Ако нямат опасения защо не си идват с документи на границите и да искат закрила а нахлуват като хуни и веднага почват с претенциите. Не им харесва храната условията за живот и т.н. Те харчат пари за които нямат никакъв принос и в повечето случаи точно това им е целта. Никой да не се заблуждава че забулената жена ще започне да работи някъде.
Потребител · 14:07 · 16.02.2017
Как е възможно изобщо да правите това сравнение?
Патриоти са.
Потребител · 14:01 · 16.02.2017
ФАШИСТИ СА ТЕЗИ КОИТО ЛИЖАТ ВИСНАЛИТЕ ТАШАЦИ НА ГНУСНИЯТ ЕВРЕИН СОРОС ЗА ПАРИ.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент