Фабриката за паника се пуска най-лесно

Фабриката за паника се пуска най-лесно | StandartNews.com

Доклад на Европол предупреди, че са възможни терористични акции на ислямистите по цяла Европа по време на настъпващите декемврийски празници. Изхождайки от досегашната история на световния тероризъм, заплахата звучи логично. "Кървавите Коледи" са патент на ИРА още от преди близо половин век. Как обаче в България реагираме на това?

Както винаги, по най-лошия възможен начин.
Като пускаме фабриката за паника.
Няма нищо по-лесно от създаване на масова психоза. Особено, когато всички институции, от които зависи до някаква степен реда и сигурността в държавата, правят всичко възможно да засилват страховете.
Така се получи и със случката в метрото. В интерес на истината за първи път от доста години стана една по-сериозна авария, прекъснала за два часа движението.
Никой обаче не обясни на хората, оказали се в този момент под земята, за какво става дума. И те наистина задръстиха перона на станцията при Софийския университет, надявайки се, че скоро влаковете ще потеглят. Което обаче веднага създаде водещите заглавия "Хиляди блокирани под земята" по агенции и телевизии.
Въпреки че всеки можеше да излиза и влиза безпрепятствено. Пиша това от първо лице, защото по случайност и моя милост се оказа в непоходящото време на неподходящото място. Докато накрая двама млади полицаи най-сетне застанаха до входовете и започнаха да спират напиращите към подземната железница граждани, а служител на метрото обясни на събралото се множество в подземието, че скоро движението няма да бъде възстановено.
Българска работа, ще отсече чичото от Каспичан. И ще бъде прав. Но именно липса на бърза реакция и обективна информация създава масова психоза и страхове. Защото първата мисъл на хората в случая е: "Атентат!".
А когато има някаква дори и хипотетична информация за действително възможен такъв, отново липсва адекватно поведение от страна на властимащите. Стана вече ясно, че шепа афганистанци са правили митинг пред българското посолство в Лондон по повод потушения бунт в бежанския лагер в Харманли. Недоволни как са озаптени развилнялите се мигранти, техните събратя от Острова са пуснали люти закани в социалните мрежи, че ще отмъстят по подобаващ начин. И ето, готова заплаха за атентат, коментирана и огласявана от самия МВР шеф в оставка. Научаваме, че информацията била потвърдена по дипломатически канали.
Чудесно, че има такова партньорство. Но каква полза от него, след като за разузнавателни данни се говори публично. Никъде по света не се прави така. От една страна, за да не се създава допълнителна психоза. А от друга, просто за да не разберат "лошите, че добрите вече са наясно с намеренията им. И това да попречи да бъдат своевременно "неутрализирани". Гледали сме по филмите как става.
Народът го е казал отдавна, че куче, което не знае как да лае, само вкарва вълка в кошарата. За съжаление, в днешната епоха на масови комуникации, кучета се разлайват лесно. Затова още по-голяма е отговорността на съответните институции. Които трябва да премерват всяка своя дума, както и изнасяната от тях информация, когато става въпрос за националната сигурност и ред. Защото медиите са само посредници между тях и обществото. Най- лесно е да отсечеш на брифинга:"Без коментар".
Както се казва, мълчанието е злато.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай