Европейският мач на Сергей

Червени му даваха 6 месеца като лидер на Столетницата, той я води вече 13 г.

Европейският мач на Сергей | StandartNews.com

Кой ще доминира в Европарламента през май - партията на Европейските социалисти или Европейската народна партия. Резултатите на двете най-големи фракции непрекъснато се менят. Отговорността за изхода от европейския мач до голяма степен е върху плещите на двамата лидери Сергей Станишев (ПЕС) и Жозеф Дол (ЕНП). Председателят на БСП обаче у нас ще води и втора битка - срещу ГЕРБ. Никой от червените не се съмнява в способностите на своя лидер, тъй като през последните 14 години на политическата сцена той показа, че умее да печели мачовете не само у нас, но и в Европа.


"Здравейте, другари! Успехът на левицата ще бъде успех на социалистите по целия свят!". Нищо необичайно нямаше да има в тези думи през 2004 година, още повече че са изречени на Бузлуджа - точно на легендарната поляна под Чинията. Но са казани на български език на събора по случай 113-ата годишнина от основаването на социалистическото движение в България и от президента на Социалистическия интернационал Антониу Гутериш. Визитата на социалист номер 1 в света на Бузлуджа е лична заслуга на новоизбрания председател на БСП Сергей Станишев.

БСП излиза от тоталната изолация на левите формации от Европа

От влизането на Сергей в шефския кабинет на "Позитано" 20 са минали едва 3 години. В централата на БСП все още периодично се правят облози кога Сергей ще бъде свален от поста - след 6 месеца или след 1 година. Висши апаратчици гледат на председателя си като на момчето от международния отдел, което ще си тръгне веднага щом тогавашният президент Георги Първанов му каже. Но на футболен език качването на Гутериш на Бузлуджа е "гол от съблекалнята". Отбелязване на удар още в първите минути на терена и знак за очаквана силна игра в политическото дерби. Всъщност на въпросния събор на Бузлуджа Станишев прави хеттрик. Защото още през есента на същата година успява да извоюва достойно пълноправно място на БСП в редиците на Социалистическия интернационал. Като председател на българските социалисти прави сериозна заявка за членството на

БСП в ПЕС и през 2005 година това вече е факт

А самият Гутериш говори за членството на България в Европа, но с условието точно Станишев да е министър-председател.

На 25 юни 2005 година у нас се провеждат парламентарните избори, а през август 2005 година Сергей е вече премиер. Следват международни форуми на ПЕС в София и лично тогавашният президент на европейските социалисти Пол Нируп Расмусен идва няколко пъти у нас. Но студеният душ следва от Жозе Мануел Барозу, който като председател на ЕК отсича: "Работите много амбициозно, но не може за 1 година да се справите с членството си за ЕС". Но кабинетът "Станишев" за месеци отхвърля титанична работа

На 1 януари 2007 година членството ни в Европейския съюз е факт

А новината е предхождана от убеждаване на всичките 25 парламента в държавите членки. И от спорове и отстояване на националните ни позиции в Германия, Швеция, Франция, Англия.

"Министрите ви ходят ли с бронежилетки?", питат Станишев западните журналисти. И затова като министър-председател той приема предизвикателството да се изправи на най-голямата пресконференция в Брюксел в присъствието на представителите на над 70 световни медии. Следват над 20 интервюта в рамките на 24 часа. Медийният маратон дава резултат заради извадените аргументи от премиера на България.

Но месеци по-късно Станишев отново е изправен на кръстосан обстрел. Този път и от другарите на "Позитано" 20. БСП е загубила изборите през 2009 година и соцлидерът е подложен на приятелски огън и твърдото искане за оставка. Станишев е готов да хвърли капитанската лента. Но се изправя пред своите с емоционална реч: "По мой адрес прозвучаха тежки обвинения, че съм лъжесоциалист, момченце, зайче, извадено от ръкава на президента (Георги Първанов, б.а.), че съм кукла на конци, която е ръководена едновременно от Ахмед Доган, от "Дондуков" 2, от анонимните съветници, че не съм и биткаджия". И продължава:

"Не можах да надприказвам Бойко Борисов

но честно казано, не мисля, че се е родил такъв. Това е моята изповед пред вас. Вие решавайте дали имам основание да бъда лидер на партията оттук насетне. Независимо какъв ще бъде вашият избор, аз никога няма да престана да работя за БСП".
На 18 октомври 2009 година Станишев остава лидер на БСП. А две лета по-късно на 27 ноември 2011 година е аплодиран на крака в сърцето на Брюксел от всички леви лидери в Европа.

Сергей е избран за президент на ПЕС с пълно мнозинство

"Това са аплодисментите за България и за БСП", споделя пред българската делегация в Брюксел соцлидерът. Препълнената зала на модерния конгресен център в белгийската столица скандира името му, докато Станишев казва: "Трябва да променим Европа, никой не може да се справи сам с тази важна задача и разчитам на всички вас да сме заедно!". "Вярвам на Сергей, той е изключително достоен човек и невероятен лидер на собствената си партия, който ще работи със сърце и ум за каузата на ПЕС", заявява пред множеството Расмусен. А председателят на Европарламента Мартин Шулц допълва: "Сергей Станишев е представител на една страна нова членка на ЕС, но това е ясен знак, че Европа е силна. България трябва да се гордее с този избор!". И докато в София се питат дали заради новия пост Станишев ще подаде оставка като председател на БСП, в Брюксел вече коментират дали да не номинират Сергей за пълен мандат като президент на ПЕС. "Можем да имаме от 3 поне 7 министър-председатели, нека гарантираме на младите сигурност и работа", призова междувременно Станишев европейските социалисти.
Три години по-късно правителствата на държави членки на ЕС, оглавявани от социалисти и социалдемократи, са вече 11. А ЕК прие въвеждането на европейската младежка гаранция по настояване на ПЕС. Очаквано през септември 2012 година Станишев е преизбран от върха на ПЕС за пълен президентски мандат. Слуховете по жълтите павета веднага включват в нов сценарий соцлидера как чакал пост в новата Еврокомисия. И се стяга за неин президент на мястото на Барозу след изборите през 2014-а. Нищо че в заключителната си реч пред конгреса на ПЕС от 2012-а самият Станишев призова левите в Европа да се обединят около обща кандидатура за президент на ЕК. И в почти прав текст каза това да е "кандидат на народа като Мартин". Следват поредица номинации от различни партии за Мартин Шулц. Само преди месец в Рим европейските социалисти гласуваха единодушно номинацията на Шулц за бъдещ президент на ЕК. И дадоха официално

старт на агитационната си кампания "от врата до врата"

Близо 30 000 активисти от всичките 28 държави вече са част от "knock the vote 2014". Те признават, че масираната агитация на левите в Европа е лична заслуга на Станишев. Част от президентската инициатива на соцлидера е и изработването на манифеста на ПЕС за евровота.

Всъщност с документа от 10 точки Станишев успя да обедини социалистите, социалдемократите, лейбъристите и демократите от всичките 28 страни членки на ЕС. Въпреки различията в приоритетите и политиките им. Или най-малкото заради националността им. "Имаше над 260 поправки и предложения, благодаря ви, че успяхме!", каза след приемането на Манифеста в Рим соцлидерът. Сергей продължава европейския си мач с отбора на социалистите. "Всеки глас е решаващ, винаги сме били силни, когато сме единни", каза на своите по време на конгреса на БСП през февруари Станишев. През това време в залата брояха отцепниците от АБВ. А големият

Стефан Данаилов-Ламбо прегърна Станишев

и му каза пред множеството: "Ще победим! Заслужаваш го, защото работиш за хората!".
Въпреки че партията столетница има дълга и нелека история, в нея един факт е безспорен. В новата й история има само един лидер, който е успял досега да докара БСП два пъти на власт. И въпреки че на последните парламентарни избори БСП имаше по-малко гласове от ГЕРБ, лидерът й Сергей Станишев се нагърби да носи мандата и да търси възможности България да излезе от кризата, а народът отново да повярва, че в страната ни има справедливост, разбиране и шанс за живот!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай