Европа завива наляво

Европа завива наляво | StandartNews.com

Оставят ни наследство от 10 млн. безработни, отчете лидерът на ПЕС Сергей Станишев

Титаничният сблъсък между ПЕС и ЕНП предстои след 38 дни, когато близо 390 млн. европейци ще изберат посоката на развитие на ЕС в следващите 5 години. През последните десетина години десните в ЕС показваха превес в управлението. Социологическите проучвания в различните държави членки обаче показват нагласа ПЕС да извоюва победа на предстоящите избори от 22 до 25 май. През последните месеци двете най-големи политически семейства се разминават периодично с 1 до 2 процента разлика. Резултати, цитирани сайта electio2014 от 2 април, показват, че ПЕС и ЕНП имат по равен брой евродепутати - 212. Седмица по-рано прогнозите са за превес на червените, но в съотношение 214 на 213. Точно 1 депутат разлика в Европарламента. В България ситуацията е почти същата. Социолозите отчитат до 3 процента разлика. Максимум. Седмица преди официалното приключване на работата на ЕП в Страсбург по френския канал France24 се състоя първият сблъсък между кандидата на ПЕС за президент на ЕК Мартин Шулц и Жан-Клод Юнкер - претендент за поста на Жозе Барозу от ЕНП. Тази седмица в четвъртък, веднага след като Европарламентът официално се разпусне, пак във Франция, но в Париж двамата се изправят в нов дуел. "Кризата ще свърши, когато спечелим борбата срещу безработицата", заяви по време на телевизионния дебат Шулц. И посочи, че приоритет номер 1 на левите е създаване на нови работни места за младите хора и развитието на малките и средните предприятия в целия ЕС. И каза на Юнкер: "Европейците са уморени от политици, които говорят за инвестиции за милиони и милиарди евро, а в същото време за милиони хора от общността е проблем намирането на 1000 евро". Президентът на ПЕС и председател на БСП Сергей Станишев поздрави Шулц за успешното му представяне. И отправи послание към левите лидери в Европа: "Всички кандидати от ПЕС из цяла Европа ще докажат, че пораженията от политиките на ЕНП за въведените икономии са неоспорими". Станишев поиска от своите при всяка среща с избиратели ясно да се посочва разликата в предлаганите политики между ПЕС и ЕНП.

Левите направиха анализ на Манифеста на ПЕС и на ЕНП за евроизборите. "ЕНП предлагат повече от същото, но няма нито една дума за права, социални ангажименти, здравеопазване и пенсии", категоричен бе Станишев. Още преди две години като президент на ПЕС Станишев инициира дебати за бъдещето на ЕС в различни европейски градове. "Каква Европа искаш?" е въпросът, който бе зададен стотици пъти по време на дискусиите на левите лидери и премиери с активисти и симпатизанти. Последното такова събитие бе в Прага миналия петък.

Междувременно този уикенд кандидатите за евродепутати от Коалиция за България направиха поредния си рейд сред избирателите. И заедно с прокламирането на общия кандидат на ПЕС за президент на ЕК Мартин Шулц припомниха на симпатизанти из страната как върви изпълнението на управленската програма на БСП "Промяна за достоен живот в България". Факт е, че минималната работна заплата бе увеличена от 310 лв. на 340 лв. със Закона за бюджета за 2014 г. "До края на мандата на кабинета "Орешарски" сме заложили 3-годишна прогнозна рамка за поетапно увеличение до 450 лв.", каза за "Стандарт" шефката на социалната комисия в парламента Корнелия Нинова. Тя припомни, че по настояване на соцдепутатите преди месеци са влезли в сила промени в Закона за гарантиране на вземанията на работници при фалит на предприятия. А броят на работните заплати, които държавата изплаща, е увеличен от 3 на 6 и техният размер - от 1000 на 1200 лв.

Манифестът на ПЕС започва със социалните права на европейците: "Време е да поставим работните места на първо място". Документът продължава в цифри: "Близо 27 милиона европейци, които искат да се трудят, не могат да си намерят работа, включително и почти четвърт от младежите в Европа. 120 милиона европейци живеят на или под прага на бедността". Само девет месеца след като в България дойде на власт левоцентристкото правителство, бяха приети промените в Закона за насърчаване на заетостта, казват червените остриета. "Държавата се ангажира да плаща осигуровки на млад човек до 29-годишна възраст, започнал първа работа", обясни Нинова. И допълни, че в рамките на общоевропейската политика на ПЕС за подкрепа на младежите държавата у нас заплаща заплата на наставник, който да обучава млад човек до 29-годишна възраст на занаят. А когато фирма заплати стипендията на млад човек в последните 2 години на средното или висшето му образование, то разходите й се намаляват от облагаемата основа. След дипломирането фирмата се задължава да гарантира и 2-годишен трудов договор на младежа след завършване на образованието.

"Наследството на ЕНП са 10 млн. души повече безработни, а дори не го споменават като проблем", посочи Станишев по време на среща на левите лидери в Брюксел. "ПЕС заявява като свой приоритет създаването на работни места, засилена и продуктивна икономика", каза още соцлидерът. От БСП пък отбелязват светкавично, че пак по инициатива на соцдепутатите са направени промените и в Кодекса на труда. Така са спазени предизборните обещания от месец май 2013 година. "С тях се гарантира, че стажуването на ученици и студенти по време на обучението им ще се заплаща и ще се зачита за трудов и осигурителен стаж". А в Бюджет 2014 е заложено преотстъпване на корпоративния данък на фирми, които инвестират в райони с безработица 35 процента и разкриват 30 работни места.

"Ще се уверим, че банките няма да си играят с човешки животи никога повече", се казва в предизборния Манифест на ПЕС. И още: "Регулирането ще накара банките да служат на вашата общност, вместо да я ограбват". Само преди дни една от най-горещите дискусии в парламента се случи точно по промените в Закона за потребителските кредити. И по настояване на депутати от БСП бе сложен таван на таксите и лихвите. Банкерите и фирмите за бързи кредити скочиха на Георги Кадиев (БСП), един от основните идеолози на промяната. А той отговори във Фейсбук: "На тези, които постоянно ме питат дали няма да се огънем и да дадем на заден ход под натиска на лобизъм и "финансово стимулиране", отговарям: Това е битка на народа срещу лихварите. И по-скоро Крим ще прегласува референдума си, отколкото ние да позволим прегласуване на тези текстове".

Социалистите с 12 премиери

От 3-ма на 12 премиери. Соцлидерът Сергей Станишев оглави ПЕС в момент, когато левите в Европа имаха 3-ма министър-председатели. Днес, три години по-късно, европейските социалисти са на чело на 12 страни членки. Като се започне от Франция и Франсоа Оланд, който е президент от 2012 година, белгийския премиер Елио до Рупо, Алгирдас Буткевичус - премиер на Литва, австрийския канцлер Вернан Файман, Роберт Фико - премиера на Словакия, Виктор Понта-Румъния, чаровната Хеле Торнинг-Шмит - премиер на Дания, Бохуслав Сободка - Чехия, Малта - Джоузеф Мускат, Хърватия - Зоран Миланович, и естествено България - Пламен Орешарски. Всички те бяха на конгреса в Рим през март тази година и единодушно приеха на Президиум на ПЕС най-новият премиер на Италия Матео Ренци и партията му да стане пълноправен член на семейството на европейските социалисти. "Правим ревизия на европейския социален модел. Негов демонтаж с мотива световната икономическа и финансова криза", казва Станишев. И в Брюксел отбелязват, че влиянието на ПЕС се разширява в коалиционния формат на управление в Гърция, Ирландия, Финландия, Люксембург.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай