Европа, която защитава, е мотото на Австрия

Европа, която защитава, е мотото на Австрия | StandartNews.com

Благодарни сме на България за всичко, което научихме по време на нейното председателство, казва Петер Лаунски-Тифентал

Бойчо Дамянов, Виена, специално за "Стандарт"

Петер Лаунски–Тифентал е говорител на австрийското коалиционно правителство, което от декември 2017 г. се оглавява от канцлера Себастиан Курц. Работил е в различни ресори като началник отдел в министерството на външните работи, генерален консул в САЩ, посланик в Индия, заемал е висши длъжности в ООН, бил е външнополитически съветник на австрийския президент.

- Съвсем скоро Австрия ще поеме от България председателството на ЕС. Какви са впечатленията от БГ председателството ?
- Най–напред бих искал да изразя нашата най–голяма благодарност на българското председателство за всичко, което научихме ! Ние сме благодарни за много добрата съвместна работа, която изключително ни помага да се подготвим по най–добрия начин. Радваме се, че вашият премиер Бойко Борисов ще присъства в Шладминг на 30 юни на церемонията по предаването и встъпването на Австрия в длъжността председател на ЕС.
- По кои теми и проекти от българското председателство Австрия ще продължи да работи през следващите шест месеца?
- Двете най–големи теми, по които ние всички ще продължим да работим са, първо, преговорите по Брекзит, и второ, започване на преговори по многогодишната бюджетна финансова рамка на ЕС за следващите 7 години.
Има и голямо количество, около 190 нормативни теми, които предстоят да бъдат приети в рамките на европейското законодателство преди предстоящите избори за нов европарламент догодина.
Разбира се, няма да успеем да подготвим всичките, но ще отдадем необходимия приоритет на онези теми, които за България са от особен интерес, като цифровата икономика, като сигурността и стабилността, която е приоритетна и за Австрия. Всичко това са области в които България до сега беше активна, ще се опитаме да ги продължим и развием по–нататък.
- Кои ще бъдат приоритетите на вашето председателство?
- Мотото под което ще премине австрийското председателство е "Европа, която защитава", което включва три главни стълба– първият е борба с нелегалната имиграция в ЕС и повишаване на сигурността на външните граници, вторият е осигуряване на най–добри условия за развитие на европейската икономика и укрепване на високото жизнено равнище на населението с прилагане на възможностите на дигитализацията, третият– обезпечаване на сигурност и стабилност в един по–широк географски периметър в съседните на ЕС страни. Този пункт се препокрива и с усилията на България за обезпечаване на повече сигурност и стабилност в страните от Западните Балкани.
Очакваме да се добавят и някои нови задания след заседанието на Съвета на Европа на 29 и 30 юни.
- Как оценявате днешното състояние на ЕС, имайки пред вид новите проблеми в резултат на въведените от страна на САЩ мита и в същото време действащите европейски санкции против Русия?
- Нееднократно нашият канцлер Себастиян Курц и правителството като цяло са заявявали нашето желание Австрия да играе ролята на надежден посредник за изглаждане на напреженията, които съществуват между отделни страни в Европейския съюз и едновременно с това да развива диалога между съюза и неговите партньори навън.
По отношение на САЩ и митата целта ни е да намерим общоевропейско решение, което да се поддържа от всички страни.
По отношение на санкциите– Австрия се подчинява на общата позиция, но едновременно с това полага усилия ЕС да развива такива форми на отношения, при които много от темите и предизвикателствата, с които съюзът се сблъсква в света, да могат да бъдат разрешени само в сътрудничество с Русия, а не против Русия.
За това ние ще продължим усилията и ще работим за постигане на напредък в прилагането на Минските съглашения, така че да постигнем премахване на санкциите срещу Русия.
- Новото правителство в Италия също се изказа за премахване на санкциите и укрепване на външните граници, което навярно ще подпомогне усилията на Австрия?
- Ние оценяваме, дали едно правителство е проевропейско по неговите дела и се надяваме, че такъв ще бъде случаят с новото правителство в Италия с което ще се радваме да осъществим добро сътрудничество на европейско равнище.
За нас всеки партньор в ЕС, който подкрепят и се ангажира в борбата срещу нелегалната имиграция и създаването на сигурни външни граници е важен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай