Еврокомисарят на бъдещето

Мария Габриел се представи отлично в ЕП и всички я харесаха

Еврокомисарят на бъдещето | StandartNews.com

Да се създава утрешният свят е най-вдъхновяващият проект, възнамерявам да допринеса със завършването на единния цифров пазар. Това каза пред евродепутатите номинираната от България за еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел. Във вторник над 2,5 часа тя говори пред две комисии на Европарламента, които още на следващия ден дадоха своето одобрение за кандидатурата й. Много от евродепутатите, които й задаваха въпроси по време на изслушването, не пропускаха да благодарят на Габриел за досегашната й работа в ЕП. Тя е негов уважаван член от 2009 г. и е сред депутатите на ГЕРБ с най-дълъг стаж в Европарламента.

„Необичайно е за мен да съм от тази страна на залата. Това е голяма чест, но също предизвикателство и възможност да продължа да работя за европейските граждани", каза българската кандидатка и благодари и на колегите си от парламента. Пред тях тя се представи отлично, отговори на въпросите им, свързани с цифровата икономика. И подчерта, че вече нито един отрасъл не може да се развива без цифровите технологии. Обеща да търси новаторски решения и никой не се съмнява, че ще удържи обещанието си. Председателят на ЕНП Жозеф Дол не скри възхищението си от българката. България има нов комисар и това е Мария Габриел, заяви Дол в сряда.

Кандидатурата на Габриел ще бъде гласувана следващия месец на пленарна сесия на ЕП и се очаква да поеме поста си през септември. Тя

ще бъде най-младият член на Комисията на Жан-Клод Юнкер

През май Мария Габриел навърши 38 години. Родена e в Гоце Делчев, завършва бакалавърска степен у нас, а след това отива да учи в Института по политически науки във френския град Бордо. Владее отлично френски, на който беше избрала да отговаря на повечето въпроси по време на изслушването й във вторник. Изложението й беше на три езика – български, английски и френски. След като се дипломира в Института в Бордо остава там като преподавател. Тя е научен асистент в престижното учебно заведение, когато получава доверието на ГЕРБ да е кандидат за евродепутат.

Харесват я не само своите, но и колегите й от другите партийни семейства. "Много се зарадвах на новината, че Мария Габриел може да е следващият български еврокомисар. Зная, че националният интерес на България ще е максимално защитен, тя би била много по-различен еврокомисар от предшествениците си". Това са думи не на съпартиец на Габриел, а на вицепрезидента Илияна Йотова, която е бивш евродепутат. Признание за работата й в ЕП са не само резултатите и уважението на колегите й, но и многото награди. Избирана е и за „Евродепутат на годината" в различни категории. „Не наградите са важни, а работата и ползите за обществото.

Европейският съюз е на кръстопът. Но както каза Антонио Таяни - трябва да променим Европа, не да я убием. Това означава всички заедно максимално бързо да променим в Европа това, което хората очакват от нас. А те искат сигурност и работни места. Много е важно да не подценяваме вълната от надигащ се популизъм. Популистите само посочват проблемите, те никога не предлагат работещи решения", смята Мария Габриел. Тя вече 8 години е в сърцето на Европа, но

не забравя нито родния си град Хаджидимово, нито родината си

Не е случайно, че роди сина си Едуард, който наскоро навърши 2 години, в София. Съпругът й Франсоа пък обожава да идва в България, семейството използва всяка възможност да се прибере в дома си в столицата. „Все така е земна и непринудена, здраво стъпила е на земята. Тя е отдадена на работата си, няма време за хобита, за дълги почивки и разходки", казват нейни близки. Свободното си време прекарва със сина и съпруга си. Много обича да чете книги. Чете редовно и на малкия Едуард, най-често малчуганът слуша български народни приказки. И може да говори перфектно на български. „Четенето е вълшебство, то е шанс да успееш. Затова инициирах преди време Националната кампания „Читател на годината", споделя Габриел.

Тя приема номинацията си за еврокомисар не само като признание, но и като по-голяма отговорност. Това й дава допълнителен стимул да продължи да работи в името на една по-добра България и на една по-добра Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай