ЕС да не чака друг да й реши проблема

ЕС да не чака друг да й реши проблема | StandartNews.com

Мигрантите не са пред Белия дом или Кремъл, а пред канцлерството 

Инициативата за Виенската мирна конференция за Сирия трябваше да дойде от Европейския съюз, а не от някоя друга сила. Мигрантите днес не са във Вашингтон пред Белия дом и не са в Москва пред стените на Кремъл. Те пристигат в ЕС, техните автобуси преминават покрай сградата на германския канцлер в Берлин. А ние тук седим и чакаме САЩ и Русия да поемат инициативата. Задавам следния въпрос - защо на ЕС не му стиска да вземе отношение по изключително драматичната за него миграционна криза - ние сме над 500 милиона, три пъти повече от населението на Русия. Ние сме силна в икономическо отношение държава. Нашата сигурност е заплашена. Защо ние не ги каним на конференция? Страната-домакин във Виена трябва да бъде ЕС. Става дума за Сирия, но и за нашата собствена безопасност, тук, в Европа! Във външната политика желаното не винаги е изпълнимо. Вие не можете да се занимавате с външна политика като свещеник, който се обявява в подкрепа на правата вяра. Не е достатъчна моралната позиция, необходима е стратегия, как ще осъществите вашите цели. По отношение на Сирия целият Запад искаше оставката на Башар Асад. Но лозунгите не могат да заменят стратегията, която отсъства до ден-днешен. Това е голяма грешка.

На нас не ни остава нищо друго, освен заедно с руския президент да намерим начин да прекратим войната в Сирия и да доведем на власт друго правителство. Виждам, че и Русия в определена степен е готова за това. Нашето бъдеще е ЕС, а не раздробеността от XIX век. Нуждаем се от отговорна политика, която да ни обясни, че през следващите години и десетилетия няма да е по-добре, а дори по-зле, ако Европа не се сплоти и не разработи обща стратегия. Съществуват не само проблемни държави в Близкия изток. В Африка броят на населението върви към 2-3 млрд. души. Изключено е тези хора да имат нормални условия на живот, ако не инвестираме повече в тези региони. По тази причина броят на мигрантите, които потенциално ще се стремят на Север след 10 години ще бъде много по-голям, отколкото е днес. За ЕС 2016 г. ще бъде най-трудната година в неговата история. Ще продължи решаването на сирийската и украинска кризи, но те няма да бъдат окончателно урегулирани. Защото за тяхното решение ще бъдат необходими сплотен Евросъюз и силен американски президент. През последната година от мандата на Барак Обама едва ли ще се случи нещо голямо. Владимир Путин, ако е готов за стратегическа сделка с Вашингтон, вероятно ще предпочете да я сключи със следващия американски президент. Т.е. ние ще трябва да чакаме до 2017 г., за да видим рестартиране и да се избавим от някои проблеми. С други думи светът ще остане много опасен, ние трябва сами да се погрижим за себе си.

Германия трябва да направи Европа силна и единна! Отдавна предупреждавам за възможността от непреднамерена военна ескалация. Инцидентът с руския бомбардировач Су-24 край турско-сирийската граница показа, че това не са фантазии. Какво би могло да се случи, ако руснаците прекалено бурно бяха реагирали на този акт и бяха свалили американски самолет? Това можеше да се превърне в причина за голяма военна катастрофа. Бившият американски министър на отбраната Уилям Пери смята, че в момента опасността от ядрена конфронтация е най-висока след разпадането на Съветския съюз. Аз също споделям тази гледна точка. За съжаление в началото на 2016 г., ние сме свидетели на най-опасната ситуация в света от края на Студената война.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай