Ерозия подкопава РБ, АБВ си вдига цената

Ерозия подкопава РБ, АБВ си вдига цената | StandartNews.com

С началото на 2016 г., а и още от края на миналата година, виждаме едно задълбочаващо се раздробяване и фрагментиране на конфигурацията в парламента. Това на пръв поглед се дължи на факта, че в 43-то Народно събрание влязоха цели 8 политически формации, но сега виждаме, че картината е още по-пъстра благодарение на отцепниците от ДПС след изключването на Лютви Местан. А също така и на това, че Радан Кънев обяви своята позиция да бъде в опозиция, което едва ли не създава двойна парламентарна група на Реформаторския блок. Виждаме че играчите и позициите стават все повече. Тенденция, която ще наблюдаваме през цялата 2016 г. е, че ще имаме управление и решение за законопроекти по силата на конюнктурното мнозинство.

Според мен гласуването на кандидатурата на Меглена Кунева за просветен министър беше своеобразен крайъгълен камък, който ни помага да маркираме факта, че по всеки един по-спорен и с по-сериозен политически привкус въпрос, законопроект или решение ще се търсят всевъзможни комбинации, които ще излизат отвъд това, което наричахме четворната коалиция - ГЕРБ плюс РБ като ядро и АБВ и Патриотичния фронт. Оттук нататък тази тенденция вече е ясно начертана и дори ще се задълбочава. Защо това се случи около гласуването на поста на Миглена Кунева? Имаше обществена реакция много преди гласуването на нейната кандидатура. Това беше перфектната платформа и за управляващи, и за опозиция, да заемат определена страна. Кой печели и кой губи най-много? Защото РБ от гледна точка на кадровото присъствие в изпълнителната власт по-скоро се засилва. Досега Меглена Кунева беше вицепремиер, а вече е оглавява и едно ресурсно министерство, каквото е Министерство на образованието. Да не забравяме факта, че това ведомство е управляващ орган на новата оперативна програма за наука и интелигентен растеж. Това е министерство с увеличен управленски капацитет от гледна точка на ресурсите. Чисто кадрово може би РБ увеличава присъствието си в изпълнителната власт. Но ако се вгледаме именно зад това стои по-сериозната ерозия. Видяхме, че вече не можем да говорим за Реформаторски блок. Преди поставяхме под въпрос тяхната хомогенна структура и различните нюанси.

Но сега можем да откроим, че на практика РБ е в миналото като такава структура. Вижте ДСБ и Радан Кънев, които не подкрепиха Кунева и не бяха на обсъждането. Вижте и позицията на икономическия министър Божидар Лукарски. През последните месеци се наблюдава при него оттегляне от конфликта Кунева - Кънев. Гласуването на кандидатурата на Кунева показа тотално разбитата структура на Реформаторския блок. Кунева мина с неприемливо ниска подкрепа в парламента. Четворната коалиция би трябвало да създаде достатъчно гласове за подкрепа. Патриотите и АБВ си изиграха картите много добре чисто конюнктурно. Те се съобразяват с далеч по - сериозни неща, отколкото кадровото решение на Кунева. Перфектно изиграна карта от конюнктурен въпрос да се чуе името ти и да се разграничиш, да покажеш, че подкрепата ти ще струва нещо в бъдеще и трябва да бъде разглеждана и като разменна монета. Това важи и за Патриотичния фронт, и за АБВ. Първанов, който не е депутат, дойде в деня на гласуването на кандидатурата на Кунева, за да покаже важността на позицията си. Вероятно се опитва да търгува и със свои бъдещи позиции. Показа се на ГЕРБ, че ако ще разчитат на АБВ и Патриотичния фронт, трябва да са готови да се съобразяват с тях, защото РБ вече е сериозно ерозиран.

Записа Михаела Благоева

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай