Ердоган изпусна битката с терора

Ердоган изпусна битката с терора | StandartNews.com

Взривът трябваше да уплаши туристите, но накара и нашите изселници да се връщат в България

Следите от последния атентат на летището в Истанбул водят към Ислямска държава. В тази насока са и изявленията на турския премиер Бинали Йълдъръм. Почеркът на взривовете също потвърждава тази версия. Турските анализатори

откриват сходство с атентатите в Париж и Брюксел

Изборът на летище "Ататюрк" като мишена от терористите съвсем не е случаен.

Атентатът бе извършен в зоната за международни полети, което е търсено послание към туристите. Това пък има своите икономически параметри като последствия. Атентаторите се опитват да внушат, че Турция вече е заложник на тероризма.
Също като атентата в джамията "Султан Ахмед" т.г. взривът на летището целеше чужди граждани. Нашите изселници, които имат възможност, напускат Истанбул и се прибират у нас за известен период, което говори, че и у тях се създава вече някаква психоза.

От друга страна, нека да припомним кое кара анализаторите да мислят, че Ислямска държава седи зад атентата, макар да не е поела отговорност. Първо, чисто географската близост на Турция с ИД, която контролира огромни територии в съседните Сирия и Ирак. Второ, доста турски граждани бяха разкрити като вербувани за джихадистите. Трето, доста активисти на ИД, заклещени в Турция, сега не могат да напуснат страната. всичко това дава основание на анализаторите да мислят, че почеркът е на Ислямска държава.

Да не забравяме обаче, че за последната една година в Турция бяха извършени 17 самоубийствени атентата с над 299 жертви и повече от 1000 ранени.

Някои анализатори виждат в тази зловеща активност знак от Ислямска държава към Турция. Целта е

властта в Анкара да преосмисли политиките си в Сирия

Никак не е случаен и последният ход на Ердоган, който се извини на Путин. Първоначално премиерът Йълдъръм каза, че ще се изплати и обезщетение на семейството на загиналия руски пилот, но после се отрече от думите си. Но Русия очаква компенсация както за семейството, така и за сваления самолет. Нещо повече, в Москва вероятно очакват и промяна в курса на Анкара по отношение на Сирия и Ирак. Водената от тандема Ердоган и Давутоглу политика имаше за цел свалянето на Асад от власт в Дамаск. Сега явно ще се търси преосмисляне, а това означава да се оттегли подкрепа от опозиционните сили.

Понеже се навършват две години от обявяването на халифат в Ирак, мнозина търсят някаква символична връзка с атентата в Истанбул.

Но ислямът категорично забранява воденето на битки по време на свещения мюсюлмански празник Рамазан.

Най-печалното е, че вероятно взривовете на летището няма да са последната подобна трагедия в Турция.

Когато на 17 декември 2013 г. гръмна най-големият корупционен скандал в републиканската история на Турция и четирима министри напуснаха постовете си, Ердоган измисли тезата за "паралелната държава", която се цели във властта. Това беше неговият мотив да започне да гони и размества над 3000 полицаи и прокурори. Немалка част от тях бяха специалисти по борба с тероризма. И сега това дава отражение в готовността на Турция да противодейства на терористите.

Записа Антония Кюмюрджиева

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай