Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба: Преценете накъде и как тръгвате

Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба: Преценете накъде и как тръгвате | StandartNews.com

Осем младежи с три автомобила попаднаха в снежен капан под връх Бузлуджа. За щастие, бяха спасени и пострадали няма. "Стандарт" потърси за мнение и съвети Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба.

- Господин Нешев, 8 туристи бяха спасени в Стара планина, потеглили по затворен панорамен път. Какви са препоръките на ПСС, така че да не се стига до подобни извънредни ситуации?

- Това, което планинската спасителна служба препоръчва, особено посред зима, основно е много добре да преценим накъде и как тръгваме. Изключително важно е да сме подготвени за маршрута - дали е по възможностите ни. И на тази база да преценим ставаме ли за там - т.е. нашите способности, екипировката достатъчни ли са за начинанието, което предприемаме. На второ място- съобразяването на този маршрут, който така или иначе сме избрали - дали отговаря на нашите възможности, както физически, така и психически, дали сме достатъчно добре екипирани, дали правим правилния избор на маршрут, на група, с която излизаме, тъй като и това има значение. В общи линии става дума за една предварителна подготовка, много правилна преценка, за да не се стига до там, че да се окаже накрая, че сме надценили собствените си възможности или сме подценили условията в планината.

- А за конкретния случай какво можете да кажете?

- Най-лесно би било, просто тръгвайки нанякъде, да проверим каква е прогнозата и на тази база да предприемем или да откажем нещо, което сме планирали. Това са основните неща в подобна ситуация. От друга страна, в конкретния случай става дума за автомобили - трябвало е да се провери дали те са достатъчно добре подготвени- вериги , достатъчно гориво, някоя и друга топла дреха в колата - въобще всичките тези неща са фактори, които предварително могат да се подготвят. Да сме наясно готови ли сме или не.

- Да не говорим, че зимните условия не са подходящи за дрифтове...

- Напротив. Зимно време дрифтът е доста популярен, дори близо до София виждаме как се вихрят любителите на силните усещания. Всъщност човек не си дава сметка какво причинява това. Най-елементарното е хлъзгане на пътя, заледяване на тези участъци ,в които се прави дрифта и които предполагат след това инциденти, ако не е дообработен пътят.

- Поредица от лекции организирате в ПСС. Дава ли това ефект - по-малко ли са инцидентите?

- Надяваме се да бъде добър ефектът, т.е. нашите думи и съвети да стигнат до хората. Тъй като тази инициатива е вече втора година при нас, е трудно да дадем положителна или отрицателна или пък нулева оценка. Нашето убеждение е, че чрез обучение, чрез подаване на повече информация хората ще започнат да се замислят над проблемите, което съществуват така или иначе по планините и това да доведе до намаляване на инцидентите. Интерес има. И хубавото е, че в сравнение с миналата година тази имаше повече присъстващи на тези лекции. Имаше и много нови лица, което означава ,че интерес има. Освен ПСС и няколко други организации правят подобни лекции. Намират се лесно в интернет. Препоръчвам на хората ,които често ходят в планината, да посещават такива лекции, тъй като те са свързани с опасности в зимната планина, но пък курсовете на другите колеги, които правят такива обучения, се набляга на доста повече тематични проблеми ,свързани с лавини, с придвижване в зимната планина, доста се работи и в посока практически занимания ,което още допълва знанията и уменията на хората, пребиваващи в планината. Това според нас е много добра инициатива и сме много щастливи, че и ние и други организации провеждат подобен тип обучения. Това е много полезно според нас.

- Съветвате ли хората ,които често ходят в планината, да изтеглят на мобилния си телефон приложението на ПСС?

- Разбира се. Мобилното приложение много лесно може да даде информация къде точно се намира човекът, който има нужда от помощ и по най-бързия и най-добрия начин съответно да му бъде оказана помощ в планината, тъй като знаете - акциите за издирване са най-трудни. Особено зимата факторът време за намиране на пострадалия е много важен, тъй като ниските температури могат многократно да усложнят състоянието му.

- Споменахте думата "лавини". Може ли да се каже, че сега е сезонът им?

- Винаги, когато има сняг и наклон има опасност от лавини. В общи линии първият критичен период го прескочихме. Това обикновено са периодите с по-малка снежна покривка, която лъжливо дава информация на хората, че лавинната опасност е малка или почти я няма, което е много голяма заблуда. Обикновено малкото сняг и добър силен вятър, който осъществява преносът на снежните маси, допринася за натрупване на т.нар. снежни дъски, които са много голяма опасност. В български условия това е може би най-голямата опасност, която застрашава хората в зимната планина. Така че това е първият период ,който премина. Оттук-нататък надявам се хората да са си извадили някакви поуки от предните години, да са чули това, което ние и не само ние говорим и да бъдат по -предпазливи, знаейки вече какви са рисковете и опасностите и как да разпознават проблемните участъци. Искрено се надявам тази година да няма пострадали в лавините.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай