Един атентат не може да хвърли Русия в паника

Радикалният ислям ще остане световна заплаха още десетилетия

Един атентат не може да хвърли Русия в паника | StandartNews.com

Ростислав Ищенко, политически комендатор на РИА Новости, говори специално за "Стандарт" по горещи теми.

- Какъв е отзвукът в Русия след терористичния акт в метрото на Санкт Петербург ?
- Все пак това не е първи терористичен акт на територията на Русия. Ситуацията е под контрол, но винаги трябва да се има едно на ум. В момента във всички станции на метрото в Санкт Петербург и в Москва се засилват мерките за сигурност и наблюдение. Но каквото и да разсъждаваме, животът си продължава и този терористичен акт с нищо няма да го промени, освен с негативния си оттенък.

- Как ще се отрази терористичната атака на вътрешната и външната политика на Русия ?
- Абсолютно нищо няма да се промени във вътрешната и външната политика на страната. Няма как тя да се повлияе от това, че някакви бандити са взривили вагон в метрото. Единственото, което ще бъде променено, са мерките за сигурност. Те безспорно ще бъдат засилени максимално. Но това не е политически аспект, а чисто техническо действие. А от гледна точна на политиката този терористичен акт няма как да промени стратегията на страната ни.

- Установиха ли се пропуски в досегашните мерки за сигурност ?
- Не смятам, че е имало пукнатини в мерките за сигурност. Преди много време на летищата нямаше абсолютно никакъв контрол. Пасажерите просто си даваха паспорта и направо влизаха в самолета. Постепенно с геополитическите промени и глобалните световни конфликти мерките за сигурност се засилиха. Самолетите започнаха да ги отвличат, да взимат пътниците за заложници. Така постепенно самолетите се превърнаха в най-лесната и досегаема мишена. А летищата като най-масово сборище на хора станаха най-популярната арена за терористични атаки. Това наложи вече да се предприемат драстични мерки за сигурност и коланите да се затегнат до краен предел. След всеки един терористичен акт по света мерките съответно се засилват в уязвимите места. Преди години и в Русия бяха предприети засилени мерки за безопасност по гарите и пероните, също така и в метрото. Там потокът от хора е голям и непрекъснат, а и под земята трудно се реагира. Метрото не за пръв път е мишена на тероризма.

- Някои коментатори търсят връзка между намесата на Русия в Сирия и атентата в метрото ?
- Действието на Русия в Сирия е дълбоко обмислено политическо решение, на което такъв род деяние не може да повлияе по никакъв начин. Ако изхождаме от това, че дефакто в Сирия се води борба точно с международния тероризъм, то този акт може само да усили желанието и на двете страни да не спират тази борба. Борбата с тероризма ще продължи не само в Сирия, но и в световен мащаб. Тероризмът няма лице, няма националност, няма облик, време и място. Той е глобален, затова в никакъв случай цялата международна общественост, не само Русия, не трябва и за миг да спира борбата с това чудовищно явление.

- Доколко един атентат може да дестабилизира една държава ?
- Всеки терористичен акт срещу дипломати, политици и отделни граждани е атака срещу съответните държави с цел дестабилизация. За съжаление, дулото, насочено срещу държавността, уцелва невинния гражданин, ходещ по тротоара или пътуващ в метрото. Това обаче е удар, от който Русия няма да се уплаши. Ако ядрена държава може да бъде сплашена с един взрив в метрото, то това би било несериозно в очите на световната общественост.

- Какво може да се очаква, ако след ликвидирането на Ислямска държава всички мюсюлмани с руски паспорти се завърнат обратно?
- Преди десет години светът се вълнуваше какво ще стане след разпадането на талибаните, после се вълнуваха какво ще стане след разпадането на „Ал-Каида", сега се тревожат какво ще стане след ликвидирането на Ислямска държава. Искам да ви кажа, че и талибаните, и „Ал-Каида", все още си съществуват, дори са разбити на множество подразделения. Техните разсейки са навсякъде по света. След разпадането си Ислямска държава вероятно също ще се преформатира в други терористични организации. В крайна сметка този, който иска да воюва, ще продължи да го прави независимо къде е и под каква форма. Тези, които са заминали да се бият в Близкия Изток, пак ще намерят къде да го правят в района. Опасни са тези, които са били там за да натрупат боеви опит и да се върнат. Забележете, те се завръщат не само в Русия, но и във Франция, и в Германия, и във Велкиборитания. Това движение на т.н. завръщащи се терористи ще продължава още дълго, абсолютно независимо дали ще бъде ликвидирана Ислямска държава или не. В близките няколко десетилетия да се приключи с терористичната заплаха от страна на радикалния ислям ще бъде изключително трудно. Терористите ги блазнят силните и стабилни държави, които те не понасят именно заради тяхната сила и стабилност. Затова те се проявяват в САЩ, Германия, Франция, а сега в Русия. Тероризмът ще продължи да съществува в различните му разновидности, независимо дали ще се разпадне ИД или не. Ислямска държава се отличава от другите досегашни терористични организации, защото тя се бори за идеология и територия. Именно с тази глобализация ИД е много опасна, и безусловно трябва да се унищожи нейната административна структура, която е ядрото.

-Какво е общественото настроение в Русия след атентата ?
- Паника определено няма. За страх също едва ли може да става дума. Опасения от последващи такива актове никой не може да предполага и предрича. Може би отделни хора изпитват за момента недоверие да слязат в метрото, но това е нормална реакция. Въпреки това масова психоза и паника няма. Животът продължава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай