Джипът и агнето

Джипът и агнето | StandartNews.com

Джипът е господарят на улицата. Не по света, а у нас. За него правилата са някаква досадна подробност, местата за инвалиди - най-доброто място за паркиране, а органите на реда - просто някакви мишоци. Изключения има. Не генерализирам, а визирам онези, за които знаят всички, но никой не говори. Те излизат от анонимност тогава, когато е твърде късно и има свидетели, а улицата и тротоарът са изцапани с невинна кръв. До този момент за тях или добро, или нищо. Особено в по-малките населени места, където те се изживяват като пътя, истината и живота.

Макар бял на цвят, джип почерни Панагюрище в Светлата седмица. На протест заради отишлия си без време Петьо излезе целият град в търсене на справедливост. Проговориха и онези, които душманинът с джипа

е пратил преди време в болницата, а не на гробищата

Излязоха наяве потулени случаи не само в Панагюрище, но и по другите градове. Джипът приковал на легло възрастна жена, но тя не алармирала полицията. Пет месеца в болница се озовал друг мъж, чиято уста била запушена с обещание за обезщетение на мъките му. Така собственикът на джипа се оказа, че не е светец, но това стана ясно едва когато събираха телцето на 6-годишното момче, което трябваше да бъде първокласник.

Причините за мълчанието на пострадалите са до болка познатите страх и беднотия. Ако хората, чиято съдба ги е срещнала с Цветан Пъков, се чувстваха сигурни, те щяха да подадат сигнал, където трябва, защото така е редно. Ако същите тези хора водеха достоен живот, нямаше да се поблазнят от обещанията за обезщетение. Ама разследващите им казали, че нямало смисъл. Ами казвали са им. Защо? Ами кой не знае на какъв хал са органите на реда и по какъв начин се запушва тяхната уста. Вероятно помните преди няколко месеца водеща новина в телевизионните емисии, вестниците и радиото бяха двама полицаи, отказали подкуп на пътя, при това немалък, имайки предвид месечното им възнаграждение. Т.е. ненормалното се е превърнало в норма. Само за сравнение в Германия по телевизията ще покажат осмелилите се да предложат подкуп, както и ще съобщят фирмите, неплатили данъците си, за назидание на останалите. Дали някой след това се опитва да шикалкави и да не спазва правилата, знаейки последиците.

Заобикалянето на правилата в нашата България е в основата на всички нещастия, за които се сещаме единствено когато към гробището

тръгне траурно шествие, оплакващо невръстна жертва

Защо? Ами защото, докато във Франция например правилата са създадени, за да бъдат спазвани, колкото и безумни да са, то у нас всеки, съобразяващ се с тях, бива възприеман като абсолютен балък. Причината? Ами защото ненормалната практика е станала норма, с която в последните 25 години е израснало цяло едно поколение, което изтърсва "Много важно", пресичайки с мръсна газ пешеходна пътека или неспазвайки ограничението за скоростта.

Какво ще се случи сега? Този филм също сме го гледали и справедливост за прегазения Петьо едва ли ще има. Вероятно помните, че убиецът на Паоло беше засечен да кара автомобила си без свян и срам, защото законът позволявал. Справедливост се търси още и за смъртта на бебето, загинало в количката си, след като бе пометено от пиян граничен полицай. Да не говорим колко хора, отнели чужд живот, си плюха на петите и избягаха от България.

Сетих се за баснята "Вълкът и агнето". Историята е следната. Един вълк съгледал агне да пие вода в един поток и решил да се нагости с него под благовиден предлог. Като застанал по-горе по течението, започнал да обвинява агнето, че му мъти водата и не му позволява да пие. А то отговорило, че пие с върха на устните си и че освен това не е възможно, когато стои по-долу, да мъти водата по-нагоре. Вълкът, като не успял с този довод, казал: "Но лани ти обиди моя баща". А когато то отвърнало, че тогава още не е било родено, вълкът му рекъл: "Това, че ти успяваш да се оправдаваш, не значи, че аз няма да те изям". Баснята показва, че при онези, които имат намерение да вършат зло, справедливата защита не може да има успех. От нашия случай, където за кой ли път главните герои са джипът и агнето, става ясно, че като няма справедливост и морал, като корупцията и всички ненормални практики се възприемат като нещо нормално, единственото, което може да се очаква, е за съжаление в скоро време новинарските емисии отново да започват с джип, отнел живот.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай