Джихадът на Европа

Джихадът на Европа | StandartNews.com

Голямата битка е за сърцата и умовете на мюсюлманите в ЕС

След ужасяващата терористична атака в Париж спецслужбите в половин Европа са вдигнати накрак и провеждат ускорен "лов на домашни джихадисти", докато съответните политически и интелектуални елити изглеждат неспособни да разберат характера на сполетялото ги посегателство.

Клането в редакцията на "Шарли Ебдо" се превърна в повод за социалистите и либералите навсякъде из Стария континент да помъдруват върху свободата на словото, да обсъдят тънкостите на карикатурата и френската присмехулна традиция, датираща от Франсоа Рабле. В солидарност с мъчениците художници медии в цяла Европа публикуваха рисунките на парижкия сатиричен седмичник, а мнозина продължиха да бълват собствено творчество, подиграващо се с пророка Мохамед.
Избухналата

вълна на уязвено западно свободомислие

обаче рискува да отведе процесите в непредвидена и опасна посока.
Масовите убийства във френската столица всъщност бяха старателно подготвена военна операция, извършена от смъртници на глобалния джихад под съвместното командване на "Ал Кайда на Арабския полуостров" (АКАП) и "Ислямска държава". Нито братята Куаши, нито Амеди Кулибали, който застреля четирима души в еврейската бакалия, са били изследователи на карикатурата, нито пък примерни мюсюлмани. Те са дребни престъпници, рекрутирани за муджахидини в затвора от инструктори на "Ал Кайда". Самите те се рекламират като "воини на Халифата", изпълнили заповед на военното им командване с благословията на съответните салафитски шейхове.

Антитерористичните служби бият камбаната, че между 3 и 5 хиляди европейски джихадисти се сражават по бойните полета на Сирия и Ирак, а стотици "спящи клетки" в сърцето на Стария континент очакват да настъпи часът на тяхното мъченичество - да избият колкото се може медийни мишени, служители на реда, евреи, след което да загинат в сражение с полицията. Напоследък десетки хиляди млади мъже бързо се радикализират по интернет, възприемайки девиантната доктрина на салафитския джихадизъм и превръщайки се в смъртни врагове на собствените си страни и общества.

Целта на масовите разстрели, извършени от родени във Франция екстремисти, е нито повече, нито по-малко,

предизвикване на война между цивилизациите

но вътре в самия Европейския съюз.
Всяване на ужас сред християните и страх, че някой от по-мургавичките им мюсюлмански комшии един ден може да се събуди като атентатор самоубиец и да тръгне да реже глави наред. Злокобният завет на Осама бен Ладен полека започна да се изпълнява - през последните дни в Европа са станали над 50 нападения над джамии и мюсюлмани, като двама мъже - в Дрезден и във френско село край Авиньон, са заклани от крайнодесни екстремисти.

Управляващите елити изглежда не си дават сметка, че главната битка днес се води за сърцата и умовете на умерените мюсюлмански общности в Европа. Ако цялата пара отиде в свирката и европейските медии се отдадат на безогледно осмиване и оскърбяване на исляма като връх на творческата свобода, това ще се възприеме като унизителна гавра и културна война от повечето изповядващи най-младата от трите монотеистични религии. В същото време терористите като братя Куаши ще започнат да изглеждат герои в очите на оскърбените, а не като долни главорези, прокълнати от всички.
Папа Франциск също се опита деликатно да предупреди свободомислещите, че не е добре да използват гарантираната им свобода на словото за поругаване на чувствата на вярващите, независимо дали са от друга религия. "Ако някой оскърби майка ми, може да очаква шамар", допълни Светият отец. Изправен пред нова заплаха - смъртниците на глобалния джихад, Западът изглежда безпомощен да защити националната си сигурност и спокойствието на гражданите, а също и да предпази умерените мюсюлмани от чумата на джихадизма. На силна атака от всички страни е подложен и властващият в европейските страни модел на мултикултурализма, който очевидно има нужда от генерално преосмисляне. Отделно, на политическата сцена расте ново поколение крайнонационалистически, антиимигрантски и антиислямски партии, които отлично се възползват от безпомощността на центъра и левицата, отговорят на предизвикателствата и започват да налагат свои мракобесни визии за справяне с "мюсюлманската опасност".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай